Теми статей
Обрати теми

Чи можна зареєструвати ПН після анулювання ПДВ-реєстрації?

Ольга Сумцова, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Підприємство позбавили статусу платника ПДВ. На цей момент залишилися незареєстрованими ПН, складені до дати ПДВ-анулювання. Чи можна сьогодні зареєструвати такі ПН? Чула, що така можливість надається протягом 15 календарних днів з моменту анулювання реєстрації.
реєстрація ПН, втрата ПДВ-статусу

Розпочнемо відразу з позиції податківців. Вони вважають, що після того, як платнику анулювали ПДВ-статус, право на реєстрацію ПН в ЄРПН ним втрачається.

img 1

Особа, реєстрація платником ПДВ якої анульована, не має права зареєструвати ПН та/або РК в ЄРПН незважаючи на те, що з дати їх складання ще не минуло 15 календарних днів ( листи № 23111* і  № 24136**, роз’яснення в категорії 101.20 ЗІР).

* Лист ДФСУ від 30.10.2015 р. № 23111/6/99-99-19-03-02-15.

** Лист ДФСУ від 12.11.2015 р. № 24136/6/99-99.

У роз’ясненнях податківці посилаються на ст. 184 і  п. 201.1 ПКУ. Однак вони містять заборону тільки на складання ПН після анулювання ПДВ-реєстрації. У  п. 184.5 ПКУ зазначено, що з моменту втрати ПДВ-статусу особа втрачає право на виписку ПН. Про неможливість реєстрації складених ПН не йдеться. Не містить таких застережень і  п. 201.1 ПКУ.

Також звернемося до Порядку № 1246***. Серед причин відмови в реєстрації ПН там, зокрема, зазначено «порушення вимог п. 201.1 ПКУ». Таким порушенням може вважатися складання ПН особою, яка не мала права на її складання. У нашому ж випадку ПН складена до анулювання ПДВ-реєстрації. Тому якщо із самою ПН усе гаразд, відмови в її реєстрації не повинно бути.

*** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

До речі, раніше податківці й самі визнавали можливість реєстрації ПН після втрати ПДВ-статусу. Так, у ЗІР була розміщена консультація про те, що особа, ПДВ-статус якої анульований, має право зареєструвати ПН і РК до них за умови, що з дати їх складання не минуло більше 15 календарних днів. Ця консультація скасована у зв’язку з «доопрацюванням ЄРПН» і не пов’язана зі змінами в законодавстві.

Може здатися, що причину, за якою не можна зареєструвати ПН, податківці пов’язують із тим, що платнику після ПДВ-розреєстрації анулюють ПДВ-рахунок. Але тут теж ніби жодних перешкод немає. Незважаючи на те що в Порядку № 569**** не зазначено, на яку саме дату анулюється ПДВ-рахунок, судячи з його п. 7, це відбувається після того, як платник «розрахується» з бюджетом за підсумками останнього звітного періоду, тобто «запас» часу платник має.

**** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Однак залишається факт: програму податківці налаштували так, що після анулювання ПДВ-статусу зареєструвати ПН/РК в ЄРПН не вдасться.

Але це ще не все. Податківці також погрожують застосувати штраф за ст. 1201 ПКУ за нереєстрацію ПН ( лист № 24136).

img 2

Штрафи не застосовуватимуть до тих ПН, з дати складання яких на момент ПДВ-анулювання не минуло 15 календарних днів.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі