Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет платника: час заходити

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Податківці активно модернізують свій електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (далі — Кабінет). Уже зараз за його допомогою можна отримувати інформацію про дані системи електронного адміністрування ПДВ і стан розрахунків з бюджетом (причому без надсилання жодних запитів), реєструвати податкові накладні і навіть відправляти деякі види звітів. Огляд можливостей Кабінету представимо в сьогоднішній статті.
електронні сервіси

Як знайти Кабінет?

Знайти його можна:

— за адресою http://cabinet.sfs.gov.ua

— або на офіційному веб-порталі ДФСУ www.sfs.gov.ua (для цього на головній сторінці у стрічці сервісів потрібно обрати вкладку «Електронній кабінет платника (оновлена версія)»).

img 1Слід обирати саме оновлену версію.

Важливо! Доки цей ресурс працює в тестовому режимі, а отже, можливі деякі перебої в його роботі, що може виявлятися вже навіть на етапі входу до особистого кабінету платника (про що ми розповімо далі).

Можливості Кабінету

Сервіс включає дві функціональні частини:

відкриту (загальнодоступну) — це ті дані, які можна проглянути без ідентифікації особи (тобто без використання електронного цифрового підпису);

особисту (особистий кабінет). Для входу потрібний електронний цифровий підпис.

Відкрита частина (рис. 1). Основна її корисність — можливість проглянути дані з різноманітних реєстрів. Зокрема, у вкладці «Інформація з реєстрів» доступні: Дані про взяття на облік платників, Реєстр платників ПДВ, Реєстр платників єдиного податку, Інформація про реєстратори розрахункових операцій (у тому числі про фіскальний номер, дату реєстрації, дату скасування реєстрації), Дані з реєстру платників акцизного податку з реалізації палива тощо.

img 2А ось для того, щоб отримати витяг з цих реєстрів, потрібно буде вже зайти до особистого кабінету платника і за допомогою вкладки «Заяви, запити для отримання інформації» подати відповідний запит.

img 3

Рис. 1. Відкрита частина Кабінету

Звернемо увагу ще на дві вкладки відкритої частини Кабінету:

— «Бланки податкової звітності» — тут можна тільки проглянути бланки звітності, довідок та заяв і за необхідності завантажити їх, наприклад, для того, щоб потім роздрукувати та заповнити;

img 4Для того щоб мати можливість подавати звітність через Кабінет, потрібно увійти до особистого кабінету платника і скористатися вкладкою «Введення звітності» (про неї — далі).

— «Декларація про майновий стан» — дозволяє заповнити декларацію про майновий стан і роздрукувати її. А ось відправити її податківцям без входу до особистого кабінету і без електронного цифрового підпису не вийде.

Особистий кабінет. Щоб увійти до особистого кабінету, потрібно обрати розділ «Вхід до особистого кабінету» та ідентифікуватися за допомогою електронного цифрового підпису. Безпроблемно наразі виходить працювати з безкоштовними ключами ДФС (що підтримують формат key-6.dat). З постачальниками решти електронних ключів можуть виникнути проблеми (зокрема, може знадобитися переформатувати/конвертувати ключ під вищезазначений формат). Знову ж таки, інколи просто може знадобитися зробити не одну, а декілька спроб входу.

Особистий кабінет надає набагато більше можливостей. Зокрема, можна надсилати деякі види звітності, реєструвати податкові накладні, отримувати дані про розрахунки з бюджетом, дані з системи електронного адміністрування ПДВ (рис. 2).

img 5

Рис. 2. Особистий кабінет

Пройдемося по найбільш корисних вкладках.

«Перегляд звітності». Дозволяє проглянути вже подану податківцям звітність і переконатися в тому, що вони її дійсно отримали (у тому числі є номери прийнятих звітів, дати їх подання).

«Введення звітності». Дозволяє заповнювати та надсилати податківцям звітність. Зокрема, зараз можна відправити декларацію з єдиного податку, звіт з ЄСВ, форму № 1ДФ, податкову декларацію з рентної плати, а також повідомлення про прийняття працівника на роботу.

img 6Надсилати звіти через Кабінет можна тільки за наявності договору про визнання електронних документів між контролюючим органом і платником податків (категорія 135.03 ЗІР).

Для того щоб мати можливість надіслати звіт через Кабінет, потрібно зайти у вкладку «Введення звітності», потім обрати звітний період і натиснути «Створити запит» (рис. 3).

img 7

Рис. 3. Створення звіту в Кабінеті

З переліку звітів, що з’явився, обираємо потрібний — наприклад, J0500105 (форма № 1ДФ).

Можливості: можна заповнити бланк звіту, підписати та надіслати його податківцям, можна завантажити бланк з іншої програми, підключити автоматичну перевірку звіту.

img 8Квитанції про доставку/прийняття звітності з’являються у вкладці «Вхідні/вихідні документи».

«Реєстрація податкових накладних». Дозволяє як створити готову податкову накладну (розрахунок коригування) «з нуля», так і завантажити її з іншої програми, а потім підписати та надіслати на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних. Також можна надіслати запит на квитанції про реєстрацію податкових накладних.

«Стан розрахунків з бюджетом». Без подання жодних запитів дозволяє побачити стан розрахунків за кожним податком, внеском, платежем (скільки нараховано та сплачено до бюджету, повернено з бюджету, пеню, недоїмку, переплату).

img 9Можна застосовувати фільтри в розрізі контролюючих органів та вивантажувати інформацію у форматі XML-файлів.

«СЕА ПДВ». Можна переглядати:

— реєстр операцій (реєстрацію виданих/отриманих податкових накладних, реєстрацію суми переплат тощо). Інформацію можна відсортувати за датою (періодом), номером документа;

— реєстр транзакцій (зокрема, інформацію про зарахування/списання коштів з ПДВ-рахунка). Дані можна відсортувати за датою транзакції.

«СЕА РП». Ця вкладка корисна платникам «паливного» акцизу.

«Листування з ДФС». Можна надсилати листи, скарги податківцям, отримувати індивідуальні податкові консультації.

img 10Написати можна тільки обласному податковому або митному органу. Обравши потрібний тип листа (заява, скарга тощо), його тему, потрібно написати стислий зміст і прикріпити файл (у форматі pdf) з повним текстом листа.

«Заяви/запити для отримання інформації». Ця вкладка перегукується із вкладкою «Вхідні/вихідні документи». За допомогою неї можна, наприклад, надіслати запит на довідку про відсутність заборгованості з податків та зборів.

Як бачимо, новий сервіс податківців досить корисний і зручний — головне, щоб податківці швидше його доопрацювали і він став працювати без збоїв.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі