Теми статей
Обрати теми

Нова форма Звіту про кошти на відрядження та під звіт

Оксана Хмелевська - експерт з питань оплати праці, o.khmelevska@buhgalter911.com
«Без папірця — ти комашка», а у випадку з виданими під звіт грошима — ще і розтратник коштів роботодавця. Отримали гроші на відрядження або для придбання матеріалів/товарів на госппотреби підприємства? Не забудьте скласти Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. Нещодавно форму Звіту оновили. Про деталі перетворення ви зараз довідаєтеся.
авансовий звіт

Хвиля «поголовного» оновлення форм звітності та документів «а-ля Мінфін» накрила і Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — авансовий звіт).

img 1

Зауважимо, що його стара форма ні у кого не викликала нарікань. На щастя, Мінфін з її перетворенням «не розгулявся». Усе звелося до мінімальних правок.

Нова форма авансового звіту і Порядок його заповнення затверджені наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841. Початок їх дії — з дня опублікування наказу. Передбачається, що відбудеться це 06.11.2015 р. (у бюлетені «Офіційний вісник України»).

Структура нового авансового звіту, по суті, не відрізняється від старого — основні реквізити не змінилися.

img 2

Як і раніше, працівнику, який відзвітував, видавайте заповнену відривну частину («РОЗПИСКА»).

А що ж тоді змінилося у формі авансового звіту, крім того, що тепер він затверджений Мінфіном?

1. Навели ставки ПДФО, що діяли з 01.01.2015 р., 15 % і 20 %, якими обкладають надміру витрачені кошти (не підтверджені документально тощо).

2. Додали виноску «**», згідно з якою неповернена сума надміру витрачених коштів розраховується з урахуванням «натурального» коефіцієнта ( п. 164.5 ПКУ). Зауважимо, що правила обкладення ПДФО таких коштів не змінилися: роботодавці і раніше застосовували до таких сум згаданий коефіцієнт, але тепер їм про це нагадає і форма авансового звіту. Також згадка про застосування п. 164.5 ПКУ при розрахунку «зайвих» сум з’явилася і в Порядку складання звіту*.

* Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

До речі, ці суми потрібно обкласти і ВЗ, але його в авансовому звіті, як і раніше, не відображають.

img 3

Майте на увазі: строки подання авансового звіту не змінилися.

Крім того, у новому Порядку наведено посилання на чинний п.п. 170.9.1 ПДФОшного розд. IV ПКУ і вилучені згадки про податково-прибутковий розд. III ПКУ. Це недивно, адже з 01.01.2015 р. об’єкт обкладення податком на прибуток залежить від фінансового результату до оподаткування, який визначений у фінзвітності згідно з П(С)БО або МСФЗ ( п.п. 134.1.1 ПКУ). Таким чином, підставою для обчислення оподатковуваного прибутку є дані фінзвітності.

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі