Теми статей
Обрати теми

Коли НЕРУХОМорендодавець є не просто фізособою, а нерезидентом

Яна Клиженко • експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Ви маєте намір орендувати нерухомість у фізособи-нерезидента? Що ж, у цьому немає нічого надприродного. Однак є одне «але»: ПКУ забороняє робити це прямо. Розповімо про все по порядку.
оренда нерухомості, нерезидент, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, ПДВ

Спочатку звернемо вашу увагу на те, що для цілей оподаткування до нерезидентів прирівняли і фізосіб з кримською пропискою (п. 5.3 Закону України від 12.08.2014 р. № 1636-VII). Тому пильнуйте, орендуючи нерухомість у кримчан, адже вони підпадають під загальне «нерезидентсько-орендну» вимогу. Поговоримо про неї детально.

Хто уповноважений здати?

Нерухомість, що належить фізособі-нерезиденту, надається нею в оренду тільки через уповноважених осіб ( п.п. 170.1.3 ПКУ). Уповноваженим може бути резидент України — юрособа або фізична особа — підприємець, яка виконуватиме представницькі функції на підставі письмового договору.

img 1

Орендувати нерухомість безпосередньо у фізособи-нерезидента підприємство не може.

Для такого «уповноваження» підійде договір доручення (див. гл. 68 ЦКУ). Це вписується в логіку роз’яснень податківців, в яких вони говорять про представницькі функції як про правовідносини, в яких одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчиняти правочини від імені іншої сторони, яку вона представляє.

Навіщо нерезиденту потрібні посередники? Підпунктом 170.1.3 ПКУ вони «призначені» податковими агентами з орендних доходів «фізика»-нерезидента.

img 2

Важливо! Уповноважена особа потрібна навіть у тому випадку, якщо нерезидент має постійне місце проживання в Україні (див. категорію 103.09 ЗІР).

Підприємство-орендар перераховуватиме орендну плату представнику нерезидента. У свою чергу, представник виконуватиме функції податкового агента стосовно доходів, що виплачуються (належать) нерезиденту.

Причому фіскали вказують: якщо уповноваженою особою є фізособа-підприємець, то орендар відображає суму орендної плати, що перераховується такій особі, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157» (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗІР).

Ще один нюанс. Фізособа-нерезидент не може здавати в оренду власне нерухоме майно безпосередньо юрособі (фізособі-підприємцю), яка є його уповноваженою особою (категорія 103.18 ЗІР). Річ у тім, що формально уповноважена особа є представником, а представник не може вчиняти правочини від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах.

Отже, з організаційними нюансами визначилися. Тепер поговоримо про оподаткування.

Нерухомість є нерезидентською, а податки — українськими

Дохід від надання нерухомості в оренду є оподатковуваним. Його оподатковують за ставками 15 і 20 % при нарахуванні (виплаті) ( п.п. 170.1.4 ПКУ).

img 3

Оренда через уповноважену особу має приємний «бонус» для орендодавця: йому не потрібно самому сплачувати податки, якщо орендарем буде фізична особа, і подавати звітність. Усі функції податкового агента виконуватиме саме представник.

При цьому уповноважена особа (представник), яка виплачує дохід нерезиденту, відображає нарахування та виплату доходу (а також нарахування та сплату ПДФО) у розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «106».

Увага! При заповненні форми № 1ДФ податковому агенту не обійтися без реєстраційного номера облікової картки платника податків нерезидента. Необхідність отримання іноземними громадянами такого номера в разі виплати їм доходів з джерелом їх походження в Україні встановлена ст. 70 ПКУ і Положенням № 779*.

* Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом Міндоходів від 10.12.2013 р. № 779.

img 4

Фізособа-нерезидент не може відмовитися від отримання ІПН через релігійні переконання. Така можливість передбачена тільки для громадян України.

Також майте на увазі, що орендна плата, яка виплачується фізособі-нерезиденту, обкладається і ВЗ. Розмір ставки — 1,5 %. Відповідає за нарахування, справляння та сплату збору, а також відображення його в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ уповноважена особа такого нерезидента.

А ось ЄСВ з орендної плати не справляють. Підстава — орендні відносини не є за своєю природою ані роботою, ані послугою (роз’яснення в категорії 301.03 ЗІР).

Чи потрібно сплачувати ПДВ?

Операція, що розглядається, є об’єктом обкладення ПДВ. Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є одержувач послуг ( п. 180.2 ПКУ).

Порядок оподаткування послуг нерезидентів регулюється ст. 208 ПКУ.

img 5

Згідно з  п. 208.1 ПКУ в цій статті встановлюються правила оподаткування в разі постачання особою-нерезидентом, яка не зареєстрована як платник податку, послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України, особі, яка зареєстрована як платник податку, або будь-якій іншій юридичній особі — резиденту.

Виникає запитання: чи вважатиметься звичайний іноземець «особою-нерезидентом», згаданою в  п. 208.1 ПКУ?

Звернемося до визначення терміна «особа», наведеного у  п.п. 14.1.139 цього Кодексу. Є усі підстави вважати, що такий іноземець не підпадає під визначення цього підпункту, оскільки не є суб’єктом підприємницької діяльності.

Виходить, дія ст. 208 ПКУ не поширюється на послуги, надані нерезидентом — простою фізичною особою?

Велика ймовірність, що податківці таку позицію не підтримають. А відповідальним за нарахування та сплату ПДВ спробують «призначити» представника нерезидента.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі