Теми статей
Обрати теми

«М’який та пухнастий»: НБУ вкотре пом’якшив валютні обмеження

Крук Олександр, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
З кінця 2014 року регулятор узяв звичку систематично «постити» зміни на грошово-кредитному ринку. Робиться це як за допомогою затвердження постанов «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»*, так і шляхом унесення до них змін. Останнього разу події пішли другим із зазначених вище шляхів. Про це й поговоримо.
валютне регулювання, експорт та імпорт товарів, продаж іноземної валюти

* Чинною наразі є постанова Правління НБУ від 07.06.2016 р. № 342 (далі — постанова № 342).

Тут обговоримо постанову № 361**, що набрала чинності 29.07.2016 р. (у зв’язку з її опублікуванням на офіційному інтернет-представництві НБУ 28.07.2016 р.). З її допомогою регулятор змінив одразу два документи під своїм авторством:

** Постанова Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 28.07.2016 р. № 361.

1) постанова № 342. Основна зміна, яка може вас зацікавити, — граничний строк для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів збільшено з 90 до 120 календарних днів.

Зміни до постанови № 342 діють до 14.09.2016 р. включно. Але це зовсім не означає, що після зазначеної дати знову повернеться 90-денне обмеження. Просто таким строком обмежується дія постанови № 342, яка й сама зазнала змін. Як ми вже сказали, Нацбанк має звичку свої обмежувальні заходи продовжувати. І продовжено, слід розуміти, буде вже саме 120-денний строк;

2) постанова № 124***. До неї внесено правки, що дозволяють полегшити умови для здійснення авансових платежів за великими імпортними контрактами клієнтів.

*** Постанова Правління НБУ «Про особливості здійснення деяких валютних операцій» від 23.02.2015 р. № 124.

Так, раніше банки були зобов’язані використовувати тільки акредитивну форму розрахунків, якщо проводили авансовий платіж (попередню оплату) за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором (контрактом) сумарною вартістю понад 500 тис. $****.

Починаючи з 29.07.2016 р. таку «межу» збільшено до 1 млн $****.

Що стосується заборони банкам здійснювати без підтвердження НБУ авансові платежі (попередню оплату) за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором (контрактом), загальна вартість якого перевищує 50 тис. $****, то тут усе стабільно. Вартісний критерій залишився без змін.

**** Або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на день укладення договору.

На закінчення нагадаємо про ще одне «пом’якшення». Власне тією ж постановою № 342, зміни до якої ми сьогодні обговорюємо, з 09.06.2016 р. було знижено норму обов’язкового продажу валютної виручки з 75 до 65 %. А клієнтам банків дозволено знімати з рахунків готівку в інвалюті та банківських металах на суму до 100 тис. грн. на добу в еквіваленті (раніше — до 50 тис. грн.).

img 1Також повністю були зняті обмеження на обсяг видачі готівки в нацвалюті, які до цього становили 500 тис. грн. на добу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі