Теми статей
Обрати теми

Облік у СЕА у туроператора

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Фірма-туроператор при організації туру згідно з правилами п. 207.6 ПКУ включає вхідний ПДВ до собівартості продукту. А що робити із сумою такого ПДВ, який «завис» у СЕА? Він увесь час збільшується. Може, потрібно на нього виписувати ПН як при використанні товару в негосподарській діяльності?
ПДВ, туризм

Дійсно, попри те, що в цілому правила відображення ПК «підлаштували» під СЕА, для туроператорів продовжує діяти «старий» п. 207.6 ПКУ. А  цим пунктом передбачено, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, які формують вартість турпродукту (турпослуги), туроператор не включає до ПК ( абз. 1 п. 207.6 ПКУ). Ці суми у нього потрапляють до витрат.

Базою ПДВ у туроператора є різниця між вартістю поставленого ним турпродукту і витратами на його придбання (створення), тобто маржа (винагорода).

img 1

img 2

Якщо отримуються товари/послуги, які не включаються до вартості турпродукту (наприклад, послуги реклами), то ПК відображається у звичному порядку ( п. 207.6 ПКУ).

Звичайно, це йде в «дисбаланс» з формулою. Адже вхідні ПН при придбанні товарів/послуг уключаються до формули і враховуються для регліміту (збільшують його) у повній сумі, а в декларації ПК за ними не відображається. При цьому ПЗ визначається (при реєстрації відповідних ПН в ЄРПН регліміт зменшується) тільки із суми маржі (винагороди). Отже, туроператор в цьому випадку постійно у виграші.

Приклад. Підприємство-туроператор придбаває такі послуги, які включаються до вартості туристичної путівки:

— послуги перевезення — 270 грн. (у тому числі ПДВ — 45 грн.);

— послуги харчування — 120 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.).

Вартість путівки — 500 грн.

Винагорода туроператора: (500 грн. - 270 грн. - 120 грн.) : 1,2 = 91,67 грн.

ПЗ становить: 91,67 грн. х 20 % = 18,33 грн.

У СЕА НДС це виглядатиме так:

— ∑НаклОтр = 65 грн. (45 + 20);

— ∑НаклВид = 18,33 грн.

Однак щось робити в цьому випадку не потрібно!

Адже такий механізм закладено безпосередньо ПКУ, і туроператор все робить згідно з буквою закону. Найімовірніше, законодавці цей момент просто залишили поза увагою.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі