Теми статей
Обрати теми

Чи подавати Д7 при заповнених рядках 4.1 і 4.2 ПДВ-декларації?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Ситуація: ми відобразили у ряд. 4.1 декларації з ПДВ зобов’язання у зв’язку з використанням товарів у негосподарській діяльності. Оскільки цей рядок потребує розшифровки в додатках Д7 і Д5, поквапилися й подали разом з декларацією додаток Д7. Тепер хотіли б його позбутися, подавши уточнюючий розрахунок, у якому суму ряд. 4.1 плануємо перенести до ряд. 1.1. Як бути у цьому разі з додатком Д7: просто його не подавати?
ПДВ-облік, негосподарське використання, розподіл ПДВ, Д7

Одразу скажемо: ви вчинили правильно, показавши компенсуючі податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ (нараховані у зв’язку з використанням товарів у негосподарській діяльності) у ряд. 4.1 декларації з ПДВ. Адже вони й мають бути відображені у ряд. 4.

А от додаток Д7 попри те, що ряд. 4.1 і 4.2 потребують його подання, подавати дійсно було не потрібно. Адже цей додаток призначений для операцій, за якими здійснюється пропорційний розподіл ПДВ. І до компенсуючих податкових зобов’язань він узагалі жодного відношення не має. Визнають цей факт і податківці (роз’яснення в категорії 101.20 ЗІР).

Що робити, якщо подали? Вважаємо, у цьому разі нічого робити не потрібно. Помилки як такої немає img 1.

Також згадаємо випадок, коли платник здійснює розподіл ПДВ. Раніше в ЗІР (категорія 101.20) містилася доволі неоднозначна консультація, з якої можна було зробити такий висновок, ніби додаток Д7 потрібно подавати за кожний звітний період, у якому нараховувалися зобов’язання за п. 199.1 ПКУ.

Але у щомісячному поданні Д7 особливого сенсу не було. Адже додаток Д7 не призначений для щомісячного/щоквартального заповнення і не містить конкретних розшифровок ряд. 4.1 та 4.2. У ньому є тільки розрахунок частки використання товарів / послуг / необоротних активів у неоподатковуваних операціях, яка застосовується для нарахування податкових зобов’язань за п. 199.1 ПКУ. Причому розрахована частка використовується протягом усього календарного року.

Тепер із цим погодилися й податківці img 2. Вони уточнили в категорії 101.20 ЗІР відповідь на запитання, які додатки необхідно подавати при заповненні ряд. 4.1 і 4.2. І з нинішньої консультації випливає, що при розподілі податкового кредиту подавати додаток Д7 потрібно тільки у тому разі, коли є підстави для застосування ст. 199 ПКУ, тобто двічі на рік:

— у першому звітному періоді року. А якщо неоподатковувані та оподатковувані операції виникли в середині року, то додаток Д7 потрібно подати в першому звітному періоді, в якому з’явилися оподатковувані та неоподатковувані операції;

— в останньому звітному періоді року.

При нарахуванні компенсуючих податкових зобов’язань тільки за п. 198.5 ПКУ додаток Д7 не подається.

img 3Податківці погодилися з тим, що додаток Д7 щомісяця не подають (роз’яснення в категорії 101.20 ЗІР).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі