Теми статей
Обрати теми

«Подвійна радість»: якщо відкрито два електронні ПДВ-рахунки

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Що робити, якщо відкрито два електронні рахунки з адміністрування ПДВ? Вийшло, що після анулювання ПДВ-реєстрації рахунок ще не закритий. Але після повторної ПДВ-реєстрації нам відкрили новий рахунок.
електронне адміністрування ПДВ

Анулювання ПДВ-реєстрації є підставою для закриття електронного ПДВ-рахунка (ЕлР). Про це прямо зазначено в  п2001.8 ПКУ і  п. 7 Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Вживати якихось заходів, щоб закрити ЕлР, платнику не потрібно. Це зробить Держказначейство на підставі реєстрів, отриманих від ДФСУ ( п. 7 Порядку № 569). Строки, протягом яких має бути закритий ЕлР, цей Порядок не встановлює. Але судячи з усього, закриють такий рахунок після того, як ви перерахуєте на нього кошти для погашення податкових зобов’язань за результатами останнього податкового періоду за «старою» реєстрацією.

img 1

Нагадаємо: останнім звітним періодом при анулюванні ПДВ-реєстрації є період, який починається з дня, що настає за останнім днем попереднього звітного періоду, і закінчується днем анулювання реєстрації ( п187.6 ПКУ).

Це випливає з  пп. 7 і 27 того самого Порядку № 569. У п. 7 зазначено, що для закриття ЕлР ДФСУ надсилає Держказначейству Реєстр, в якому серед іншого зазначено й суму податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. А в п. 27 — що якщо при анулюванні ПДВ-реєстрації коштів на ЕлР не вистачає, щоб погасити погоджені зобов’язання за цією декларацією, то остаточний розрахунок здійснюється шляхом перерахування коштів з поточного рахунка на ЕлР.

Якщо ж на ЕлР на дату його закриття утворився надлишок, його Держказначейство перерахує до бюджету ( п. 7 Порядку № 569). А далі «свої кровні» можна буде повернути в порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ, подавши заяву на повернення ( п. 27 Порядку № 569).

Тепер перейдемо до нового ЕлР. У разі повторної реєстрації платнику відкривається новий ЕлР ( п. 8 Порядку № 569). Тому податкові зобов’язання, задекларовані за підсумками роботи у статусі вже «нового» платника ПДВ, сплачуються на новий ЕлР. Для «суперформули» також накопичуватимуться суми за операціями, здійсненими після нової пдв-реєстрації.

Декілька слів скажемо про ситуацію, коли відбувається відновлення реєстрації платника ПДВ на підставі рішення суду (без повторної ПДВ-реєстрації). У цьому випадку є нюанс — ПДВ-реєстрація такого платника відновлюється датою, якою платник був зареєстрований початково ( п. 5.10 Порядку № 1130**). Проте оскільки реєстрація при цьому анулюється, старий ЕлР також закривається. А після відновлення реєстрації — платнику відкривають новий ЕлР. Для «суперформули» у цьому випадку суми враховуватимуться з «чистого» аркуша. Післялютневі суми ПДВ, що накопичилися до моменту прийняття податківцями рішення про анулювання ПДВ-реєстрації, не враховуватимуться.

** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі