Теми статей
Обрати теми

ДФСУ про понижуючий коефіцієнт: два висновки — обидва є невеселими

На порядку денному лист ДФСУ від 20.08.2015 р. № 31041/7/99-99-17-03-03-17. У ньому податківці підтвердили давнішній висновок: наявність додаткової бази з ЄСВ позбавляє підприємство понижуючого коефіцієнта. Однак цим не обмежилися: якщо ви мали право на коефіцієнт, але не застосували його минулого місяця, то ваш «поїзд пішов». Подробиці — далі.
податківці фіскалять

Не новина, що податківцям закон не писаний… Подумаєш: п. 95 розд. VIII Закону про ЄСВ передбачені лише три обов’язкові умови для застосування понижуючого коефіцієнта (див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 16, с. 16)! Податківці вирішили «винайти» ще парочку. Платникам відповідно доведеться танцювати під їх дудку або звертатися до суду.

Додаткова база з ЄСВ «топить» коефіцієнт

Суть роз’яснення : якщо кому-небудь з основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до мінзарплати, то право на коефіцієнт втрачається. Винятком є лікарняні, відпускні та допомога по вагітності та пологах. Інакше кажучи, якщо дотягувати базу нарахування ЄСВ до МЗП довелося в місяці, коли були нараховані зазначені виплати, то право на коефіцієнт не втрачається.

Зауважимо, що консультація з таким несподіваним і дивним висновком уже давно розміщена в підкатегорії 301.04.01 ЗІР. На жаль, але поки що податківці в цьому питанні залишаються непохитними, про що свідчить поява листа, який коментується. Причому, як і в згаданій вище консультації, висновок приходить з нізвідкіля.

Наша думка із цього питання також не змінюється: додаткова вимога ДФСУ суперечить Закону про ЄСВ, а значить, за правду можна поборотися в суді (про це див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 24, с. 15).

img 1

Практика свідчить, що бухгалтери часто обирають обережний варіант і дотримуються думки податківців. Окремим працівникам, яким доводиться дотягувати базу, нараховують премії, якщо це можливо.

Проґавили? Не перераховуєте

А ось і «невеселий висновок № 2»: якщо в попередньому звітному періоді роботодавець виконав обов’язкові умови для застосування понижуючого коефіцієнта, але з якихось причин не застосував його, то пиши пропало! Він не має права здійснити перерахунок ЄСВ за такий період, застосовуючи понижуючий коефіцієнт. Зокрема, у листі нас прямо відсилають до консультації в підкатегорії 301.04.01 ЗІР з аналогічним висновком.

img 2

Аргумент скрізь один: ЄСВ обчислюють щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, тому його перерахунок за минулий період з метою застосування коефіцієнта не передбачений.

Ми ж не бачимо технічних перешкод для виправлення. У такій ситуації цілком можна скористатися рекомендаціями, запропонованими в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 34, с. 11 (у разі, якщо понижуючий коефіцієнт був помилково занижений і потрібно відсторнувати ЄСВ). Але схоже, з податківцями буде простіше погодитися, ніж пояснити, чому вони неправі.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі