Теми статей
Обрати теми

Як погасити ПДВ-штраф, не сплачуючи «живі» гроші?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter 911.com
Чи можна якимсь чином сплатити штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, не перераховуючи «живі» гроші? Наприклад, через декларацію або з електронного рахунка, на якому накопичилося більш ніж достатньо коштів?
ПДВ-штрафи, повернення з ПДВ-рахунка, додаток Д4

Спершу акцентуємо увагу на таких важливих моментах:

1. Штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних повинен сплачуватися з поточного банківського рахунка (п. 25 Порядку № 569*). З електронного ПДВ-рахунка гроші на сплату штрафу не спишуть img 1.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

2. Штраф сплачується після того, як отримано податкове повідомлення-рішення (форма «Н»). Сплатити його потрібно протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення-рішення. Якщо штраф не буде сплачено у цей строк (і платник не почав процедуру адміністративного або судового оскарження), сума штрафу автоматично перетвориться на податковий борг. А з наступного робочого дня щодо цієї сумі почне «набігати» пеня. Крім того, платнику загрожує штраф за ст. 126 ПКУ.

Чи є способи сплатити штраф не «живими» грішми?

Є. Скажімо, у разі, коли ви маєте переплату з ПДВ на особовому рахунку (наприклад, що утворилася внаслідок подання уточнюючого розрахунку). Тоді переплата автоматично покриє суму боргу.

img 2Причому для цього навіть заяву подавати не потрібно ( п. 87.1 ПКУ) img 3.

А якщо переплати немає? Звісно, такі способи, що дозволяють провести сплату ПДВ-штрафу, використовуючи «зайві» гроші, наявні на електронному рахунку, або навіть безпосередньо через декларацію, існують. Утім, вони мають низку недоліків img 4. Відповідно, заздалегідь потрібно зважити, чи «варта справа заходу». Далі — «пожива для роздумів».

Спосіб 1. Спрямовуємо «зайві» кошти на ПДВ-рахунку до бюджету. Маючи «зайві» кошти на ПДВ-рахунку, ви можете спрямувати їх до бюджету в рахунок сплати податкових зобов’язань з ПДВ ( п. 2001.6 ПКУ). Таким чином, за їх рахунок ми зможемо погасити наш «горе ПДВ-штраф». Але! «Не так швидко робиться, як мовиться» img 5.

Щоб спрямувати кошти з ПДВ-рахунка до бюджету, знадобиться час. Потрібно подати заяву — додаток Д4 до ПДВ-декларації. А він подається тільки разом з поточною ПДВ-декою. Тобто як мінімум доведеться чекати строків подання поточної декларації.

Плюс іще знадобиться час на опрацювання поданої декларації та заяви. Перерахування коштів до бюджету Казначейство повинне здійснити протягом п’яти робочих днів після закінчення граничних строків, установлених для самостійної сплати платником суми податкових зобов’язань (п. 21 Порядку № 569).

img 6Інакше кажучи, від дати декларації мине ще 10 календарних днів та ще 5 робочих днів.

Тому якщо штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних уже нараховано, то така довга процедура призведе до виникнення податкового боргу за таким штрафом. У такому разі з ПДВ-рахунка доведеться вже спрямовувати кошти до бюджету (!) з урахуванням пені та штрафу за ст. 126 ПКУ.

Тому, в ідеалі (якщо ви знаєте, що вам загрожує ПДВ-штраф), краще заздалегідь через додаток Д4 спрямувати «зайві» гроші на ПДВ-рахунку до бюджету, створивши тим самим переплату на особовому рахунку.

Крім того, пам’ятайте, що при поверненні коштів з ПДВ-рахунка на суму повернення автоматично буде «з’їдено» ліміт реєстрації через показник ∑ПопРах ( п. 2001.3 ПКУ) img 7. Чи достатньо його у вас?

img 8А то вийде так, що вам одразу ж доведеться закидати на ПДВ-рахунок «живі» гроші для збільшення регліміту — для тієї ж реєстрації податкових накладних.

Припустимо, вас ці умови влаштовують. Що потрібно для «заліку»?

1. Мати «зайві» кошти на ПДВ-рахунку, у сумі, що перевищує розмір штрафу (а якщо за ним уже виникає податковий борг — то з урахуванням пені та штрафу за ст. 126 ПКУ).

2. Мати достатній ліміт реєстрації. Сума грошових зобов’язань, яку ви бажаєте спрямувати до бюджету, не повинна перевищувати суму регліміту (показник ∑Накл) на момент подання декларації.

3. Подати разом з поточною декларацією з ПДВ додаток Д4. У ньому потрібно буде заповнити «шапку», а також прикінцеву частину: таблицю «Відомості щодо суми коштів на рахунку…» та поля під цією таблицею.

Важливо! Зверніть увагу на правильне заповнення таблиці «Відомості щодо коштів на рахунку…» додатка Д4:

— у гр. 1 потрібно зазначити суму коштів, яка є на ПДВ-рахунку на момент подання декларації (усю суму коштів);

— у гр. 2 — значення ряд. 18.1 поточної декларації;

— у гр. 3 — суму податкового боргу з ПДВ, що виник на момент подання поточної декларації, разом з якою подаємо додаток Д4.

img 9Дізнатися суму боргу можна, надіславши податківцям електронний запит або використовуючи вкладку «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті платника.

Також потрібно заповнити гр. 4 і 5. Важливо! Незалежно від напряму повернення коштів обидві графи (і гр. 4, і гр. 5) мають бути заповненими (лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-99-19-03-02-17).

А далі, заявляючи гроші до бюджету, під таблицею потрібно зазначити реальну суму, яку ви бажаєте «перекинути» до бюджету. Така сума завжди має бути меншою або дорівнювати сумі, визначеній у гр. 4 останньої таблиці додатка Д4.

Спосіб 2. Через поточну декларацію. Цей спосіб підійде тим платникам, у яких є «мінус» за поточною декларацією і його сума більша, ніж сума штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних. І сума штрафу вписується в регліміт на дату подання декларації (віконце ряд. 19.1 декларації).

Як ви знаєте, від’ємне значення платника у сумі, що не перевищує ліміт реєстрації, може бути спрямоване в рахунок погашення податкового боргу — через ряд. 20.1 «зараховується у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість» ( п. 200.4 ПКУ).

А отже, щоб скористатися цим способом, сума штрафних санкцій повинна перетворитися на податковий борг (тобто оплата за податковим повідомленням-рішенням має бути прострочена). А виникнення податкового боргу, як ми зазначали вище, пов’язане з нарахуванням штрафу за ст. 126 ПКУ та пені.

Тож у ряд. 20.1 доведеться зазначити не лише суму штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної, а й суму штрафу за ст. 126 ПКУ, а також пені img 10.

img 11Крім того, на суму ряд. 20.1 вам одразу ж (на дату подання декларації) зменшать регліміт (лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 349/6/99-99-19-03-02-15).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі