Теми статей
Обрати теми

Як єдиноподатнику групи 2 виконати роботи для неспрощенця

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Нещодавно ми детально вивчали, «на що здатні» єдиноподатники групи 2, а чого їм заборонено*. Так от, спрощенець групи 2 не має права виконувати роботи/надавати послуги для суб’єктів господарювання — неєдиноподатників. Але чи можна обійти цю заборону, «якщо дуже потрібно»? Варіанти є...
ППЄП, група 2, роботи/послуги, замовник-загальносистемник

* Див. статтю «Під мікроскопом»: група 2 спрощенців» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 48).

У п.п. 2 п. 291.4 ПКУ сказано, що підприємці на єдиному податку групи 2 можуть надавати послуги тільки населенню та єдиноподатникам. Відповідно, підприємцям-загальносистемникам, незалежним професіоналам, платникам податку на прибуток, неприбутківцям, нерезидентам — табу.

Але це послуги. А що з роботами? Зазвичай для цілей ПКУ роботи ототожнюють із послугами. Тому автоматично вважається, що спрощенець групи 2 не має права виконувати і роботи для неєдиноподатника. Та насправді все складніше.

img 1Той же п. 291.7 ПКУ не вбачає різниці між роботами й послугами — усе скидає в одну купу «послуг».

Роботи й послуги дійсно схожі, та є й відмінності. І головна з них та, що послуги споживаються у момент їх надання (наприклад, консультація), а роботи мають конкретний матеріальний результат (наприклад, підряд на будівництво будівлі).

Як правило, результатом виконання робіт є виготовлення нової речі або поліпшення властивостей конкретної речі (ремонт, модернізація тощо).

Отже, єдиноподатник групи 2 в принципі може мудро img 2 обійти заборону на роботи, уникнувши при цьому причіпок від податківців. Що для цього потрібно? Замість того ж договору підряду укладайте із замовником договір купівлі-продажу img 3.

Наприклад, ви хочете виготовити меблі за замовленням загальносистемника. У такому разі волевиявлення сторін можна оформити «за сценарієм» договору купівлі-продажу готових меблів. Адже це ваше право — визначати, яким саме договірним відносинам надати перевагу.

Зрозуміло, що в такому разі ані в договорі, ані в рахунку не фігуруватимуть роботи. Жодних актів приймання результатів виконаних робіт теж не буде.

img 4Нагадуємо, що єдиноподатник групи 2 має право продавати товари будь-кому: населенню, підприємцям, юрособам і навіть іноземцям. На купівлю-продаж обмежень немає img 5.

Знов-таки, тоді єдиноподатнику слід потурбуватися, щоб за ним було закріплено відповідний вид діяльності, у цій ситуації — виробництво меблів (виробництво включає наступну реалізацію). Інакше усі старання можуть виявитися марними.

Якщо ж вас просять не виготовити, а переробити річ (відремонтувати, провести техобслуговування тощо), тут уже все значно ускладнюється.

Аргументувати тим, що в ПКУ йдеться про послуги, а на роботи заборони нібито й немає, — шлях камікадзе.

Варіант, коли замовлення робить громадянин — працівник юрособи, а оплату вже здійснює юрособа, теж не пройде. Адже фактично робота виконуватиметься на користь юрособи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі