Теми статей
Обрати теми

Істина щодо позову про скасування ППР: ВАСУ передумав?

Михайло Шевчук, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Сьогодні нам з вами належить вивчити питання, при вирішенні якого навіть члени Науково-консультативної ради при ВАСУ не дійшли єдиної думки. Отже, чи є майновим позов про скасування податкового повідомлення-рішення (ППР)? Розглянемо «за» та «проти».
майнові/немайнові позови, судовий збір

До появи «драконівського» листа ВАСУ від 18.01.2012 р. № 165/11/13-12 позови щодо скасування ППР вважали немайновими (оплачувалися за немайновими розцінками). Після появи листа — майновими, унаслідок чого судитися з податківцями стало «дорожче».

Відтоді чимало води утекло. Ставки судового збору змінилися, і не один раз. У результаті з 01.09.2015 р. за подання до адмінсуду позову майнового характеру ставка судового збору:

— для юрособи становить 1,5 % ціни позову, але не менше 1 МЗП (для 2015 року — 1218 грн.);

— для «звичайної» фізособи або ФОП — 1 % ціни позову, але не менше 0,4 і не більше 5 МЗП (для 2015 року — не менше 487,20 грн. і не більше 6090 грн.).

img 1

Норми стосовно того, що під час подання адмінпозову майнового характеру сплачується лише 10 % ставки судового збору, уже немає.

Для порівняння: з 01.09.2015 р. ставка судового збору за подання позову НЕмайнового характеру, який поданий юрособою або ФОП, для 2015 року дорівнює 1218 грн.; фізособою — 487,20 грн.

Тобто за мінімальними рівнями спостерігається збіг, але як тільки ми виходимо на значну ціну позову, виникає розрив.

Однак повертаємося до згаданого вище листа ВАСУ. Висновки з нього обґрунтовано піддавалися критиці. І нарешті у ВАСУ на це звернули увагу.

Свіжий лист від 28.10.2015 р. № 11/10-439, можливо, змінить ситуацію на місцях на краще. Головний його висновок — згадане «драконівське» роз’яснення втратило свою чинність.

Однак чи означає це, що тепер у судовій практиці вектор зміниться на 180º (позови про скасування ППР оплачуються як немайнові)?

Не факт. Ми припускаємо, що залежно від конкретних обставин справ на місцях можна чекати як позитивного, так і негативного (для платників) результату.

З одного боку, від старого листа ВАСУ відмовився. Однак з іншого — причина відкликання (набуття чинності Законом № 484*) зовсім не виглядає як «панацея» від усіх бід. Цей Закон просто змінив ставки судового збору для адміністративних (і не лише) позовів. Водночас жодних нових норм щодо вирішення питання майнового/немайнового характеру позовів Закон № 484, на жаль, не вніс.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22.05.2015 р. № 484-VIII. Набув чинності 01.09.2015 р.

img 2

Розуміє це й ВАСУ, резюмуючи свій свіжий лист висновком про необхідність унесення змін до чинного законодавства (зокрема, КАСУ). Сподіваємося, ВРУ прислухається до такої думки і колись ми дочекаємося-таки поліпшень і в цьому питанні.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі