Теми статей
Обрати теми

Відшкодування збитків при перевезеннях

Сумцова Ольга, податковий експерт
За договором постачання ми (підприємство-продавець) поставляємо покупцю товар на умовах СРТ. Товар було передано перевізнику, але в процесі перевезення частину товару було втрачено. Підприємство-продавець виставило претензію перевізнику на компенсацію збитків, а перевізник її оплатив. Покупцю, у свою чергу, продавець здійснює допостачання втраченого товару. Як у цьому випадку продавцю відображати отриману від перевізника компенсацію?
перевезення, відшкодування збитків

Як випливає із запитання, постачання здійснюється на умовах СPT. А згідно з офіційними правилами трактування термінів Інкотермс постачання на умовах CPT (Carriage Paid to — перевезення сплачене до) характеризується таким:

продавець організовує та оплачує витрати з перевезення товару до місця призначення;

— покупець переймає на себе усі ризики та втрати, пов’язані з переходом права власності на товар одразу після передачі товару продавцем перевізнику.

Відповідно після того, як товари було передано перевізнику, вважається, що продавець належним чином виконав свої зобов’язання з постачання товару. Подальші ризики, пов’язані з товаром, несе вже покупець.

А це означає, що в себе в обліку продавець відображає здійснене постачання повністю. Жодних коригувань щодо цього постачання надалі він не робить. Немає необхідності в цьому випадку нараховувати й «компенсуючі» податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ у зв’язку з пошкодженням товару, оскільки всі ці втрати несе вже покупець.

У зв’язку з цим варто зазначити, що нелогічним виглядає звернення безпосередньо вантажовідправника до перевізника з метою відшкодування збитків. Адже збитки у цьому разі отримав якраз вантажоодержувач. Інакше це не умови CPT. Аналогічні питання і до подальшого допостачання. Адже за умовами СPT вантажовідправник уже виконав свої зобов’язання за договором належним чином.

Так чи інакше, вважаємо, що події, які відбулися, вантажовідправник у себе в обліку покаже таким чином:

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

дебет

кредит

1

Визнано заборгованість перед вантажоодержувачем

949

685

12000

2

Передано товар у рахунок погашення заборгованості

377

702

12000

3

Здійснено залік заборгованостей

685

377

12000

4

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

2000

5

Отримано компенсацію від перевізника*

374

715

12000

311

374

12000

* Отримання грошової компенсації від перевізника не є об’єктом обкладення ПДВ, оскільки тут немає операції постачання товарів/послуг. Але варто зауважити, що у податківців із цього приводу дещо інша думка (роз’яснення в категорії 101.06 ЗІР), яка не ґрунтується на вимогах законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі