Теми статей
Обрати теми

Дочекалися! Зміни в Порядку виплати компенсації «солдатам підприємства»!

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Правду кажучи: такої щедрості від КМУ ми вже не чекали. Тому з радістю поспішаємо познайомити вас з новинками щодо компенсації середньої зарплати «солдатів підприємства». Новини «з полів» хороші.
компенсація за мобілізованих

Що відбулося? КМУ постановою від 04.11.2015 р. № 911 уніс зміни до своєї ж постанови № 105 і затвердженого нею Порядку № 105*.

* Постанова КМУ від 04.03.2015 р. № 105 і затверджений нею Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників.

img 1

Зміни набули чинності з 12.11.2015 р.

Розбираємося!

«Хто старе згадає…»

Положення постанови № 105 і  Порядку № 105 поширюватимуться на громадян України, які були починаючи з:

18 березня 2014 року призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (тобто з того самого моменту, коли роботодавців зобов’язали зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками);

8 лютого 2015 року прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;

11 червня 2015 року призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Тобто підприємства, які зберігали місце роботи та нараховували середній заробіток таким «солдатам підприємства», тепер зможуть сподіватися на отримання компенсації середнього заробітку з бюджету, як це передбачено ст. 119 КЗпП.

ФОП-роботодавці

Ми пам’ятаємо, що існувала проблема з отриманням компенсації роботодавцями-ФОП**, які зберігають середній заробіток призваним працівникам.

** Про судові баталії ви могли прочитати у статті «ФОП виплачує мобілізованому середній заробіток: чи є компенсація?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 37.

Щодо цього питання є дві новини. Хороша — законотворці нарешті відважились в  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП зрівняти їх у правах і обов’язках з роботодавцями-юрособами. Відповідний Закон (раніше — законопроект від 08.07.2015 р. № 2317а) прийнято та направлено на підпис Президентові.

img 2

Нагадаємо, що сьогодні ФОП-роботодавцям відмовляють у компенсації, оскільки у  ст. 119 КЗпП і в постанові № 105 названі тільки підприємства, установи, організації.

Погана — оскільки «підприємницькі» зміни у  ст. 119 КЗпП з великою часткою ймовірності набудуть чинності хоча й у найближчому, але майбутньому — не факт, що ФОП-роботодавцям компенсуватимуть середній заробіток до того моменту, поки необхідні зміни не будуть внесені до постанови № 105 і  Порядку № 105.

А це знову час (як мінімум — відпущений законодавцем місячний строк з того моменту, коли набуде чинності Закон зі змінами).

Тобто перспектива у ФОП невесела: або судитися, або чекати на чергові зміни до постанови № 105 і  Порядку № 105.

Порядок отримання компенсації

Тепер знову повернемося до роботодавців-підприємств.

Поспішаємо заспокоїти — сам порядок отримання компенсації не змінився.

Як і раніше, щоб отримати компенсацію, роботодавцю необхідно до 15-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування:

1) заповнити звіт за формою, наведеною у  додатку 1 до Порядку № 105. Зверніть увагу: назви цього звіту та його граф були дещо підкориговані. Використайте нову форму звіту;

2) погодити його з районним (міським) військовим комісаріатом або (увага новина!) з військовою частиною, які здійснювали призов працівника на військову службу (у частині підтвердження призову та проходження військової служби);

3) подати погоджений звіт до органу соцзахисту населення.

img 3

Важливо! З  Порядку № 105 випливає, що компенсація в межах середнього заробітку щодо працівників, призваних на строкову військову службу, «світить» тільки щодо тих, кого призвали починаючи з 11.06.2015 р. Однак Мінсоцполітики обіцяє компенсувати середній заробіток також тим, хто був призваний починаючи з 08.02.2015 р., але за періоди з 11.06.2015 р.

«До коли» компенсують

Ще одна хороша новина — компенсацію з бюджету середнього заробітку здійснюватимуть:

— щодо працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, — до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації;

— щодо працівників, які були призвані під час мобілізації, на особливий період, і підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу за контрактом, — не більше ніж на строк укладеного контракту.

Зауважимо, що раніше компенсацію виплачували не більше одного року з моменту мобілізації. Тепер ця проблема буде розв’язана.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі