Теми статей
Обрати теми

«...І не виграв, а програв»: нюанси звільнення ліків і медвиробів від ПДВ

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
07.05.2015 р. набув чинності Закон № 332*, що встановлює ПДВ-пільгу для деяких ліків і медвиробів. Хто в числі «щасливців», які мають можливість користуватися цією пільгою?
ПДВ-пільги

* Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів і медичних виробів» від 09.04.2015 р. № 332-VIII.

Якщо поглянути на текст ухваленого Закону, так би мовити, бічним зором, то перші декілька секунд можна провести у стані щастя від того, що ліки і мевироби звільнили від ПДВ. Але «прозріння» приходить дуже швидко.

На жаль, пільга поширюється на дуже вузьке коло операцій. Від ПДВ звільнили тільки операції із ввезення та подальшого першого постачання, з першого постачання виробником, з постачання (передавання) «усередині системи» лікарських засобів і медвиробів, які купуються через спеціалізовані організації в межах бюджетних програм (оновлена редакція п. 38 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Тобто пільга діє виключно щодо тих лікарських засобів і медвиробів, які купуються у межах бюджетних програм «із забезпечення медичних заходів державних програм та/або комплексних заходів програмного характеру у сфері охорони здоров’я».

img 1

Імпорт таких лікарських засобів також звільняється від додаткового імпортного збору (п. 2 розд. II Закону № 332).

Увесь інший імпорт та постачання лікарських засобів як обкладалися ПДВ, так і обкладаються (жодної пільги для них навіть на перше постачання не передбачено).

Спеціалізованими організаціями є фонди, організації та механізми Організації Об’єднаних Націй, Міжнародна асоціація забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівське Агентство Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління постачаннями (Partnership for Supply Chain Management) ( ст. 13 Закону про держзакупівлі**).

** Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII.

Пільга запрацює після того, як КМУ затвердить:

1) Перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угоди про закупівлю зі спеціалізованими організаціями;

2) Порядок ввезення постачання та цільового використання лікарських засобів і медичних виробів, звільнених від обкладення ПДВ.

Ці документи мають бути затверджені у двомісячний строк із дня набуття чинності Законом № 332.

Передбачається, що пільга діятиме до 31.03.2019 р.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі