Теми статей
Обрати теми

«Навчалка» із заповнення нової ПДФО- & ВЗ‑декларації для ФОП на ЗС

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
ФОП-ЗС «зачекалися» оновленої деки про доходи з «пришитим» до неї військзбором (ВЗ). І ось вона з’явилася. Перекроєна вздовж і поперек. Одразу заспокоїмо — нічого супернового не придумано. Проте відмінності є, тому заповнити її «з наскоку» — завдання не з легких. Замовляли помічника? Ми вже йдемо до вас!
ФОП на ЗС, річна звітність, нова дека про доходи, ПДФО, перша сплата ВЗ

Базові запитання та відповіді на них

Запитання

Відповідь

Хто зобов’язаний подавати річну деку про доходи?

ФОП, який у 2015 році був на ЗС (інакше кажучи, перебував у статусі підприємця, але при цьому не був суб’єктом спрощеної системи зі сплатою ЄП) хоча б деякий час (неважливо: працював, простоював, узагалі не вів діяльність — категорія 104.09 ЗІР)1

1 ФОП, який у IV кварталі 2015 року пройшов держреєстрацію або перейшов з ЄП на ЗС, подає саме річну деку про доходи (замість квартальної). Важливо: деку треба заповнювати цілком (не тільки ряд. 10.7).

Хто може не подавати деку?

ФОП, який весь 2015 рік1 був ППЄПом (досить деки ППЄПа)

1 ФОП, який пройшов держреєстрацію у 2015 році і одразу виявив бажання перейти на ЄП до групи 1 або 2, теж зобов’язаний подати річну деку про доходи, оскільки в період з дня держреєстрації до дати переходу на спрощенку (у тих, хто одразу захотів до групи 3 ЄП, такого тимчасового розриву немає) він, по суті, був ФОП на ЗС (категорія 104.09 ЗІР).

За якою формою звітувати за 2015 рік?

За 2015 рік звітуємо за новою формою (категорія 103.24 ЗІР). Нову форму деки затверджено наказом № 859*

Коли і як подавати деку?

Коли сплачувати ПДФО і ВЗ за нею?

Граничний строк подання річної деки у ФОП — 09.02.2016 р. «Цивільні» строки подання декларації (у тому числі для декларування податкової знижки) для ФОП не актуальні. За всіма своїми доходами (див. нижче) він звітує в зазначений вище строк.

Подати декларацію можна наступними способами:

— особисто або за допомогою уповноваженої особи;

— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку надання декларації (не пізніше 04.02.2016 р.)) ( п. 49.5 ПКУ);

— в електронній формі (за наявності в підприємця ЕЦП). У цьому випадку декларацію необхідно відправити не пізніше за закінчення останньої години дня, в який минає граничний строк її подання ( п. 49.5 ПКУ).

Граничний строк сплати ПДФО і ВЗ за такою декларацією — 19.02.2015 р. ( п. 57.1 ПКУ, категорія 132.02 ЗІР)

Які доходи відображати в деці?

1. Підприємницькі (за період роботи на ЗС) — ряд. 10.7, додаток Ф4.

2. «Цивільні» (не пов’язані з підприємницькою діяльністю, отримані ФОП як звичайним громадянином). Зрозуміло, якщо вони були у 2015 році і якщо їх обов’язково потрібно задекларувати згідно з ПКУ (ряд. 10.1 — 10.6).

3. Доходи, що не є об’єктом обкладення ПДФО, у тому числі отримані в період роботи на ЄП (якщо у 2015 році ФОП був не тільки на загальній системі, а й на спрощеній), — ряд. 11. ПДФО, ВЗ з таких доходів сплачувати, зрозуміло, не потрібно. Вони зазначаються довідково.

4. Відомості про рухоме та нерухоме майно (розд. VII і VIII деки)

Як бути з рядками, для яких немає інформації?

Заповнюємо у гривнях або у гривнях з копійками?

У паперовій декларації ставимо прочерки (в електронній не заповнюємо). Далі, коли говоримо «ставимо прочерк», маємо на увазі «папір». «Грошові» показники в декларації та додатках до неї проставляйте у гривнях з копійками

Якщо за підсумками 2015 року отримано збиток, чи можна його облікувати у 2016 році?

Ні, сума отриманого збитку у зменшення доходів наступного року не переноситься (збиток «згорає»). При цьому якщо протягом року ФОП сплачував ПДФО-аванси, а за підсумками року отримав збиток, у нього — переплата з ПДФО, і її можна повернути

Якщо протягом 2015 року в одних місяцях прибуток, а в інших — збиток, чи можна облікувати збитки?

Так, можна. Усередині року місячні прибутки і збитки «згортаються», оскільки звітний період у ФОП-ЗС не місяць, а рік ( п. 177.5 ПКУ). По суті, місячні підсумки — це довідкова інформація, а для цілей обкладення ПДФО важливий тільки річний підсумок чистого доходу (ЧД)

Як заповнити декларацію, якщо у 2015 році діяльності не було?

У ряд. 10.7 ставите прочерк. Якщо у вас не було «цивільних» доходів, що підлягають декларуванню, і немає майна — заповнюйте та подавайте деку з прочерками (з додатків досить подати тільки Ф4)

Чи обов’язково з декою здавати всі додатки?

Ні. Додатки заповнюються, тільки якщо є дані для їх заповнення. Якщо ж даних немає, додаток можна взагалі не подавати. Але податківці напевно будуть вимагати від ФОП додаток Ф4 (навіть якщо не було діяльності та доходу)

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 02.10.2015 р. № 859. Форму декларації та Інструкцію ви можете знайти за адресою: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15; http://buhgalter911.com/Res/Blanks/GNI/NalogFizLic_911.aspx.

Навігатор по деці про доходи

Розділ I. Особливих запитань не викликає, але зауважимо три нюанси:

1) у новому полі 8 відмітку ставимо біля слова «підприємець»;

2) у новому полі 9 зазначаємо дані про особу, яка заповнила деку (якщо деку заповнював не сам ФОП). Раніше ці дані зазначалися у спеціальному додатку — тепер його скасували;

3) до речі, старе поле 9 (рахунок для повернення надмірно сплачених ПДФО-авансів) у новій деці перетворилося на окремий розділ VI.

Розділ II. Тут зазначаємо всі доходи за 2015 рік: отримані на ЗС, на ЄП і навіть «цивільні». Якщо ж таких доходів немає, то ставимо прочерки.

img 1

«Цивільні» доходи ФО — це зарплата, авторська винагорода, винагорода, отримана за цивільно-правовими договорами, непідприємницькі доходи від оренди та інші доходи, перелічені у  ст. 164 ПКУ.

До речі, доходи, що не є об’єктом обкладення ПДФО (ідеться про доходи, зазначені у  ст. 165 ПКУ: держ- і соцдопомога, адресні виплати, аліменти, неоподатковувана вартість дарунків тощо), тепер теж відображаються в деці про доходи — довідково (сплачувати з них нічого не потрібно). Для цього передбачено спеціальний ряд. 11. Причому «єдиноподатний» дохід у ній виділили окремо (ряд. 11.1). Але що розуміти під «єдиноподатним» доходом? Виручку, отриману в період роботи на ЄП (зрозуміло, якщо у 2015 році ви були у тому числі ППЄПом), — беремо із ряд. 08 деки ППЄПа.

Заповнюючи ряд. 10.1 — 10.6, пам’ятайте, що:

— у гр. 3 зазначається «грязна» сума доходів (без вирахування ПДФО, ЄСВ і ВЗ);

— у гр. 4 і 5 — ПДФО і ВЗ, утриманий податковими агентами та сплачений вами самостійно до подання декларації;

— у гр. 6 і 7 — ПДФО і ВЗ, нарахований, але ще не сплачений на дату подання декларації.

А ось підприємницькі доходи ФОП-ЗС відображаються в ряд. 10.7 деки. Дані до нього просто переносимо з додатка Ф4:

гр. 3 — підсумок за гр. 8 розд. I додатка Ф4;

img 2

Судячи з назви ряд. 10, тут слід зазначити «загальний оподатковуваний дохід» ФОП-ЗС, тобто виручку, а не ЧД — п177.2 ПКУ. Але податківці у «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2015, № 44 рекомендують зазначати тут саме чистий оподатковуваний дохід ФОП-ЗС, тобто підсумок за гр. 8 розд. I додатка Ф4. І в цьому ми з ними згодні, адже ФОП сплачують ПДФО саме з ЧД.

гр. 6 — ряд. 5.1 розд. II додатка Ф4;

гр. 7 — ряд. 7.1 розд. II додатка Ф4.

Ряд. 10 дорівнює сумі ряд. з 10.1 по 10.9 (підраховуємо підсумок окремо за кожною графою).

Розділ III. Його заповнюють тільки ті, хто претендує на податкову знижку. Для цього обов’язково мати дохід у вигляді зарплати.

Розділ IV. Його заповнюють усі, обов’язково. Необхідні формули зазначені в самому бланку декларації. Зауважимо тільки, що до ряд. 21 дані переносяться із ряд. 5.2 додатка Ф4 без знака «-»! Це може статися, якщо у 2015 році ви сплатили ПДФО-авансів більше, ніж вийшла сума в ряд. 3 розд. II додатка Ф4.

Сума переплати потрапить і до ряд. 23.2, теж без знака «-».

Розділ V. Заповнюється, якщо ви хочете самостійно виправити помилки, виявлені в деках за минулі роки.

Розділ VI. Заповнюють тільки ті ФОП, які хочуть отримати назад переплату з ПДФО (у старій деці це було поле 9 розд. I).

Розділи VII і VIII. Заповнюють усі без винятку ФОП. Наводиться інформація про майно станом на кінець 2015 року. Майно було продане протягом року? У розд. VII і VIII інформацію про нього не наводимо.

Навігатор по додатку Ф4

Ну а тепер розберемося з найважливішим для ФОП додатком Ф4:

Розділ «I. Доходи від провадження підприємницької діяльності»

Заповнюється в будь-якому разі, навіть якщо не було діяльності у 2015 році (у такому разі ставимо прочерки у грошових показниках)

Гр. 2 «Назва виду економічної діяльності, за здійснення якого одержано дохід»,

гр. 3 «Код виду економічної діяльності згідно з КВЕД»

Зазначаємо види діяльності, якими займався ФОП у 2015 році, і їх коди за КВЕД-2010**. Кожен код записується окремим рядком

Гр. 4 «Сума одержаного доходу (грн., коп.)»

Відомо, що ФОП записують до однієї-єдиної Книги ОДВ доходи та витрати за всіма видами діяльності, не розділяючи їх. Тому коли приходить час заповнювати деку, практично неможливо точно сказати, скільки доходу отримано за кожним видом діяльності. Але 100 % точність тут неважлива — доходи можна розподілити за КВЕДами «на око» (причому щомісячне розбиття тут не потрібне). На підсумкову суму ПДФО це ніяк не вплине, тому все гаразд. Утім, якщо ви ведете облік у спеціальній програмі, можна спробувати сформувати в ній звіт про доходи в розрізі видів діяльності. У будь-якому разі пам’ятайте: «усього» за гр. 4 = річному підсумку за гр. 4 Книги ОДВ!

Гр. 5 — 7 «Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн., коп.), у тому числі»

Суми витрат беремо з гр. 6 — 8 Книги ОДВ (річні підсумки) та розподіляємо їх за видами діяльності. Як? Або пропорційно доходу, або сформувавши спеціальний звіт у вашій обліковій програмі. При цьому важливо чітко стежити за тим, щоб дотримувалася така рівність:

«усього» за гр. 5 = річному підсумку за гр. 6 Книги ОДВ;

«усього» за гр. 6 = річному підсумку за гр. 7 Книги ОДВ;

«усього» за гр. 7 = річному підсумку за гр. 8 Книги ОДВ

Гр. 8 «Сума чистого оподатковуваного доходу (грн., коп.)»

Розраховуємо за формулою: гр. 4 - гр. 5 - гр. 6 - гр. 7. Якщо у результаті у вас вийде від’ємне значення (збиток), у гр. 8 ставимо прочерк, оскільки для ФОП не існує поняття «збитку», збиток в обліку ФОП не відображається.

І контролюйте, щоб «усього» за гр. 8 = річному підсумку за гр. 9 Книги ОДВ.

Підсумок з гр. 8 переносимо у гр. 3 ряд. 10.7 деки

«Місяці, протягом яких фізичною особою — підприємцем одержано доходи від провадження підприємницької діяльності»

Зазначаємо цифру від 1 до 12 — кількість місяців, протягом яких ФОП отримував дохід на ЗС. Свого часу (протягом декількох років) податківці розуміли таке формулювання так, що обліковувати потрібно всі місяці, в яких фактично здійснювалася діяльність на ЗС, у тому числі прибуткові, збиткові та нульові. Але «останній ЗІР» із цього приводу вже не такий однозначний — податківці вважали за краще однозначної відповіді не давати, а обмежилися обтічним формулюванням. Можливо, хилять до того, що обліковуємо тільки прибуткові місяці (що формально відповідає вимогам п. 167.1 ПКУ у старій редакції). Обережний варіант саме такий. Проте в усних роз’ясненнях податківці не вилкючають і можливість застосування старого підходу (всі місяці, в яких фактично здійснювалася діяльність на ЗС у звітному році)

Розділ «II. Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

Заповнюється в будь-якому разі, навіть якщо не було діяльності у 2015 році (в такому разі заповнюємо з прочерками)

«1. Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу

(графа 8 / кількість календарних місяців, протягом яких отримано такі доходи)»

Підсумок за гр. 8 розд. I додатка Ф4 ділимо на цифру з поля «Місяці, протягом яких фізичною особою — підприємцем одержано доходи від провадження підприємницької діяльності»

«2. Сума перевищення середньомісячного річного оподатковуваного доходу над граничним розміром доходу, встановленим абзацом першим пункту 167.1 статті 167 ПКУ»

Розраховується за формулою (для 2015 року): ряд. 1 розд. II цього додатка — 12180 грн. Ця сума обкладається ПДФО за підвищеною ставкою — 20 %.

Якщо різниця вийде від’ємною, тут або ставимо прочерк, або зазначаємо «0,00»

«3. Сума податку на доходи фізичних осіб ((15 % х (рядок 1 - рядок 2) + 20 % х рядок 2) х кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)»

Розраховуємо за формулою: (15 % х (ряд. 1 - ряд. 2) + 20 % х ряд. 2) х кількість календарних місяців, протягом яких одержано доходи (останнє поле розд. I додатка Ф4).

До речі, з 2016 року встановлено єдину ставку ПДФО (18 %), незалежно від розміру ЧД. Але в деці-2015 ми звітуємо про доходи 2015 року, для яких ще діяли дві ставки ПДФО (15 % і 20 %), тому застосовуємо стару формулу і про ставку 18 % не згадуємо

«4. Загальнорічна сума авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб за попередній звітний період»

Саму назву рядка сформульовано невдало. Імовірно, тут потрібно зазначити ПДФО-аванси, що підлягали сплаті у звітному періоді (тобто у 2015 році), а не в попередньому (2014-му).

Раніше сюди записувалися дані про фактично сплачені ПДФО-аванси на підставі платіжок. Тепер же правила змінили, прив’язалися до нарахованих сум.

Оскільки «в лоб» формулювання з нової декларації застосувати ми не можемо, то зазначати тут потрібно суму авансів, які вам слід було сплатити протягом 2015 року (які ви самі собі нарахували на 2015 рік у раніше поданій декларації).

Але… п.п. 177.5.3 ПКУ, як і раніше, свідчить про облік тільки фактично сплачених сум. Тому безпечніше тут показати фактично сплачені у 2015 році суми авансових платежів з ПДФО

«5. Розрахунки з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб:

5.1. сума податку, що підлягає сплаті до бюджету»

Формула така: ряд. 3 - ряд. 4. Це значення переноситься у гр. 6 ряд. 10.7 розд. II деки. Якщо виходить від’ємне значення, ставимо прочерк або «0,00» і заповнюємо ряд. 5.2

«5. Розрахунки з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб:

5.2. сума надмірно сплаченого податку…»

Сума ПДФО, переплаченого протягом 2015 року (такі суми можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО або повернути з бюджету). Заповнюємо, якщо різниця між значеннями ряд. 3 і ряд. 4 від’ємна. Записуємо його в ряд. 5.2, але без знака «мінус». Дані цього рядка переносяться до ряд. 21 розд. ІІІ декларації

«6. Розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році (рядок 3 х 25 %)»

Ставимо прочерк, оскільки «техніка» сплати авансів змінилася — аванси потрібно сплачувати на підставі даних Книги ОДВ, а не на підставі декларації***

«7. Розрахунки з бюджетом з військового збору:

7.1. Сума військового збору…»

Розраховуємо як за формулою: Загальна сума гр. 8 розд. I (це річний ЧД) х 1,5 %. Цю суму переносимо в колонку 7 ряд. 10.7 розд. II декларації

** Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457.

*** Про це ви можете прочитати у статті «Тим, хто дивом вижив» і не тільки: зміни-2016 для платників ЄП і ФОП-ЗС» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 1-2.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі