Теми статей
Обрати теми

Не повертають зайві гроші з ПДВ-рахунка: розбираємося з проблемою

Сумцова Ольга, податковий експерт
Можливість повернути зайві кошти з ПДВ-рахунка прямо закріплена ПКУ. Більше того, прописано чіткий механізм, як це можна зробити*. Але на практиці виявилось, що забрати «свої кровні» не так вже й просто. У сьогоднішній статті розглянемо декілька ситуацій, з якими стикнулися платники.
електронне адміністрування ПДВ

* Вам будуть корисними статті «Як використати зайві гроші на ПДВ-рахунку?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 31, і «Повернення коштів з електронного ПДВ-рахунка: версія податківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 36.

Додаток Д4 прийняли, але гроші так і не повернули

Ситуація 1. Подали додаток Д4 разом із декларацією з ПДВ за липень. Але гроші так і не були повернені на поточний рахунок. Чи можна подати додаток Д4 з наступною декларацією?

За загальними правилами якщо додаток Д4 прийнятий, то кошти мають бути повернені на поточний рахунок платника протягом 5 робочих днів після граничного строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати податків ( п. 2001.6 цього Кодексу). У нашому випадку додаток Д4 був поданий разом з декларацією за липень. Отже, кошти повинні були надійти на поточний рахунок не пізніше 4 вересня.

Якщо цей строк минув, насамперед потрібно звернути увагу на те, чи зменшили вам на суму, заявлену в додатку Д4, показник ∑ПопРах (ряд. 5 Витягу J1401205) і відповідно ліміт реєстрації (ряд. 2 Витягу J1401205).

img 1

Нагадаємо: як тільки ви подаєте додаток Д4, вам відразу ж (на дату його подання) зменшують ліміт реєстрації шляхом зменшення показника ∑ПопРах. Це при тому, що повернення/перерахування коштів на поточний рахунок відбудеться лише через деякий час.

Якщо ліміт «зрізали», це сигнал, що податківці та Держказначейство «прийняли до виконання» ваш додаток Д4, і потрібно у них уточнити, коли будуть повернені кошти. Можливо, доведеться почекати, поки Держказначейство знайде необхідну суму.

Якщо ж ліміт реєстрації та показник ∑ПопРах на заявлену в додатку Д4 суму не зменшили, то, по суті, це означає, що вам відмовлено в прийманні заяви на повернення коштів з ПДВ-рахунка. У цьому випадку при виконанні умов для повернення коштів ви можете «пробувати щастя» ще раз, подавши додаток Д4 з наступною декларацією.

Не приймають додаток Д4

Ситуація 2. Подали додаток Д4, але прийшла відмова в поверненні грошей з ПДВ-рахунка через брак коштів у СЕА. Хоча необхідний залишок коштів на ПДВ-рахунку (ряд. 1 Витягу J1401205) є.

Тут причина може критися в неправильному заповненні додатка Д4. Багато хто з платників помилково дублює суму до повернення і у гр. 4, і у гр. 5. Хоча якщо ви заявляєте кошти до повернення на поточний рахунок, то гр. 4 має залишатися порожньою (цей висновок можна зробити з  листа № 31730**). У результаті загальна сума (складаються суми гр. 4 і гр. 5) перевищує значення ряд. 1 Витягу (тобто суму реальних коштів, наявних на ПДВ-рахунку). І як результат — надходить повідомлення про недостатність коштів на ПДВ-рахунку.

** Див. лист ДФСУ від 26.08.2015 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17 «Щодо особливостей перерахування надміру зарахованих коштів з електронного рахунка платника».

Нагадаємо: одночасно гр. 4 і гр. 5 можуть бути заповнені в одній заяві, якщо ви відразу хочете направити «зайві» кошти і до бюджету, і на поточний рахунок (у цьому випадку «залишок» коштів розподіляється між двома цими графами). При цьому загальна сума (зазначена для перерахування до бюджету та на поточний рахунок) не повинна перевищувати суму «надлишку» коштів на ПДВ-рахунку.

У ситуації, що склалася, нічого не залишається, як подати повторно додаток Д4 разом з декларацією за наступний звітний період. Адже у разі допущення помилки в числових значеннях додатка Д4 податківці вважають, що подати УР не можна ( лист № 31730).

Також нагадаємо, що податківці можуть відмовити в прийманні додатка Д4, якщо:

1) суми ПДВ за зареєстрованими за поточний період в ЄРПН вихідними ПН/РК перевищуватимуть суму ПЗ за декларацією (розділ I). Це випливає з  п. 2001.5 ПКУ;

img 2

Якщо таке перевищення є, то заявити кошти до повернення на поточний рахунок, на думку податківців, неможливо, причому в будь-якій сумі (а не тільки із суми перевищення).

2) сума, заявлена до повернення (зазначена в текстовому полі після таблиці 2 додатка Д4), перевищує значення за гр. 5 (якщо гроші заявлені до повернення на рахунок) або гр. 4 (якщо вони спрямовані до бюджету) таблиці 2 додатка Д4.

Замість повернення на поточний рахунок заявили до бюджету

Ситуація 3. Заповнюючи додаток Д4, помилково заповнили гр. 4 замість гр. 5. У результаті кошти направлено до бюджету. Як їх можна тепер повернути?

У цьому випадку перераховані гроші відобразяться як «переплата» на особовому рахунку. А далі її можна повернути за заявою на поточний рахунок або направити в рахунок сплати інших податків.

Механізм повернення закріплено у  ст. 43 ПКУ.

Заява на повернення заповнюється в довільній формі та подається до податкового органу. Обов’язковим її реквізитом має бути інформація про направлення перерахування коштів. Після цього податківці не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви готують висновок про повернення відповідних сум і подають його Держказначейству ( п. 43.5 ПКУ). На підставі отриманого висновку орган Держказначейства протягом 5 робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань.

img 3

Суму переплати, що утворилася, як варіант, можна використати для оплати штрафів і ПЗ за УР з ПДВ.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі