Теми статей
Обрати теми

Зарплата на рівні мінімальної: кому можна, а кому зась?

Наталя Білова • експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Ситуація. На підприємстві в усіх працівників зарплата дорівнює мінімалці. Чи буде це порушенням? Давайте розбиратися разом.
перевірки Держпраці, штрафи, тарифна система, Генугода

На жаль, але ситуація з приведенням окладів усіх працівників до рівня мінімалки досить поширена на практиці. У такий спосіб багато хто з роботодавців намагається знизити свої витрати на оплату праці. Та й з розрахунком зарплати менше проблем — адже в усіх усе однаково.

Але чи законна така «зрівнялівка»?

Що говорить буква закону

Роботодавець зобов’язаний оплачувати працю працівників залежно від їх кваліфікації та складності виконуваних ними робіт. Цю вимогу закріплено ст. 96 і 97 КЗпП.

«Зрівнялівку» може виявити при перевірці Держпраці, за результатами чого буде складений акт і припис про усунення порушення (п. 7 Порядку № 390*)**.

* Порядок проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затверджений наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390.

** Перевірочний мораторій візитерів з Держпраці, на жаль, не зупинить, про що детальніше див. у статті «Перевірки: гарячі точки» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 33).

img 1Пам’ятайте! Умови трудових (колективних) договорів, які погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, вважають недійсними.

У приписі Держпраці визначить термін усунення порушень і вкаже термін письмового повідомлення відносно їх усунення.

Після закінчення строку усунення порушень у інспектора цього відомства з’явиться право провести позапланову перевірку підприємства за результатами виконання припису.

Щоправда, з підставами для такої позапланової перевірки не все гладко, оскільки у минулому перевірки у сфері трудового законодавства підпадали під правила «наглядового» Закону № 877*** (на це орієнтований і згаданий Порядок № 390). Зараз же вони виведені з-під дії цього Закону (про це прямо сказано в його ст. 2). Тобто в теорії позапланова перевірка підприємства «трударями» — під великим знаком питання. Проте на практиці вона цілком реальна.

*** Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

А тепер про штрафи.

За порушення законодавства про працю роботодавцю загрожують фінансові санкції у розмірі однієї мінзарплати ( ст. 265 КЗпП).

Крім того, за результатами перевірки інспектор з праці може скласти протокол про адміністративне правопорушення ( ч. 1 ст. 41 КпАП). Це загрожує посадовим особам підприємства адмінштрафом у розмірі від 510 до 1700 грн. Притягнення до відповідальності за ст. 41 КпАП і накладення штрафу на винних осіб здійснює суд. Причому в цій ситуації він, скоріш за все, буде не на боці роботодавця.

img 2Див., наприклад, постанову Шевченківського районного суду м. Львова від 21.01.2010 р. у справі № 3-3738/2009р, ухвалу Вищого адміністративного суду України у справі від 10.11.2010 р. № К-30023/10.

Якщо вимоги щодо усунення порушень підприємство не виконає, інспектор з праці, що завітав на позапланову перевірку, має право оштрафувати посадових осіб цього підприємства на підставі ст. 1886 КпАП. Розмір штрафу — від 850 до 1700 грн.

То як же «розкидати» зарплати працівників, щоб задовольнити вимоги перевіряльників? Читаємо далі!

Від якої суми стартуємо

Мінімальна заробітна плата (далі — мінзарплата) — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). Так стверджують ст. 95 КЗпП та ст. 3 Закону про оплату праці.

img 3Важливо! До мінзарплати не включають доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

На державному рівні розмір мінзарплати встановлює Верховна Рада України в законі про держбюджет. У 2016 році мінзарплата дорівнює:

— у місячному розмірі: з 1 січня по 30 квітня — 1378,00 грн., з 1 травня по 30 листопада — 1450,00 грн., з 1 грудня — 1600,00 грн.;

— у погодинному розмірі: з 1 січня по 30 квітня — 8,29 грн., з 1 травня по 30 листопада — 8,69 грн., з 1 грудня — 9,59 грн. (див. ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. № 928-VIII).

Крім державного регулювання оплати праці, існує ще й договірне. Його основа — система угод, укладених на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та локальному (колективний договір) рівнях відповідно до законів.

На момент написання цієї статті діяла Генеральна угода на 2010 — 2012 роки. Так от, у її п. 2.2 розд. II зазначено, що розмір зарплати некваліфікованого працівника небюджетної сфери за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці повинен перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований Мінсоцполітики за попередній місяць.

img 4Звертаємо вашу увагу! На стадії підписання вже перебуває угода на 2016 — 2017 роки, про яку детальніше ми зможемо розповісти вам в одному з наступних номерів.

А тепер увага! За підрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах червня 2016 року у розрахунку на місяць для працездатних осіб становить 2767 грн. (з урахуванням суми ПДФО — 3141 грн.)****.

**** Див. http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/ 10604-prozhitkovij-minimum-v-tsinakh-chervnya-2016-roku.

Виходить, якщо на ваше підприємство поширюються положення Генеральної угоди, у штатному розкладі оклади (тарифні ставки) у вас повинні «стартувати» від 3142 грн. (з урахуванням вимоги про перевищення).

Так-так! Річ у тім, що з положень ст. 95 КЗпП, ст. 3 Закону про оплату праці та п. 2.2 розд. II Генеральної угоди випливає, що встановити зарплату у мінімальному розмірі ви можете виключно некваліфікованим працівникам.

Хочете знати, хто до них належить? Це працівники, назви професій яких перелічено у розділі 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії».

А як же бути з іншими? Зараз розповімо.

Оплачуємо працю кваліфікованого працівника

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці ( ст. 96, ч. 2 ст. 97 КЗпП). Вона включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Навіщо потрібна тарифна система? Щоб розподілити роботи залежно від їх складності, а працівників — залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки.

img 5Тарифна сітка є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Тарифна сітка складається з певної кількості тарифних розрядів робіт та відповідних міжрозрядних коефіцієнтів. Що таке тарифний розряд? Це величина, яка відображає складність праці та кваліфікацію працівника. Кожен розряд має свій коефіцієнт. Тарифний коефіцієнт показує, наскільки рівень оплати робіт цього розряду вищий за рівень оплати робіт 1-го розряду.

img 6Як приклад тарифної сітки можна використовувати Єдину тарифну сітку, наведену в додатку 1 до постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298.

У ст. 96 КЗпП законодавець прописав, що госпрозрахункові підприємства зобов’язані формувати тарифну сітку (схеми посадових окладів) на основі:

тарифної ставки робітника першого розряду. Її розмір повинен перевищувати законодавчо встановлений розмір мінзарплати;

кваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Маючи тарифну сітку, роботодавець відносить виконувані роботи до певних тарифних розрядів і присвоює кваліфікаційні розряди робітникам відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника.

Під тарифною ставкою розуміють фіксований розмір оплати праці працівника за виконання норми праці або трудових обов’язків певної складності (кваліфікації) за одиницю часу (година, день, місяць).

img 7Тарифні ставки визначають розмір оплати праці робітників за 1 годину (день, місяць).

Встановлюють їх диференційовано з урахуванням кваліфікації робітників, умов праці та форми оплати праці.

Тарифна ставка 1-го розряду встановлює розмір плати за просту низькокваліфіковану працю, виконану за одиницю часу. Тарифний коефіцієнт 1-го розряду дорівнює 1. Далі тарифні ставки встановлюють у прямій залежності від кваліфікації робітника.

Тарифні ставки 2-го і наступних розрядів визначають шляхом множення тарифної ставки 1-го розряду на тарифні коефіцієнти відповідного розряду.

img 8Чим вища кваліфікація, тим вищий розряд і, відповідно, більша тарифна ставка.

Працю керівників, спеціалістів і службовців оплачують виходячи з окладу. Оклад — це місячна норма оплати праці, яка залежить від посади працівника та його кваліфікації.

В основу визначення розміру окладу покладено мінімальну місячну тарифну ставку. Схема посадових окладів — це перелік посад та відповідних кожній посаді або групі рівнозначних посад розмірів окладів з нижньою та верхньою межами посадового окладу по кожній посаді.

Навіщо потрібний такий розкид окладів за однією посадою (групою рівнозначних посад)? Щоб була можливість установити оклад конкретним працівникам з урахуванням їх кваліфікації.

img 9Тарифна ставка відрізняється від окладу тим, що її виплачують за виконання норми праці (обсягу робіт) за одиницю часу (година, день, місяць), а оклад — за виконання місячної норми праці (трудових обов’язків).

Установлені оклади та місячні тарифні ставки відображають у штатному розписі підприємства.

Від кожного — за здібностями

Роботодавець поставив мету — диференціація і низька зарплата. Як її досягти?

Щоб розбіжність у розмірах зарплати між усіма розрядами зробити мінімальною, максимально наблизьте ці коефіцієнти один до одного.

Але врахуйте: цей варіант працює, тільки якщо тарифні коефіцієнти для цієї галузі не встановлено у відповідній угоді (галузевій, територіальній).

Наприклад, зробіть, щоб тарифний коефіцієнт 2-го розряду дорівнював 1,001, 3-го — 1,002, 4-го — 1,003 тощо.

Припустимо, що оклади (тарифні ставки) на підприємстві, на яке не поширюється дія генеральної угоди, у 2016 році розраховують виходячи з розміру окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду. З 01.05.2016 р. він дорівнює 1455 грн.

img 10Зверніть увагу: ми не беремо тут мінзарплату за точку відліку, щоб не порушувати вимоги ст. 96 КЗпП. Адже в ній зазначено, що розмір тарифної ставки робітника 1-го розряду має перевищувати мінзарплату.

Тоді виходить, що місячна тарифна ставка працівника 2-го розряду у серпні 2016 року дорівнюватиме 1456,46 грн. (1455 грн. х 1,001), працівника 3-го розряду — 1457,91 грн. (1455 грн. х 1,002) тощо.

Ось, будь ласка: ми отримали диференціацію заробітної плати працівників різної кваліфікації, як того вимагають ст. 96 і 97 КЗпП.

У результаті — і вовк ситий, і вівця ціла ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі