Теми статей
Обрати теми

Новації держреєстрації: повний онлайн і Ко

Голенко Олександр, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Про держреєстрацію бухгалтер переважно згадує двічі на рік — подання фінзвітності та підтвердження відомостей за «формою 6». Частіше згадує той, кому через «фокуси» фіскалів раптом (заднім числом) стає відомо про внесення до ЄДР запису про те, що його підприємство, мовляв, «відсутнє за місцезнаходженням»... Нарешті прогрес наздогнав і цю сферу...
держреєстрація, фінзвітність держреєстратору, форма 6, «стан 9»

Розпочнемо з того, що Закон № 835*:

по-перше, виклав у новій редакції старий «держреєстраційний» Закон № 755** (далі — старий Закон). Тепер він зветься інакше — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі — новий Закон). Дата набуття ним чинності — 01.01.2016 р.;

* Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 26.11.2015 р. № 835-VIII.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

по-друге, уніс зміни та доповнення ще до 34 (!) кодексів і законів, які набувають чинності у три етапи: (1) з 13.12.2015 р., (2) з 01.01.2016 р. і (3) з 01.01.2017 р. (див. подробиці далі).

Сьогодні акцентуємо вашу увагу на новаціях: а) глобальних в обговорюваній сфері та б) нового Закону порівняно зі старим Законом — причому тільки стосовно підприємств і ФОП.

СуперЄДР

Тепер ЄДР*** перетворюється на суперреєстр (суперЄДР). Він уключить разом з колишнім ЄДР декілька інших (нині локальних) реєстрів. Зокрема:

Реєстр документів дозвільного характеру — починаючи з 01.01.2017 р.;

Єдиний ліцензійний реєстр — також починаючи з 01.01.2017 р.

*** Його нова повна назва — Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

img 1

До речі, з цієї самої дати (з 01.01.2017 р.) увесь документообіг у сфері ліцензування та системі документів дозвільного характеру (від звернення за ними до видачі) також стане виключно електронним. Причому сам запис в суперЄДР про наявність дозвільного документа з 01.01.2017 р. буде прирівняний за статусом до відповідного дозвільного документа, дублікати останніх не видаватимуться.

Пожинаємо плоди

Пожинати плоди саме цієї новації ви можете вже з Нового року: підприємствам відтепер не потрібно (1) ані подавати держреєстратору фінзвітність (не пізніше 1 червня), (2) ані підтверджувати свої відомості в ЄДР (щороку, протягом місяця, наступного за датою держреєстрації). Тобто скасовано подання форми 6****.

**** Так у вжитку називають реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу… затверджену наказом Мін’юсту від 02.11.2015 р. № 2140/5.

І ще одна велика радість у зв’язку зі скасуванням процедури підтвердження відомостей: у  новому Законі не залишилося і сліду від злощасних положень ч. 12 і 14 ст. 19 старого Закону, що дозволяли фіскалам хімічити з присвоєнням платникам ПДВ так званого «стану 9» на підставі уявної «відсутності юрособи за місцезнаходженням»! Виходить, що тепер такий запис у суперЄДР не передбачений. Так що, «стане 9», прощавай!

img 2

Нагадаємо, що і в ПКУ законодавець «знищив» таку підставу для анулювання ПДВ-реєстрації, як «в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців є запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу».

«Хто був нічим — той стане…»

Функції держреєстратора з держреєстрації юридичних осіб і ФОП (з доступом до суперЄДР) делеговані: 1) органам місцевого самоврядування та місцевим держадміністраціям (крім обласних) — з моменту прийняття ними відповідних рішень (після 01.01.2016 р.); 2) нотаріусам (уже з 13.12.2015 р.).

Прерогативою самого Мін’юсту залишиться реєстрація громадських формувань та їх символіки.

img 3

Так званий принцип екстериторіальності дозволить вам скористатися послугами держреєстратора незалежно від його та вашого місцезнаходження. Хоча, мабуть, повною мірою — не раніше ніж запрацює портал електронних сервісів (див. далі).

Конектитися та чатитися?

Увесь документообіг у сфері держреєстрації з 01.01.2016 р. починає переводитися на електронний формат. Заявники матимуть можливість проведення реєстраційних дій і взаємодії з суперЄДР через так званий персональний кабінет на порталі електронних сервісів, захищений своїм кодом доступу.

Але поки що не бігтимемо попереду порталу… Зроблять — розповімо.

img 4

Незважаючи на поголовну ЄДР-електронізацію, заявникам залишили можливість подання документів не лише в електронній формі — через портал електронних сервісів, а й у паперовій, причому особисто заявником або поштовим відправленням.

Відомості суперЄДР: нічого зайвого

Що стосується переліку відомостей (що містяться в суперЄДР) про юросіб, то крім того, що ми сказали вище щодо мовчання нового Закону на тему підстав для внесення в ЄДР запису про відсутність юрособи за місцезнаходженням, зміни не є занадто серйозними. Заслуговують на окрему увагу хіба що такі моменти:

(1) підлягають уключенню відомості про смерть засновника (учасника) юрособи, визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, відомості про смерть керівника юрособи та особи, уповноваженої вчиняти дії від імені юрособи;

(2) натомість виключена така екзотика, як дата та номер запису про втрату оригіналів установчих документів юрособи.

Що ж до відомостей ЄДР про ФОП, то ці новації не є більш серйозними, ніж описані для юросіб, і зокрема:

(1) як інформацію про місцезнаходження тепер можна вказувати не лише місце проживання, як раніше, а й «іншу адресу, за якою здійснюється зв’язок» з ФОП;

(2) уносяться відомості про осіб, уповноважених вчиняти дії від імені ФОП (зокрема, щодо держреєстрації), а також про наявність обмежень стосовно такого представництва.

Реєстраційні документи та процедури

Відносно реєстраційних документів і процедур для заявників-юросіб зауважимо тільки таке:

(1) на відміну від колишнього порядку тепер при реєстрації створення достатньо подати один примірник установчого документа;

(2) якщо раніше внесення змін до відомостей ЄДР відрізнялося для варіантів, коли спочатку зміни потрібно було внести до статутних документів (якщо потрібно) і коли вони вносилися безпосередньо до ЄДР, то тепер такі зміни вносяться в однаковому порядку для обох варіантів;

(3) у разі реєстрації припинення додатково подаються: примірник оригіналу (нотаріально посвідчена копія) документа, яким затверджений персональний склад комісії з припинення (реорганізації, ліквідації) або ліквідатора, їх ідентифікаційні номери, строк заяви кредиторами своїх вимог — якщо такі відомості відсутні в рішенні учасників або органу управління юрособи.

Про особливості сплати адмінзбору за реєстраційні дії (а такі нюанси є) ми скажемо наприкінці статті, а тут зауважимо, що тепер найголовніші вимоги щодо найменування юрособи та її відокремленого підрозділу викладені безпосередньо в «тілі» нового Закону (ст. 16).

img 5

Зверніть увагу: при зміні свого найменування з 01.01.2016 р. юрособа вже не зобов’язана ані публікувати про це оголошення, ані повідомляти контрагентів (хоча останнє, на нашу думку, зробити все одно було б потрібно). Мало того: з цієї ж дати не потрібно публікувати повідомлення про прийняття рішення щодо припинення юрособи.

Що почому?

Відповідно до ч. 5 ст. 36 нового Закону розрахунок адмінзбору, як і раніше, ведеться в мінзарплатах (МЗП) на 1 січня, округлених до 10 грн. (у 2016 році це округлені 1378 грн., тобто 1380 грн.):

— виписка або витяг у паперовій формі — 0,05 МЗП, або 69 грн.;

— документ у паперовій формі — 0,07 МЗП, або 96,60 грн.;

— ті самі документи в електронній формі — 75 % від розміру відповідної плати за документи на папері.

Що ж до вартості реєстраційних дій для підприємств і ФОП, то тепер плата береться тільки за реєстрацію змін. Згідно з  ч. 1 ст. 36 нового Закону зміна:

— відомостей ЄДР про юрособу (крім зміни інформації про здійснення зв’язку з юрособою) — 0,3 МЗП, або 414 грн.;

— П. І. Б. або місцезнаходження ФОП — 0,1 МЗП, або 138 грн.;

якщо усі документи для реєстрації подаються в електронній формі — 75 % від зазначеного розміру.

img 6

Виправлення технічної помилки (описки, друкарської, граматичної або арифметичної), допущеної з вини заявника, коштуватиме вам 30 % від зазначеного розміру плати.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі