Теми статей
Обрати теми

Помилка у ПН — не перешкода для ПК?! (готуємося до 2016 року)

Віталій Смердов, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Розмови з приводу податкової реформи тривожать усіх нас уже не перший місяць. Але текст законопроекту з’явився лише нещодавно (причому поки тільки від профільного комітету ВРУ). Сьогодні пропонуємо вам подивитися на одне з найцікавіших нововведень, запропонованих ним.
податкова реформа, законопроект № 3357

Кожному практикуючому бухгалтеру, найімовірніше, знайома ситуація, коли у ПН, що надійшла від постачальника, раптом виявляється помилка. У такому разі — якщо помилка стосується обов’язкового реквізиту ПН — над податковим кредитом покупця нависає загроза*. Що ж йому робити?

* Нагадаємо, що до 29.07.2015 р. це правило виглядало інакше: непридатною для включення до податкового кредиту ПН робило, зокрема, порушення порядку її заповнення.

До 1 січня 2015 року ПКУ для таких ситуацій пропонував радикальний, але ефективний метод захисту — подання скарги Д8. Однак починаючи із зазначеної дати все змінилося. З одного боку, у ПКУ з’явилася можливість виправлення помилок у ПН (за допомогою «виправляючих» РК). З іншого — право на відображення податкового кредиту за скаргою Д8 забрали. У цьому ключі майже відразу виникло запитання: як спонукати постачальника виправити помилку у ПН? Варіантів обмаль — як правило, це включення до договорів з контрагентами умов стосовно:

img 1

Нагадаємо, що сама можливість подання скарги залишилася. Тільки ось податковий кредит це більше не рятує.

— штрафів за помилки у ПН/РК;

— відшкодування збитків у частині втраченого податкового кредиту.

Водночас оптимальним цей спосіб захисту не назвеш (як мінімум тому, що для стягнення вказаних сум найчастіше доводиться звертатися до суду). З урахуванням цього певного оптимізму додають зміни у ПКУ, які підготував профільний комітет ВРУ. Так, у проекті Закону про податкову лібералізацію ** (від 26.10.2015 р. № 3357) нардепи передбачили такі механізми.

** Ознайомитися з ним можна на сайті ВРУ за адресою: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56874.

По-перше, помилки у ПН, у тому числі в обов’язкових реквізитах (крім ІПН покупця/постачальника), уже не будуть підставою для НЕвідображення за нею податкового кредиту (див. зміни у  пп. 198.6 і  201.1 ПКУ, передбачені законопроектом). Це послаблення не потребує зайвих слів. Інша справа, що прописано воно не найкраще, а тому не дозволяє побачити істинні наміри авторів законопроекту. Залишається лише сподіватися, що його приймуть в редакції, яка виключатиме різночитання (головним чином, з боку контролерів).

img 2

Поки в проекті в цій частині є недоліки. Його автори не передбачили виключення з ПКУ всіх норм, що забороняють відображати податковий кредит за ПН, які містять помилки в обов’язкових реквізитах ( абз. 15 п. 201.10 чинної редакції ПКУ). Чи то неуважність, чи то намір…

Крім того, з позиції нардепів було б логічне відразу врегулювати ситуацію, в якій відомості в ПН не відповідають даним у первинних документах (у тому числі в частині вартісних/кількісних показників). Оскільки досить сумнівно, щоб податківці дозволили ставити податковий кредит за такими ПН.

По-друге, як способи впливу на постачальника — якщо той допустив помилку в ІПН (див. вище ) — передбачено запровадження штрафів за помилки в обов’язкових реквізитах ПН (зверніть увагу: не лише в ІПН, що, з урахуванням зазначеного вище, виглядає дивно).

Розуміємо, що багато кого з бухгалтерів це нововведення може збентежити, але зверніть увагу на те, як цей штраф працюватиме:

— на першому етапі розмір такого штрафу для постачальника становитиме всього 170 грн. (незалежно від суми ПДВ у ПН — будь це 100 грн. чи, наприклад, 100 тис. грн.). При цьому майте на увазі: податківці зможуть накласти його тільки за результатами позапланової документальної перевірки, яку, у свою чергу, зможуть провести лише за заявою покупця;

Тобто спочатку покупець і постачальник можуть домовитися про виправлення помилки самостійно (без залучення податківців). І тільки якщо постачальник відмовиться виправляти її, покупець зможе подати заяву і тим самим «натиснути» на нього.

— якщо постачальник і після цього не виправить помилку, розмір штрафу зростатиме (аж до 100 % суми ПДВ у цій ПН — якщо помилка не буде виправлена після закінчення 181 календарного дня).

Що ж… розуміємо: тепер ви хочете знати, чи несе це нововведення в собі додаткові ризики з урахуванням СЕА з ПДВ. На жаль, вони є та полягають ось у чому.

Припустимо, що заборона на відображення податкового кредиту дійсно стосуватиметься тільки тих ПН, які містять помилку в частині ІПН. При цьому для її виправлення сьогодні існує певний алгоритм (див. категорію 101.19 ЗІР).

img 3

Виправляються подібні помилки так:

— постачальник повинен скласти «зменшуючий» РК на платника, чий ІПН помилково потрапив до ПН (у полі «Причина коригування» податківці пропонують вказувати «Виправлення помилки в індивідуальному податковому номері покупця» — див. категорію 101.19 ЗІР);

— платник, який отримає такий «виправляючий» РК, повинен зареєструвати його;

— постачальник повинен скласти правильну ПН (із зазначенням у ній, зокрема, правильного ІПН).

Якщо сторони вчиняють усі ці дії, проблем не виникає. Але, як показала практика, часто тут не все буває гладко — проблеми можуть виникнути на другому етапі. І, у принципі, це є передбачуваним: платник отримує від особи, з якою не мав справи, «зменшуючий» РК з проханням зареєструвати його та тим самим зменшити свій реєстраційний ліміт. Реакцію передбачити неважко. Але, на жаль, проблем постачальника це не вирішує. Йому — щоб уникнути санкцій (якщо норми законопроекту запрацюють в тій самій редакції) — потрібно буде якомога скоріше зареєструвати правильну ПН. Щоправда, зробити він це зможе лише у тому випадку, якщо йому дозволить реєстраційний ліміт. А якщо ні… вважаємо, ви зрозуміли. Щоб такої проблеми не виникало, потрібно або змінювати порядок виправлення ПН, або ж передбачати винятки в самій ст. 1201 ПКУ.

Підіб’ємо підсумок. Нововведення, які пропонує законопроект від 26.10.2015 р. № 3357 в частині ПН, здатні реально спростити життя кожного бухгалтера. Інша річ, що їх ще потрібно довести до ладу. Благо на це нардепи ще мають час — тримаємо кулаки за те, щоб вони це все ж таки зробили. При цьому, як і завжди, обіцяємо тримати вас в курсі останніх подій.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі