Теми статей
Обрати теми

Активна громадянська позиція — запорука успішних реформ

Друзі, ми, як ніхто інший, розуміємо ситуацію, в якій сьогодні опинився практично кожен бухгалтер. Мало того, що пропускаєш через себе масу нової і, нікуди правди діти, недосконалої «нормативки», так ще й чиновники доливають олії у вогонь. Тим більше, як виявилося, вони іноді самі не готові застосовувати нові норми на практиці. Як тут не розгубитися...

Вихід один — шукати з держорганами спільний знаменник. Саме тому ми ведемо з ними (насамперед — з податківцями) активний діалог, причому на різних рівнях. Один з них — Громадська рада при ДФСУ. Так от, 08.09.2015 р. цей орган проводив спільне засідання Комітету з питань податкової політики, на якому розглядалися, зокрема, проблеми СЕА з ПДВ. За його підсумками Комітет виніс рішення, яке було направлено, зокрема, і до ДФСУ. З деякими його тезами ми пропонуємо ознайомитися і вам.

1. Надати пояснення щодо порушення строків зарахування «мінуса» з ряд. 24 і 31 ПДВ-деки за червень до реєстраційного ліміту. Це відома проблема, причому, як показала практика, комусь таку суму все ж таки додали (хоча й із запізненням), а хтось все ще чекає на неї. Це є фактом прямого порушення чиновниками вимог ПКУ.

2. Припинити практику блокування реєстрації ПН і подання ПДВ-звітності. Пояснимо: ідеться про присвоєння податківцями «9-го стану», що призводить до неможливості реєстрації ПН, подання ПДВ-звітності та інших проблем. Однак зверніть увагу: сам по собі «9-й стан» не повинен призводити до таких наслідків — принаймні, законодавство цього не передбачає. Інша річ, що податківці наполягають на зворотному — саме з цією позицією і слід боротися.

3. Припинити практику нарахування в інтегрованій картці платника штрафів і пені за несвоєчасну реєстрацію ПН і несвоєчасне списання коштів з ПДВ-рахунка до бюджету. Нагадаємо, ПКУ забороняє накладати такі санкції (у частині ПН це послаблення діє на документи, складені до 01.10.2015 р.). Але через недоробки у ПЗ ДФСУ траплялося, що вони все ж таки відображалися у базах податківців. Сплачувати їх не потрібно, але іноді це створює труднощі: зокрема, такі платники можуть відображатися на сайті ДФСУ як боржники, що, звичайно, не додає впевненості їх контрагентам.

Як підсумок зазначимо: колеги, проявляйте більшу активність в обговоренні податкових питань і проблем — як зазначених вище, так і інших. Причому використовуйте для цього усі можливі інформаційні джерела, адже врешті-решт ці пропозиції/зауваження виносяться на обговорення з чиновниками та реально впливають на зміст майбутніх нормативно-правових актів.

З повагою, редакція журналу «Бухгалтер 911»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі