Теми статей
Обрати теми

Дівка заміж аж пищить, або Зміна прізвища підприємством

Віталіна Мірошниченко • податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
За статистикою близько 70 % жінок, які беруть шлюб, вирішують змінити прізвище. Якщо ви з їх числа і до того ж підприємець, ми підготували для вас детальне керівництво до дії. Уперед до нового прізвища!
ФОП, зміна прізвища, перереєстрація

Крок 1. Змінюємо паспорт. Заяву про зміну прізвища ви заповнюєте в РАЦСі (за місцем проживання). До неї додаєте свідоцтво про народження, про шлюб, свою фотокартку і квитанцію про сплату держмита (п. 4 гл. 4 розд. ІІІ Правил № 52/51). До речі, при зміні прізвища у зв’язку зі шлюбом держмито не справляється — п.п. «в» п. 5 ст. 3 Декрету № 7-932.

1 Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені наказом Мін’юсту від 18.10.2000 р. № 52/5.

2 Декрет КМУ «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93.

Ну і власне, після весілля ви змінюєте паспорт. Для цього відвідуєте свій паспортний стіл і приносите туди пакет документів: заяву про обмін паспорта, сам паспорт, свідоцтво про шлюб і дві фотокартки 35х45 мм (пп. 4.1 і 4.2 Порядку № 3203). Обмін у зв’язку зі зміною прізвища — безкоштовний.

3 Порядок оформлення та видачі паспорта громадянина України, затверджений наказом МВС від 13.04.2012 р. № 320.

img 1Замінити паспорт потрібно протягом місяця після весілля (п. 18 Положення № 25034). Якщо не встигнете, вам можуть винести попередження, а в разі повторного притягнення протягом року — навіть оштрафувати на суму 17 — 51 грн. (ст. 197 КУпАП5).

4 Положення про паспорт громадянина України, затверджене постановою ВРУ від 26.06.92 р. № 2503-XII.

5 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Крок 2. Отримуємо нову довідку з кодом. Паралельно із заміною паспорта вам також потрібно змінити ідентифікаційний код. Його номер, по суті, залишиться тим самим, але вам потрібно буде отримати нову довідку — на ваше нове прізвище. Це задоволення безкоштовне.

Але знову ж таки — протягом місяця після весілля потрібно відвідати свою податкову і подати заяву про внесення змін до облікової картки (п. 1 розд. VI Положення № 7796). Зазвичай заповнюється форма № 5ДР, але ті, в кого замість коду — відмітка в паспорті, заповнюють форму № 5ДРП (до речі, до нового паспорта їм унесуть нову відмітку).

6 Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом Міндоходів від 10.12.2013 р. № 779.

img 2Чітко кажучи, за запізнення при заміні коду передбачено штраф — 85 грн. ( п. 119.1 ПКУ). Щоправда, його реалізація на практиці, ураховуючи роз’яснення ДФСУ, під питанням (категорія 119.12 ЗІР).

Крок 3. Вносимо нове прізвище до Держреєстру. Тільки-но ви отримали на руки новий паспорт і нову довідку з кодом, оновлюйте дані в Держреєстрі. Для цього можна по-старому звернутися до держреєстратора, а можна й по-новому — до нотаріуса (у тому числі й приватного). Кого б ви не обрали, йому потрібно подати заяву про держреєстрацію зміни відомостей про підприємця. Форму заяви затверджено наказом № 15/57. Заповнити її не становитиме труднощів: у шапці зазначаєте своє старе прізвище, ім’я та по батькові, а в розділі 1 — тільки нове прізвище (ім’я та по батькові зазначати не потрібно). Ну й заповнюєте інші необхідні реквізити (код, адресу, дату, підпис тощо).

7 Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 06.01.2016 р. № 15/5.

img 3У стандартному режимі заява розглядається протягом доби, але якщо ви хочете прискорити процес, поставте галочку біля поля «розглянути за 2 години» або «за 6 годин». Щоправда, прискорена процедура коштує дорожче: 280 грн. (6 годин) і 700 грн. (2 години), а ось стандарт обійдеться усього у 140 грн. (24 години).

Якщо ви відмовилися від коду і у вас про це є відмітка в паспорті, вам доведеться заповнити, крім розділу 1, ще й розділ 3 (у ньому зазначте серію і номер нового паспорта), а також додати до заяви копію першої сторінки паспорта (а також сторінки з відміткою про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією/номером паспорта). Відповідно в шапці заяви галочки поставте біля полів 1 і 3 (зміна прізвища та паспортних даних).

Але в який строк потрібно внести нове прізвище до Держреєстру? На сьогодні жодних строків для цього в законодавстві немає, а отже, немає й відповідальності за запізнення. Але ми б не радили затягувати, оскільки надалі через старе прізвище у вас можуть виникнути спори з перевіряючими чи партнерами.

img 4Штраф згідно зі ст. 164 КУпАП за діяльність без держреєстрації в цьому випадку не застосовується, оскільки невнесення змін до відомостей про ФОП не означає, що він працює без держреєстрації. Але не виключено, що перевіряючі можуть вважати інакше.

Отже, відвідавши держреєстратора (або нотаріуса) і внісши нове прізвище до Держреєстру, ви отримаєте нову виписку з Держреєстру. Крім того, інформація про нове прізвище автоматично потрапить податківцям і органам статистики. Але незважаючи на це, деякі документи доведеться оновлювати «вручну».

Крок 4. Перереєстровуємо РРО. Якщо на момент зміни прізвища у вас уже був РРО, то і його, і Книгу обліку розрахункових операцій, зареєстровану на нього, потрібно перереєструвати.

На це у вас усього нічого: 5 робочих днів після внесення змін до Держреєстру. Протягом цього часу потрібно подати податківцям за місцем реєстрації РРО: заяви за формою № 1-РРО і № 1-КОРО з новим прізвищем і позначкою «перереєстрація у зв’язку зі зміною прізвища», а також реєстраційне посвідчення на РРО.

Перереєстровують апарат і Книгу протягом двох робочих днів.

Крок 5. Ліцензії та інші дозвільні документи. Якщо ви займаєтеся ліцензованою діяльністю, то потрібно протягом місяця переоформити ліцензію. Інакше вона втратить силу (буде анульована), а за роботу без ліцензії в загальному випадку загрожує адмінштраф від 17000 до 34000 грн. ( ст. 164 КУпАП)!

img 5Для переоформлення «алкогольної» ліцензії дається всього 15 днів після внесення змін до Держреєстру.

Якщо ж у вас є інші дозвільні документи (наприклад, дозвіл на спецводокористування, дозвіл від СЕС, пожежників тощо), то їх теж потрібно переоформити. І на все це відведено всього 5 робочих днів після внесення змін до Держреєстру, після закінчення яких непереоформлені документи стануть недійсними!

Щоб не «попастися» за роботу без дозвільних документів, покваптеся і подайте до кожного з органів заяву про переоформлення дозволу (у зв’язку зі зміною прізвища), а також само дозвіл (ч. 8 ст. 4.1 Закону № 28068). Переоформлений документ ви отримаєте протягом 2 робочих днів.

8 Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV.

Крок 6. ПДВ-перереєстрація. Розібравшись з дозвільними документами, одразу ж беріться за ПДВ. Тут потрібно встигнути перереєструватися протягом 10 робочих днів з моменту внесення змін до Держреєстру ( п. 4.1 Положення № 11309).

9 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Тож подайте податківцям заяву за формою № 1-ПДВ з відміткою «перереєстрація у зв’язку зі зміною прізвища». У ній зазначте нове прізвище, а також заповніть усі розділи даними станом на дату подання заяви. Протягом 3 робочих днів вам проведуть перереєстрацію.

Зрозуміло: якщо ви неплатник ПДВ, цей крок пропускаєте.

img 6У період перереєстрації в податкових накладних (або коригуваннях) ви повинні зазначати обидва свої прізвища: старе і нове. Реквізити ж платника ПДВ можете використовувати старі ( п. 4.3 Положення № 1130).

Крок 7. Змінюємо електронний підпис (ЕЦП). Якщо у вас є електронний цифровий підпис (на старе прізвище) і договір з податківцями про визнання електронних документів, то вам обов’язково потрібно оформити новий підпис (на нове прізвище) і переукласти договір з податківцями (категорія 135.03 ЗІР). Платникам ПДВ має сенс з цим поквапитися.

Крок 8. Якщо підприємець на єдиному податку. Підприємцю потрібно подбати про внесення нового прізвища до Реєстру платників єдиного податку. Протягом місяця після внесення нового прізвища до Держреєстру подайте податківцям заяву про застосування спрощенки у зв’язку зі зміною прізвища ( п. 298.4 ПКУ). Запізнення загрожує штрафом у розмірі 170 грн. ( п. 117.1 ПКУ).

img 7Бланк цієї заяви затверджено наказом № 167510. У ній робите позначку в першій комірці поля 5.3, а в полі 3 зазначаєте своє нове прізвище.

10 Наказ Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку і порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

Крок 9. Якщо підприємець-загальносистемник. На відміну від єдиноподатників, загальносистемники жодних додаткових заяв не подають. Дані про них держреєстратор передає податківцям, і вони автоматично вносяться до бази.

img 8До речі, якщо у вас раніше була довідка № 4-ОПП, то переоформляти її вже не потрібно. Зараз факт постановки на облік в податковій підтверджує не вона, а виписка з Держреєстру, яку ви отримаєте у держреєстратора (категорія 119.01 ЗІР).

Крок 10. Змінюємо прізвище у Книзі обліку доходів (і витрат). У зв’язку зі зміною прізвища постає питання щодо заміни Книги. На жаль, у нормативці про це ані слова. На сайті ДФСУ подібної консультації теж немає.

На наш погляд, реєструвати нову Книгу тільки через те, що підприємець змінив прізвище, необов’язково. Можна просто закреслити старе прізвище, надписати нове, а поруч зробити позначку «виправленому вірити», зазначити дані нової виписки з Держреєстру і поставити підпис підприємця.

Утім, цей момент краще уточнити у своїй податковій. Можливо, ваш інспектор побажає сам унести виправлення до Книги, а мабуть, і зовсім порадить зареєструвати нову. В останньому випадку пам’ятайте, що в новій Книзі записи слід продовжувати наростаючим підсумком з початку року.

Крок 11. Відкриваємо новий рахунок у банку. При зміні прізвища старий рахунок закривають і відкривають новий — на нове прізвище (п. 20.2 Інструкції № 49211). Відповідно, доведеться витратитися на комісію у зв’язку з відкриттям рахунка.

11 Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Крок 12. Оновлюємо П. І. Б. у договорах. Оскільки підприємець змінив прізвище, йому потрібно привести в порядок усі договори, що були укладені на старе прізвище і ще продовжують діяти.

Для цього є три способи:

1) письмово (з повідомленням про вручення) повідомити другу сторону про те, що прізвище і реквізити підприємця змінилися, і додати нову виписку з Держреєстру (цей варіант підійде, якщо така процедура при зміні найменування прямо прописана в договорі);

2) укласти додаткову угоду до договору, в якій зазначити, що у зв’язку зі зміною прізвища підприємця сторони прийшли до згоди внести зміни до Договору, замінивши:

— за текстом Договору слова «ФОП Синиця Н. В.» на «ФОП Грузь Н. В.»;

— банківські реквізити сторін, виклавши їх у новій редакції (зазначаєте реквізити нового поточного рахунка).

img 9І не забудьте згадати, що додаткова угода є невід’ємною частиною договору. Складається вона у двох примірниках: по одному для кожної сторони. Щоправда, дехто сумнівається, що така додаткова угода буде ефективним доказом у суді в разі виникнення спорів між партнерами. На наш погляд, сумніватися не варто.

До речі, за допомогою додаткових угод ви можете «виправити» і трудові договори з працівниками. Повідомляти про це податківців не потрібно.

img 10Якщо ви укладали трудові договори ще до 2015 року (тобто вони зареєстровані в центрі зайнятості), краще скласти не 2, а 3 примірники додаткової угоди (третій подати до центру зайнятості).

До речі, якщо йдеться про працівників, то крім додаткової угоди, потрібно також внести зміни і до їх трудових книжок. На наш погляд, для цих цілей аналогічно можна керуватися п. 2.15 Інструкції № 5812: у графі 3 трудової книжки зазначити «ФОП Синиця Н. В. з (дата) змінила прізвище на ФОП Грузь Н. В.», у графі 4 — дату та номер наказу про зміну прізвища (підприємець може видати такий наказ у довільній формі);

12 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

3) і нарешті найрадикальніший метод — розірвати існуючі договори і переукласти нові — з новим прізвищем і реквізитами підприємця. Якщо підприємець і його партнери згодні на такий крок — будь ласка. Звичайно, це найбільш бездоганний варіант у разі виникнення спорів між сторонами. Але все ж таки чинне законодавство не вимагає переукладати договори при зміні найменування/прізвища підприємця або юрособи, а отже, такі договори не втрачають чинності.

Крім того, зміна прізвища не є істотною зміною обставин, що вимагає зміни договору ( ст. 652 ЦКУ13). Тим більше що підприємець, з яким було укладено договір, нікуди не подівся, він залишився колишньою фізособою, про що свідчить той самий ідентифікаційний код.

13 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Таким чином, переукладення договорів при зміні прізвища — це право сторін (добровільне), а не обов’язок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі