Теми статей
Обрати теми

Забули перенести «мінус»: чи можна уникнути сплати поточних ПДВ-зобов’язань?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
До декларації з ПДВ за серпень 2016 року помилково не було перенесено від’ємне значення за ряд. 21 декларації за липень. Помилку виявили в грудні й одразу ж подали уточнюючий розрахунок. Тепер за декларацією за листопад набігає сума ПДВ до сплати (за деклараціями серпня — жовтня ПДВ до сплати не було). Чи можемо ми уникнути сплати ПДВ за листопад?
виправлення помилок, заниження від’ємного значення

«Приміряємо» загальні правила

Почнемо з того, що нагадаємо загальні правила виправлення помилок у ПДВ-декларації.

У разі виявлення помилки в поданій декларації з ПДВ уточнюючий розрахунок насамперед потрібно подати за період, в якому допущено помилку, — у нашому випадку це буде серпень (у ньому занижено суму від’ємного значення).

А далі — за правилами Порядку № 21*:

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

— якщо помилка встигла вплинути на значення ряд. 18.1 і ряд. 20.2 чи 20.1 — то подаємо уточнюючий розрахунок також до кожного звітного періоду, в якому така помилка встигла вплинути на розрахунки з бюджетом (п. 6 розд. VI Порядку № 21);

— якщо помилка не встигла вплинути на розрахунки з бюджетом — то достатньо буде подати лише уточненку за період, у якому допущено помилку (п. 5 розд. VI Порядку № 21). А результати цієї уточненки (значення гр. 6 ряд. 21) переносяться до ряд. 16.2 декларації за період, у якому подано уточнюючий розрахунок**.

** Детальніше про перенесення показників уточнюючого розрахунку до поточної декларації ви можете прочитати у статті «Відображаємо показники уточнюючого розрахунку в поточній ПДВ-декларації» (журнал «Бухгалтер» 911, 2016, № 20).

У нашому випадку уточнюючий розрахунок до декларації за серпень подано до подання поточної декларації за листопад. Помилка ще не встигла вплинути на розрахунки з бюджетом. А отже, формально діє правило п. 5 розд. VI Порядку № 21, згідно з яким результати виправлення помилки мають бути враховані в декларації того звітного періоду, в якому подано уточнюючий розрахунок. Так, якщо уточненку подано в грудні, то й результати виправлень можна врахувати тільки в декларації за грудень.

А от у поточній декларації (за листопад) згідно з вимогами Порядку № 21 результат виправлень врахувати не можна img 1.

img 2Інакше фіскали визнають це заниженням податкових зобов’язань.

Та й тут не все так просто. Адже щойно ви подасте декларацію за листопад із задекларованим ряд. 18.1, як зараз же ця декларація у вас виявиться помилковою (оскільки в ній завищені зобов’язання у ряд. 18). Помилка впливає на розрахунки з бюджетом. А отже, згідно з п. 6 розд. 6 Порядку № 21 потрібно подавати вже уточненку за листопад і відмінусовувати «зайвий» ПДВ. Ось такий діє заплутаний та дивний механізм img 3.

Тобто як наслідок будуть подані два уточнюючі розрахунки:

1) один — до декларації за серпень;

2) другий — до декларації за листопад, яким буде зменшено суму зобов’язань у ряд. 18.1 декларації.

Як вплине подання уточненки до листопада на сплату ПДВ-зобов’язань?

На жаль, навіть якщо ви подасте «листопадову» уточненку до настання граничних строків сплати ПДВ за поточною (за листопад) декларацією, від сплати ПДВ з електронного ПДВ-рахунка це не врятує img 4.

Адже платник при настанні граничних строків сплати зобов’язань за декларацією повинен забезпечити наявність коштів на ПДВ-рахунку у сумі, відображеній у декларації (у ряд. 18.1), — п. 2001.5 ПКУ.

Податківці не дозволяють перерахувати на ПДВ-рахунок менше, ніж зазначено в поточній декларації, навіть у тому разі, якщо уточнюючий розрахунок подано до граничних строків сплати податкових зобов’язань за декларацією (консультація в категорії 101.08 ЗІР).

img 5Тому з ПДВ-рахунка спишуть суму, задекларовану в ряд. 18.1 декларації!

А якщо на момент настання граничних строків сплати ПДВ-зобов’язань коштів на ПДВ-рахунку виявиться недостатньо?

З першою ж їх появою на ПДВ-рахунку (перерахування туди, наприклад, для реєстрації податкових накладних) цю суму автоматично буде списано Казначейством на погашення зобов’язань за поточною декларацією (п. 22 Порядку № 569***) img 6.

*** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Водночас якщо потрібної кількості грошей на електронному рахунку не виявиться, подання уточнюючого розрахунку до листопадової декларації до граничного строку сплати ПДВ-зобов’язань за листопад врятує від податкового боргу, штрафів і пені за несплату. Хоч тут не покарають img 7.

img 8За умови, звичайно, що «мінус» покриє суму зобов’язань, задекларованих у ряд. 18.1.

Адже в разі подання уточнюючого розрахунку, що збільшує або зменшує зобов’язання, нарахування за особовим рахунком проводиться датою його подання. Узгоджена сума податкових зобов’язань повинна визначатися з урахуванням уточнюючого розрахунку, оскільки він має статус податкової декларації, а його показники з моменту надання до податкового органу вважаються узгодженими ( п. 54.1 ПКУ).

А значить, якщо ви подасте уточнюючий розрахунок до декларації за листопад, яким «відмінусуєте» значення у ряд. 18 до моменту настання строків сплати зобов’язань за поточною (за листопад) декларацією, на особовому рахунку недоплати не буде. Відповідно ніяких штрафів і пені за прострочення сплати узгоджених зобов’язань тут також не буде. Не виникне й податковий борг.

img 9Узгоджена сума податкових зобов’язань визначається з урахуванням уточнюючого розрахунку.

У результаті за особовим рахунком ні боргу, ні штрафів не буде.

Але знову ж таки, якщо сума, задекларована у ряд. 18.1 декларації за листопад, не буде перерахована з ПДВ-рахунка до бюджету, коли кошти вперше потраплять на нього, цю суму автоматично спишуть до бюджету. Внаслідок чого на особовому рахунку виникне переплата.

Повернути цю переплату можна буде в порядку, зазначеному в ст. 43 ПКУ. Причому повернення можливе тільки на електронний ПДВ-рахунок ( п. 43.4 ПКУ). Тобто «сухим вийти з води» не вийде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі