Теми статей
Обрати теми

«Я не я...»: реорганізація контрагента + виправлення податкової накладної

Ольга Сумцова, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
У липні 2016 року підприємство зареєструвало податкову накладну на контрагента. Згодом з’ясувалося, що контрагент на дату виникнення ПДВ-зобов’язань реорганізувався. Тепер він просить перескласти податкову накладну на нову особу. Як бути в цьому випадку з раніше складеною податковою накладною?
ПДВ-облік

Перш за все давайте з’ясуємо, що відбувається з реєстрацією платника ПДВ при реорганізації.

Чи анулюється ПДВ-реєстрація?

Існують такі види реорганізації юрособи: приєднання, злиття, поділ, виділення і перетворення.

При цьому в п. 183.17 ПКУ зазначено, що особа, утворена в результаті реорганізації (крім особи, що утворилося в результаті перетворення), реєструється платником ПДВ як інша новостворена особа.

Інакше кажучи, такі види реорганізації, як приєднання, злиття, поділ, виділення, передбачають анулювання ПДВ-реєстрації підприємства, що реорганізується ( п. 183.17 ПКУ, п.п. «б» п. 184.1 ПКУ).

А новостворена в результаті перетворення юрособа реєструється платником ПДВ на загальних підставах і вже матиме свій власний ІПН, відмінний від ІПН реорганізованого підприємства.

Окремо слід зазначити про реорганізацію у вигляді перетворення.

Перетворенням юрособи згідно зі ст. 108 ЦКУ є зміна її організаційно-правової форми (наприклад, ПАТ перетворюється на ТОВ).

img 1Зміна типу акціонерного товариства (з публічного на приватне або навпаки) перетворенням не вважається (ст. 5 Закону № 514*).

* Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI.

При перетворенні за правонаступником зберігається код ЄДРПОУ перетвореної юрособи (п. 6 Положення № 118**). І як ми зазначали вище, згідно з п. 183.17 ПКУ реорганізація шляхом перетворення не передбачає виникнення нового платника ПДВ.

** Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затверджене постановою КМУ від 22.01.96 р. № 118.

Водночас п. 3.15 Положення № 1130*** передбачає декілька варіантів реєстрації платником ПДВ особи, що утворилося в результаті перетворення:

*** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

— якщо для новоствореної в результаті перетворення особи дата держреєстрації не змінюється (тобто вона залишається такою самою, як і у «старої» особи) — то дата реєстрації платником ПДВ нової особи не змінюється, а просто відбувається процедура перереєстрації платника ПДВ;

img 2На практиці застосовується саме цей варіант. На те, що в разі перетворення юрособи дата реєстрації платника ПДВ не повинна змінюватися, звертали увагу Держкомпідприємництва в листі від 20.05.2010 р. № 6333 і ВАСУ в ухвалі від 20.10.2015 р. № К/800/50350/14.

— якщо для створеної в результаті перетворення юрособи дату держреєстрації визначають датою закінчення перетворення «старої» юрособи, то в цьому випадку відбувається анулювання ПДВ-реєстрації колишньої особи і нова реєстрація платником ПДВ новоствореної юрособи.

Що робити зі «старою» податковою накладною?

Якщо контрагент реорганізувався шляхом злиття, виділення, приєднання. Ці варіанти реорганізації, як ми зазначили вище, передбачають анулювання ПДВ-реєстрації «старого» платника. У цьому випадку розрахунок коригування до «помилкової» податкової накладної такий контрагент зареєструвати не зможе (тільки-но до Реєстру платників ПДВ буде внесено запис про анулювання ПДВ-реєстрації, система заблокує можливість реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування таким платником).

Не зможе зареєструвати «зменшуючий» розрахунок коригування в цьому випадку і підприємство-правонаступник (адже воно вже матиме новий ІПН).

img 3Про недопустимість складання розрахунку коригування до «старих» податкових накладних після реорганізації говорять і податківці (лист ДФСУ від 11.04.2016 р. № 7964/6/99-99-19-03-02-15).

Утім, оскільки маємо справу з «помилковою» податковою накладною (вона складена, по суті, не на того контрагента), то в цьому випадку платник не повинен показувати таку податкову накладну в декларації з ПДВ. Тому принаймні в декларації з ПДВ «задвоєння» податкових зобов’язань не станеться (податкові зобов’язання будуть показані тільки за однією податковою накладною). Якщо в додатку Д5 до ПДВ-декларації фігурують дані «помилкової» податкової накладної (з помилковим ІПН) — потрібно подати «уточнюючий» додаток Д5 (з виправленим ІПН).

img 4Набагато гірше в цій ситуації йдуть справи, коли маємо справу з «реальним» коригуванням ПДВ-зобов’язань (наприклад, у зв’язку з поверненням товару від вже реорганізованого платника). У цьому випадку для зменшення податкових зобов’язань потрібен зареєстрований розрахунок коригування. Але підстав для його складання у новозареєстрованого платника ПДВ немає. Тому зменшити свої зобов’язання він не зможе.

А ось ліміт реєстрації в цьому випадку «відновити», на жаль, не вийде.

Якщо контрагент реорганізувався шляхом перетворення без анулювання ПДВ-реєстрації. У цьому випадку для другої сторони жодних проблем не буде: адже реєстрація платника ПДВ зберігається. Зберігається за контрагентом і його колишній ІПН. Єдине, що в цій ситуації особа проходить процедуру перереєстрації платником ПДВ. При цьому, якщо на дату виникнення податкових зобов’язань контрагент перебував у процесі перереєстрації, у податковій накладній повинні фігурувати одночасно і нова, і «стара» назви підприємства ( п. 4.3 Положення № 1130). Якщо ж на дату складання податкової накладної контрагент уже перереєструвався, то в податковій накладній має фігурувати вже нова назва (вид організаційно-правової форми) підприємства. Тому якщо в податковій накладній зазначено неправильну назву контрагента, то в цьому випадку можна скласти «нульовий» розрахунок коригування і виправити таку податкову накладну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі