Теми статей
Обрати теми

«Ищите и обрящете...»: нюанси «e-пошуку» інфи про контрагента, у тому числі ФОП

Зовсім нещодавно на сайт Мін’юсту https://usr.minjust.gov.ua перекочувала частина функцій із сайта http://irc.gov.ua. Нагадаємо: це був і є сайт держпідприємства «інформаційно-ресурсний центр», на якому можна було отримати відомості про ФОП або юрособу безпосередньо з ЄДР. Як тепер перевірити контрагента, де взяти інформацію про нього з ЄДР, у тому числі для «ФОПного» неутримання ПДФО, ЄСВ і ВЗ.
робота з ФОП, відомості з ЄДР, неутримання ПДФО, ВЗ, ЄСВ

«Куда уехал цирк…»

Зазвичай перед операцією з новим контрагентом виникає природне бажання перевірити факт його держреєстрації, взяття на облік в податковому органі, розібратися, які види діяльності він може здійснювати, чи зареєстрований платником ПДВ тощо.

Так от, раніше для того, щоб отримати загальнодоступну інформацію про контрагента з ЄДР, можна було «сходити» за посиланням ­http://irc.gov.ua. Але це було раніше. Згідно з новим Порядком надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб  — підприємців, затвердженим наказом Мін’юсту від 31.03.2015 р. № 466/5, розпорядником ЄДР став Мін’юст. І тепер, щоб перевірити дані за контрагентом, потрібно вже «йти» на сайт Мін’юсту https://usr.minjust.gov.ua. Багатьох занепокоїло, що безоплатно перевірити відомості про контрагента на цьому сайті вже не можна. Насправді це не так. Безоплатні відомості, як і раніше, доступні за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

img 1

Хочете отримати електронні витяг, виписку, довідку з ЄДР — вам теж на цю сторінку. Але вже в розділ «Платний запит». Нюанси можна знайти в наведеному вище Порядку.

Контрагент-ФОП як додаткове занепокоєння

Нагадаємо: якщо наш контрагент  — ФОП, то підтвердження відомостей про нього важливе також для того, щоб мати можливість не утримувати з нього ПДФО, ВЗ, а у випадках, якщо він виконує роботи/послуги, ще й ЄСВ.

ПДФО, ВЗ і ФОП на ЗС. Якщо ваш контрагент  — ФОП-загальносистемник, податківці під час перевірки все ще надають пріоритет «паперовим» доказам підприємницького статусу, посилаючись при цьому на п. 177.8 ПКУ (див. у тому числі роз’яснення в категорії 104.13 ЗІР).

img 2

Тобто, як і раніше, «у ділі» копії:

— свідоцтв про держреєстрацію ФОП (якщо підприємець-партнер зареєстрований до 07.05.2011 р. і до ЄДР не вносилися зміни);

— виписки, витяги з ЄДР (якщо підприємець-партнер зареєструвався після 07.05.2011 р.).

Отже, обережним підприємцям краще все ж таки запастися необхідними копіями (попросити їх у ФОП). Що саме просити, обираємо зважаючи на «ЄСВ-питання». Якщо «ЄСВ-питання» актуальне, краще просити саме копію витягу (див. нижче).

Якщо з отриманням цих документів проблеми, у крайньому разі можна самостійно «здобути» (платно) витяг з ЄДР за ФОП-партнером. Для цього можна звернутися безпосередньо до держреєстратора, а можна надіслати платний електронний запит через сайт https://usr.minjust.gov.ua. Рівняємося при цьому на вимоги нового мін’юстівського Порядку, про який ми розповідали раніше.

img 3

Для неутримання ПДФО не обов’язково знати, якими видами діяльності має право займатися ваш партнер. Головне, щоб він просто був зареєстрований як ФОП.

При цьому, якщо «ЄСВ-питання» не актуальне (див. нижче), ви не повинні вникати в подробиці того, за яку діяльність розрахувалися; зазначена вона в ЄДР за вашим контрагентом чи її там немає. З цим не сперечаються і податківці (див. консультації в категорії 103.25 ЗІР).

ПДФО, ВЗ і ФОП-єдиноподатник. При виплаті йому доходу спочатку слід переконатися, що він дійсно перебуває на «спрощенці». За роз’ясненням податківців (див. консультацію в категорії 107.12 ЗІР), для цього досить перевірити відомості про ФОП у «Реєстрі платників єдиного податку» на офіційному сайті ДФСУ http://www.sfs.gov.ua/rpep. Вам слід ввести дані про партнера  — і ви отримаєте інфу про те, чи є він єдиноподатником і якої групи. При цьому від такого партнера не потрібно вимагати жодних паперів. Радимо також зробити роздруківку із сайта (із зазначенням дати у браузері) і зберігати її в себе на випадок візиту особливо прискіпливих перевіряючих.

ЄСВ і ФОП на ЗС/ЄП. З операцій купівлі-продажу товарів, оренди, нагадаємо, ЄСВ не сплачується у принципі. Тому можна обмежитися прочитанням двох попередніх ПДФО-підрозділів.

Якщо ж замовляємо роботи/послуги, то не утримувати ЄСВ (а що ще важливіше  — не нараховувати його «зверху» на винагороду) можна, тільки якщо виконані ФОП роботи/послуги відповідають видам діяльності, зазначеним при держреєстрації (у ЄДР)  — п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Тобто вам потрібно знати/з’ясувати, які види діяльності «значаться» за вашим партнером в ЄДР.

Ідеальний варіант  — узяти у ФОП копію витягу з ЄДР із зазначенням видів діяльності партнера (на такому варіанті наполягають податківці у категорії 301.10 ЗІР). У цьому випадку такої копії витягу буде достатньо заразом і для підтвердження статусу ФОП для неутримання ПДФО та ВЗ. Отже, у випадку з роботами/послугами ФОП копія витягу  — найнадійніший варіант.

Але можна піти й іншим шляхом: знайти потрібну нам інформацію щодо ФОП на сайті https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch та зробити її роздруківку.

img 4

Що стосується робіт/послуг єдиноподатника в частині ЄСВ, то тут ситуація така, як і з загальносистемниками. Ідеальний варіант  — отримати копію витягу з ЄДР від свого партнера.

e.savchenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі