Теми статей
Обрати теми

Об’єднання та дроблення податкових накладних

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter 911.com
Напевно, кожен бухгалтер стикався з такою ситуацією, коли передоплата від покупця надходить однією сумою одразу за кількома рахунками або, навпаки, — протягом дня від одного покупця надходить за одним і тим самим договором кілька авансових платежів. Скільки податкових накладних у цьому разі складати? Відповіді на це запитання присвятимо сьогоднішню статтю.
ПДВ-облік, податкові накладні

Аванс одним платежем — скільки може бути податкових накладних?

Одразу зауважимо: податківці проти дроблення авансу, що надійшов однією сумою, на кілька податкових накладних. Так, у недавній консультації в категорії 101.17 ЗІР на запитання, чи має право постачальник скласти дві та більше податкових накладних при отриманні передоплати однією сумою або у разі одноразового постачання, податківці відповіли, що:

«складання двох і більше податкових накладних при отриманні передоплати за товари/послуги однією сумою або одноразовому постачанні товарів/послуг не відповідає ПКУ і не дає можливості ідентифікувати операції. Покупець не може відобразити податковий кредит за такими податковими накладними, оскільки вони не відповідають первинним документам».

Якщо йдеться про оплату у межах одного договору та за одним рахунком, то висновки податківців цілком справедливі. Дроблення оплати, що надійшла в цьому випадку, на кілька податкових накладних ПКУ не передбачає. Адже згідно з п. 201.10 цього Кодексу податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання чи аванс. Аргументувати причину дроблення, якщо операція одна і оплата надійшла одним платежем, буде складно.

img 1Така сама ситуація складається, якщо протягом дня відбулося одноразове відвантаження. Під відвантаження складено один документ — видаткова податкова накладна. Тому має бути і одна податкова накладна. Складати під один відвантажувальний документ кілька податкових накладних неправильно.

Але на практиці ситуацій може бути безліч. Однією сумою в один день може надходити оплата одразу за кількома договорами або у межах одного договору, але за різними рахунками. Чи поширюються висновки податківців щодо однієї податкової накладної для цих випадків?

Якщо однією сумою надійшла оплата за товари/послуги, які поставлятимуться на підставі різних (!) договорів. Тут звернемо увагу на ще одну свіжу консультацію, наведену в листі ДФСУ від 09.06.2016 р. № 12796/6/99-99-15-03-02-15 (ср. ). У ньому податківці зазначають, що:

«у разі отримання попередньої оплати (авансу) протягом одного дня за різними договорами від одного покупця такому покупцеві може бути складена як одна податкова накладна, до якої будуть внесені дані в розрізі номенклатур постачання товарів/послуг відповідно до різних договорів, так і кілька податкових накладних за кожним договором окремо».

Як бачимо, податківці допускають складання однієї податкової накладної, навіть якщо оплата надійшла одним платежем від одного покупця у межах різних договорів. Імовірно, ідея про одну податкову накладну викликана тим, що зараз у податковій накладній немає прив’язки до договору (реквізити договору взагалі в ній не зазначаються).

Але знову ж таки, за вимогами ПКУ податкова накладна складається в день виникнення податкових зобов’язань ( п. 201.1) на кожне повне або часткове постачання товарів чи аванс ( п. 201.7). Оскільки об’єктом обкладення ПДВ є саме операція постачання, то передбачається, що аванс перераховується під операцію постачання. Погодьтеся: одна й та сама операція постачання не може здійснюватися одночасно за декількома договорами. Передбачається, що під кожний договір є своя операція постачання.

img 2Тому, якщо в призначенні платежу платіжного доручення зазначено, що оплата надійшла за різними договорами, то на кожний договір, вважаємо, правильніше складати окрему податкову накладну.

Аванс за одним договором за декількома рахунками. Припустимо, кошти за товар (передоплату) від покупця надійшли однією сумою за п’ятьма рахунками, але у межах одного договору. Скільки в цьому разі потрібно оформити податкових накладних? Оскільки оплата надійшла за одним договором, то безпечніше складати одну податкову накладну (і наведена вище консультація в розділі 101.17 ЗІР — яскраве тому підтвердження). Той факт, що платник під кожним рахунком передбачає окрему господарську операцію (будуть виписані окремі видаткові накладні або акти про надання послуг), не дає достатніх підстав для того, щоб виписувати окремі податкові накладні — адже усе відбувається в межах однієї загальної операції постачання. Тому в такій ситуації варто дослухатися до думки податківців і не дробити аванс на кілька рахунків.

img 3Утім, вважаємо: навіть якщо платник у цьому випадку під кожний рахунок склав окрему податкову накладну, претензії податківців (якщо такі будуть) можна оскаржувати. Адже за цієї ситуації ніщо не заважає ідентифікації операції.

Якщо ви хочете складати окрему податкову накладну під кожний рахунок, то задля уникнення претензій контролерів краще, щоб кожний рахунок оплачувався окремими платіжними дорученнями (це і в інтересах покупця — адже саме його податковий кредит податківці можуть поставити під сумнів).

img 4Якщо ж кожний рахунок сам є договором (окремого договору як такого немає), тоді під кожен рахунок вважаємо за можливе складання окремої податкової накладної (як під окремий договір). Хоча реакція податківців, знову ж таки, може бути негативною.

Кілька оплат/відвантажень за один день — скільки податкових накладних складати?

Тепер розглянемо зворотну ситуацію: коли постачань (авансів) за одним договором протягом дня буває кілька. Як правильно виписати податкові накладні: на кожну окрему оплату/постачання протягом дня чи одну в цілому за день?

Як ми зазначали вище, згідно з п. 201.7 ПКУ податкова накладна складається на кожне повне чи часткове постачання товарів або аванс. Тобто, якщо постачальник протягом дня за одним і тим самим договором здійснює кілька постачань (отримує кілька передоплат), податкові накладні повинні складатися на кожну часткову передоплату (постачання).

Але податківці не заперечують проти того, щоб за підсумками кількох передоплат (а отже, і відвантажень) виписувалася одна податкова накладна за день. Це вони підтвердили в УПК № 127*.

* Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДФСУ від 16.02.2012 р. № 127.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі