Теми статей
Обрати теми

Бої за ПДВ: «підкоп» під Договір про визнання електронних документів

Ольга Сумцова - податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Останнім часом платники податків стали скаржитися, що податківці в односторонньому порядку розривають договори про визнання електронних документів. Як результат — неможливість подавати звітність і реєструвати ПН. Що робити в цьому випадку — обговоримо в сьогоднішній статті.
ПДВ-облік, електронна звітність

Про те, що податківці розірвали Договір про визнання електронних документів (далі — Договір), платникам стає відомо: 1) або коли направляють податківцям звітність чи реєструють ПН. Замість квитанції про приймання звітності / реєстрації ПН надходить повідомлення про те, що платник не уклав Договір з ДФСУ; 2) або з листа податківців про розірвання в односторонньому порядку Договору.

Причина, з якої так діють податківці, зрозуміла — це такий собі спосіб тиску на платників податків.

Але в яких випадках податківці мають право в односторонньому порядку розірвати Договір? Інструкція № 233* називає для цього всього дві причини (п. 4 розд. 6 Примірного договору, затвердженого цією Інструкцією):

* Інструкція з підготовки та надання документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДФСУ від 10.04.2008 р. № 233.

1. Зміна платником місця реєстрації.

2. Неподання платником нового посиленого сертифіката ключа замість скасованого.

img 1

Усе! Інших підстав для розірвання Договору в односторонньому порядку податківці не мають. Це підтверджують і самі податківці в категорії 135.03 ЗІР.

Але будьте уважні! Сьогодні поширена ситуація, коли податківці включають до Договору додаткові підстави для його розірвання в односторонньому порядку. Наприклад, уписуючи до нього такі підстави, як відсутність за місцезнаходженням; порушення інших вимог законодавства. Якщо податківці наполягають на включенні до Договору положень, не передбачених Примірним договором, звертайтеся до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» (тел. (044) 284-00-07).

Тепер розглянемо детальніше дві названі вище умови для розірвання Договору в односторонньому порядку.

Зміна місця реєстрації. Під цю умову податківці люблять «прив’язувати» виявлену ними «відсутність за місцезнаходженням». Однак суди вважають, що, по-перше, зміна місця реєстрації і відсутність за місцезнаходженням — це різні поняття. А по-друге, єдиним доказом зміни місцезнаходження є дані з ЄДР. Таким чином, поки до нього не внесені відповідні зміни, вважати, що платник змінив місце реєстрації, податківці не мають права (ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 03.07.2015 р. у справі № 821/1842/15-а і Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2015 р. у справі № 804/19732/14).

img 2

Крім того, самі податківці у свіжому листі № 2419** підтверджують, що присвоєння платнику стану 9 «надіслано повідомлення про відсутність за місцезнаходженням» не є підставою для відмови у прийманні ПН для реєстрації в ЄРПН.

** Лист ДФСУ від 21.09.2015 р. № 2419/2/99-99-11-02-02-10.

Ненадання нових посилених сертифікатів ключів. В  Інструкції № 233 зазначено, що Договір діє до закінчення строків дії посилених сертифікатів ключів.

img 3

Строк дії посилених сертифікатів відкритих ключів не перевищує 2 роки з моменту їх формування.

Якщо платник подає податківцям нові посилені сертифікати ключів, то Договір вважається пролонгованим до закінчення строку дії нових ключів (це передбачено Примірним договором). Якщо ж посилені сертифікати ключів змінюються у зв’язку зі зміною в облікових даних платника (директора, головбуха, іншої особи, відповідальної за ведення бухобліку), то у строк до моменту подання наступної звітності потрібно отримати нові ключі та переукласти Договір (категорія 401.03 ЗІР).

Як боротися?

Що робити, якщо податківці незаконно розірвали Договір? Оперативні дії:

1. Звернутися до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» (тел. (044) 284-00-07).

img 4

Дієвим методом є і просто звернення до Антикорупційного комітету України (www.aku.gov.ua).

2. Звернутися до бізнес-омбудсмена. Заявку-скаргу можна залишити просто на сайті (https://boi.org.ua).

Інші методи впливу:

1. Оскаржити рішення податківців у порядку, передбаченому ст. 56 ПКУ, — адміністративному або судовому.

img 5

У позовній заяві слід просити суд визнати протиправними дії податківців щодо розірвання в односторонньому порядку Договору про визнання електронних документів.

2. Поскаржитися до прокуратуру. Незаконні дії податківців є ні чим іншим, як зловживанням наданими їм повноваженнями, тиском на платників і перешкодою провадження господарської діяльності (ухвала Херсонського окружного адміністративного суду від 03.07.2015 р. у справі № 821/1842/15-а).

Що буде з податковою звітністю та ПН?

Якщо рішення податківців буде визнано незаконним, то податкова звітність вважається прийнятою в день її фактичного отримання контролюючим органом (тобто в день, коли платник первісно її надсилав податківцям). Це встановлено п. 49.13 ПКУ. Інакше кажучи, штрафи за несвоєчасне подання податкової звітності до платника не застосовуються.

Те саме стосується і ПН. Вони вважатимуться прийнятими та зареєстрованими датою (операційним днем) і часом, коли були направлені ДФСУ для реєстрації в ЄРПН.

Для тих, хто не хоче сваритися

Деякі платники, отримавши відомості про одностороннє розірвання податківцями Договору, вирішують без будь-яких спорів з ними переукласти такий Договір. У консультації, розміщеній у категорії 401.02 ЗІР, зазначено, що строк розгляду Договору з боку ДФС не повинен перевищувати 5 робочих днів. Однак, як свідчить практика, податківці полюбляють «тягнути» з цим строком. У цьому випадку радимо скаржитися на податківців до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс».

o.sumcova@buhgalter911.com

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі