Теми статей
Обрати теми

Підприємець помилився у платіжці з ЄСВ: чим небезпечно?

Віталіна Мірошниченко • податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter 911.com
У 2014 році бухгалтер, заповнюючи платіжку з ЄСВ «за підприємця-єдиноподатника», помилився. Через неуважність зазначив ідентифікаційний номер іншої людини. І робив так протягом півроку. Надалі вже зазначав правильний номер підприємця. При цьому помилку не помітили. Зараз усе це спливло. Податківці визнали це сплатою за іншу людину, унаслідок чого у підприємця утворилася недоїмка з ЄСВ. Зараз перевіряльники: 1) згодні «перекинути» неправильно сплачене на рахунок єдиноподатника, 2) але мають намір застосувати санкції. Чи мають рацію податківці і які штрафи можуть застосувати?
ЄСВ, помилка, несплата, штраф, пеня, адмінштраф

Логіка податківців

У полі «Призначення платежу» платіжки потрібно зазначати саме номер підприємця — платника ЄСВ*. Платежі розносяться за інтегрованими картками платників виходячи з інформації, зазначеної у полі «Призначення платежу»**. Оскільки було зазначено номер іншої особи, в його рахунок і пішов платіж. А щодо «належного» підприємця утворилася недоїмка з ЄСВ.

* Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

** Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422.

Що далі? А далі був запущений знайомий усім механізм погашення недоїмки. Для випадку з ЄСВ знайдете його в ч. 6 ст. 25 Закону про ЄСВ. Кожен наступний платіж спрямовувався спочатку на погашення недоїмки, а потім (решта) — на погашення поточного зобов’язання.

У результаті підприємець думав, ніби справно сплачує ЄСВ, а насправді кожен його платіж ішов на погашення недоїмки, а поточне зобов’язання (за браком коштів) залишалося непогашеним і автоматично перетворювалося на нову недоїмку. І так — протягом двох років.

Як наслідок, по-перше, доведеться погасити недоїмку.

Але з цим якраз найменше проблем. Оскільки податківці не проти перекинути кошти, що пішли на помилковий номер, у рахунок сплати ЄСВ за «правильного» підприємця.

По-друге, податківці хочуть сплати штрафу за несвоєчасну сплату ЄСВ. Цей штраф, очевидно, нарахують за кожний квартал починаючи з кварталу, в якому допущено помилку.

img 1Адже щокварталу через перекидання поточної сплати в рахунок старого «боргу» утворювалася нова недоїмка.

При цьому, незалежно від дати фактичної сплати недоїмки, штраф становитиме ( п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ):

10 % своєчасно не сплаченого ЄСВ за I, II або III квартал 2014 року;

— та 20 % своєчасно не сплаченого ЄСВ за IV квартал 2014 року і кожний наступний квартал (лист ДФСУ від 29.01.2015 р. № 2625/7/99-99-17-03-01-17).

По-третє, пеня за прострочення сплати ЄСВ у розмірі 0,1 % від недоїмки за кожний день прострочення платежу ( ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Але й це ще не все.

Можливий також адмінштраф за ст. 1651 КУпАП у розмірі 680 — 1360 грн.

Добре, що у цього штрафу є строк давності.

img 2Це 2 місяці з дня порушення, тобто у нашому випадку з дня, що настає за несвоєчасною сплатою ЄСВ.

Якщо податківці не встигнуть скласти протокол до спливу двох місяців з дня порушення (останньої «несвоєчасної сплати»), сплати адмінштрафу можна буде уникнути.

Пам’ятайте. Навіть якщо однотипних порушень (несплат ЄСВ) кілька, адмінштраф за це все одно один ( ст. 36 КУпАП). Підвищений адмінштраф за «повторність» порушень (2550 — 5100 грн.) не застосовуватимуть, оскільки він призначений лише для тих, до кого протягом року вже було застосовано адмінстягнення (лист ДФСУ від 27.05.2016 р. № 11713/6/99-99-10-02-15).

Аргументи проти

Виходить явний перебір за таку незначну помилку. Невже немає аргументів, щоб відбитися від штрафів?

Вважаємо, що аргументи є ☺.

У цьому випадку за основу можна взяти висновки з постанови Верховного Суду України від 16.06.2015 р. № 21-377а15:

img 3Причина судового розгляду — платник помилково перерахував суму для сплати податку/збору не на той казначейський рахунок.

— податки/збори визнаються зарахованими до держбюджету з дня зарахування на єдиний казначейський рахунок. Як результат, помилку в коді бюджетної класифікації при заповненні платіжного доручення не можна вважати несплатою грошового зобов’язання;

— допущення помилки під час перерахування узгодженої суми грошового зобов’язання передбачений п. 57.1 ПКУ строк — це дія, хоча й помилкова. А коли так, вона не містить ознак бездіяльності при сплаті узгодженої суми грошових зобов’язань і тому не є підставою для застосування штрафу згідно з п. 126.1 ПКУ.

Безумовно, у нас ситуація дещо інша. Але ідея та сама! Не було бездіяльності з боку платника! Гроші було сплачено. Належний отримувач кошти у визначений строк отримав. Законодавством у цьому випадку не передбачена сплата підприємцем ЄСВ за іншого підприємця. Отже, має місце технічна помилка (помилкова дія, тоді як каратися має бездіяльність). А вона не повинна призводити до санкцій!

На закінчення зауважимо, що недоїмка з ЄСВ не є податковим боргом, тому п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ до вас незастосовний і спрощенки ви не позбудетеся у будь-якому разі.

Порада. Щоб у майбутньому не втрапити в подібну ситуацію, радимо періодично перевіряти, чи немає у вас недоїмки. Для цього можна скористатися тим же електронним кабінетом платника податків, оформивши попередньо електронні ключі***.

*** Для вас буде корисною стаття «Електронний кабінет платника: час заходити» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі