Теми статей
Обрати теми

Звіт про пільги vs «Річники» щодо прибутку

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
«Як у звіті про пільги відобразити не перекритий за результатами 2015 року збиток 2014 року»? — це запитання нам надійшло від користувача порталу buhgalter911.com. Давайте ж розберемося!

Податкова пільга — це передбачене податковим і митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку нарахування та сплати податку або збору, сплата ним податку або збору в меншому розмірі за наявності підстав для цього ( п. 30.1 ПКУ). Такими підставами можуть бути особливості, що характеризують (1) певну групу платників податків; (2) вид їх діяльності; (3) об’єкт оподаткування; (4) характер та суспільне значення здійснюваних витрат.

img 1Граничний строк для подання звіту про суми податкових пільг, встановлений п. 3 Порядку № 1233, минув у вівторок, 9 лютого. Однак обов’язок щодо його подання залишається актуальним для «річних» платників, яким ДФСУ дозволяє звітувати про отримані пільги разом з поданням річної податкової декларації (підкатегорія 102.23.01 ЗІР), тобто не пізніше понеділка, 29 лютого.

Але чи є «мінус» з ППП податковою пільгою? Як свідчить Довідник податкових пільг*, є. Щоправда, зауважимо: такою пільгою платник скористається тільки у тому випадку, якщо старі збитки реально «зіграли» на зменшення об’єкта оподаткування. При цьому, якщо припустити, що збитки-2014 були частково покриті, однак прибутку-2015 не вистачило, щоб «погасити» їх у повному обсязі, суму пільги потрібно визнати в розмірі об’єкта обкладення ППП звітного року (про це свідчить і стара консультація в категорії 502.05 ЗІР). Саме її слід перенести до звіту про суми податкових пільг — 2015.

* Довідник № 77/2 інших податкових пільг станом на 01.01.2016 р., доведений листом ДФСУ від 28.12.2015 р.

Припустимо, що платником за підсумками 2014 року був отриманий «мінус» з ППП у розмірі 50 тис. грн. При цьому у 2015 році він отримав прибуток у розмірі 30 тис. грн. Виходитимемо з припущення, що платник є «звичайним» підприємством і для оподаткування прибутку використовує основну ставку податку. У такому разі сума пільги становитиме 5400 грн. (30000 грн. х 18 %). При цьому заповнити звіт необхідно буде так:

Порядок заповненого звіту про пільги

Код податку, збору

11021000**

Найменування податку, збору

Податок на прибуток приватних підприємств

Код пільги згідно з довідником пільг

11020301***

Найменування податкової пільги

Фінансовий результат до оподаткування зменшується: на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Положення зазначеного пункту застосовуються з урахуванням пункту 3 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» цього Кодексу

Сума податкових пільг, гривень

усього

5400

у тому числі з державного бюджету

5400

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді

дата початку

01.01.2015****

дата закінчення

31.12.2015

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень

усього

—*****

у тому числі з державного бюджету

** Цю та наступну графи заповнюємо згідно з Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11.

*** Цю та наступну графи заповнюємо згідно з відповідним Довідником податкових пільг (№ 77/1 або 77/2).

**** Згідно з абз. 6 п. 4 Порядку № 1233 у разі, якщо строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду та триває після його завершення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду.

***** Цю та наступну графи заповнюємо в разі цільового використання пільг, якщо таке передбачене умовами надання пільги.

Якщо пільги... немає в Довіднику

«Для повнішого розуміння» пільгово-звітної теми зауважимо, що, на думку податківців, у Довіднику податкових пільг вказані всі види податкових пільг (див. категорію 102.22 ЗІР). Тому якщо ви не бачите в ньому тієї чи іншої позиції, то можна чекати, що податківці таку суму пільгою не вважають. Як результат, уносити її до звіту не потрібно.

img 2Пільги з ППП можна знайти як у Довіднику № 77/1 (розділ «Пільги з податку на прибуток підприємств»), так і в Довіднику № 77/2 (підрозділи «Звільнення від сплати податку учасників Угод» і «Інші пільги з податку на прибуток підприємств» розділу «Пільги з податку на прибуток підприємств»).

Щоправда, зауважимо: звіт заповнюється наростаючим підсумком. Тому якщо ви, наприклад, користувалися пільгою на початку року, а потім перестали, звіт доведеться заповнювати до кінця такого року.

«Пільговий» додаток ПЗ

Прибуток/збиток від діяльності, що підпадає під звільнення від ППП, визначають згідно з додатком ПЗ до рядка 05 ПЗ декларації (див. підкатегорію 102.23.01 ЗІР). Заповнюється він так: у розрізі пільгових видів діяльності****** сюди потрапляють такі показники:

****** Водночас, як ви пам’ятаєте, підставами для застосування пільг можуть бути особливості, що характеризують не лише вид діяльності платника, але й, як у випадку, що розглядався раніше, об’єкт оподаткування.

— прибуток/збиток від діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування;

— різниці, що (1) збільшують і (2) зменшують фінрезультат до оподаткування.

Після цього в рядку 05 додатка визначають загальний результат (прибуток або збиток) від усіх пільгових видів діяльності, і показник цього рядка переносять до аналогічного за номером рядка самої декларації. Значення рядка може бути як додатним, так і від’ємним.

Якщо пільгових видів діяльності ви не провадите, то й заповнювати цей додаток вам не потрібно. Але, як ви вже переконалися (див. вище), податкові пільги пов’язані не лише, власне, з пільговими видами діяльності. При цьому для відображення «старих» збитків призначено «загальний» додаток РІ (а не ПЗ).

img 3ДФСУ, відповідаючи на запитання, які платники ППП мають пільги в обкладенні цим податком (категорія 102.22 ЗІР), згадали чомусь тільки ті, які передбачені ст. 142 ПКУ. Однак, як ви розумієте, така відповідь є недостатньо повною.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі