Теми статей
Обрати теми

Можуть же, коли захочуть... Строк подання форми 4 продовжили

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
У минулому номері ми попереджали, що на розгляді ВРУ є два законопроекти, мета яких — продовжити граничний строк подання форми 4. І дуже добре, що нардепи не зволікали. Вже 21 травня вони прийняли один із цих документів, у понеділок його підписав Президент і наступного дня документ опублікували («Голос України», 2015, № 91). Оце так оперативність (тут не без іронії)!
чудові новини від ВРУ

Тепер уже точно — строк подання форми 4 перенесено. Адже 26 травня (у вівторок) Закон № 475* набрав чинності. Віднині гранична дата для подання цієї форми — 25 вересня (п’ятниця). У принципі, це головна новина. Отже, якщо до 25 травня ви її подати не встигли, можете зітхнути спокійно — відповідальність за це вам не загрожує (тим паче що Закон набрав чинності вже наступного дня). Але водночас, поки ви не подасте форму (звичайно, якщо вам це буде потрібно — див. далі), не розслабляйтеся — щоб не довелося потім знову стояти в чергах.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого вигодоодержувача (контролера) юридичної особи» від 21.05.2015 р. № 475-VIII.

При цьому зауважте: Закон № 475 змінив не тільки строк подання, а й низку інших пов’язаних із цим правил. І вони зацікавлять кожного!

Якщо засновниками/учасниками є виключно фізособи

Якщо такі фізособи ще й бенефіціари, то подавати форму 4 щодо них не потрібно. У такому разі всі вони вважатимуться бенефіціарами за умовчанням. Нововведення, безумовно, хороше і логічне, шкода тільки, що цього винятку в Законі не було спочатку. Тим більше що багато хто все ж таки встиг подати щодо них форму 4.

І тут закономірно виникає запитання, подібне до того, яке поставив відвідувач порталу buhgalter911.com: «А що буде тому, хто здав форму, а у нього в засновниках тільки фізособи????». На нашу думку, виключати ці відомості з ЄДР не потрібно. Особливо якщо врахувати, що в теорії самі держреєстратори можуть цього й не допустити. Адже ця інформація все ж таки повинна потрапляти до ЄДР, а  Закон № 475 звільняє лише від подання форми 4.

І врахуйте ще один нюанс: якщо ваші засновники/учасники виключно фізособи, але бенефіціарами є лише частина з них, то подати форму 4 все ж таки доведеться. Включити до неї потрібно буде лише фізосіб-бенефіціарів.

img 1

Якщо цього не зробити, то бенефіціарами вважатимуться вони всі.

Розширений перелік осіб, які не повинні подавати форму 4

До таких осіб додали релігійні організації. Тут усе зрозуміло (про решту неприбутківців див. далі). Що стосується окремої згадки серед винятків державних і комунальних підприємств (їх додали до Закону № 755**), то це косметична правка. Їм і раніше не потрібно було подавати форму 4 (за ГКУ).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Якщо бенефіціара немає

З набранням чинності Законом № 475 з’явилися правила поведінки на випадок, якщо бенефіціара у юрособи немає (у тому числі за відсутності бенефіціара у засновника-юрособи). У цій ситуації Закон вимагає подати держреєстратору відомості про відсутність бенефіціара. На жаль, тут виникає низка запитань.

img 2

До набрання чинності Законом № 475 чиновники в таких випадках рекомендували взагалі не подавати форму 4 (див. лист Мін’юсту від 14.05.2015 р. № 193-32/27).

По-перше, яких ситуацій це стосується? Спрацьовує це правило, мабуть, коли у підприємства є засновники/учасники, жоден з яких не підпадає під ознаки бенефіціара зі ст. 1 Закону № 1702***. Наприклад, у ТОВ 10 засновників, і жоден з них:

*** Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 р. № 1702-VII.

— не володіє часткою в статутному капіталі від 25 % і більше;

— сам по собі не здійснює вирішального впливу на управління або господарську діяльність такого товариства.

Що стосується юросіб, щодо яких відомості про бенефіціарів не включаються до ЄДР на підставі ч. 1 ст. 24 Закону № 755 (зокрема, ТПП, релігійні організації тощо), то вони таку вимогу виконувати не повинні. Про це прямо говорить останній абзац п. 3 розд. I Закону № 475.

По-друге, невідомо, як у таких випадках заповнювати форму 4. Ймовірно, для цього доведеться чекати чергового оновлення форм.

Як бути неприбутківцям?

На нашій консультаційній лінії це запитання було мало не «найгарячішим». Але, на жаль, розібратися з ним було непросто. Формально подавати форму 4 потрібно було і щодо неприбутківців. Інша річ, що по факту багато держреєстраторів її не приймали. Можна було очікувати, що Закон № 475 вирішить цю проблему. Втім, цього не сталося…

Серед винятків він додав тільки релігійні організації (див. вище). Що стосується решти організацій, то до Закону № 4572**** було внесено зміни, які, навпаки, підтверджують необхідність подання щодо них форми 4. Причому врахуйте: це стосується лише громадських об’єднань, що підпадають під Закон № 4572.

**** Закон України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI.

img 3

Разом з тим навіть зараз щодо неприбутківців вичерпано далеко не всі питання. Зокрема, це стосується профспілок (адже на них дія Закону № 4572 не поширюється — див. роз’яснення Укрдержреєстру за адресою drsu.gov.ua/show/6442).

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі