Теми статей
Обрати теми

Увага! «Новації» у заповненні Інформації за «трудовою» квотою

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
«Трудова» квота — це норматив працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні у прийнятті на роботу. Про її виконання роботодавці з кількістю штатних працівників понад 20 осіб звітують шляхом подання до центрів зайнятості Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (далі — Інформація), не пізніше 1 лютого після звітного року. У № 1-2 журналу ми вже розповіли, як виконувати цю повинність. Однак з’явилися нюанси.
звітність за «трудовою» квотою

Форма цієї Інформації та Порядок її заповнення затверджені наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271. Але назви граф рядків Інформації не зовсім збігаються з роз’ясненнями щодо їх заповнення, наведеними в розд. III Порядку. Ситуацію вирішив виправити Державний центр зайнятості. У своєму листі від 05.03.2014 р. № ДЦ-01-1433/0/6-14 він роз’яснив, що роботодавці повинні вказувати в рядках Інформації. Цей лист не відкликаний і сьогодні. Саме ним ми користувалися при написанні статті за «трудовою» квотою.

Однак не лише «нещасний» Фонд тішить роботодавців мінливістю своєї позиції. У своєму листі від 05.11.2015 р. № 430/021/106-15, який широкому загалу став доступним тільки сьогодні, Мінсоцполітики представило свій варіант роз’яснень щодо заповнення рядків Інформації. І він відрізняється від того, який виклав у своєму листі Центр зайнятості. Мінсоцполітики рекомендує роботодавцям заповнювати Інформацію таким чином (на прикладі звітності за 2015 рік, подання звіту роботодавцем до центру зайнятості не пізніше 1 лютого 2016 року):

— у рядку 01 зазначається середньооблікова чисельність штатних працівників за календарний рік, який передує звітному (2014 рік);

— у рядку 02 — середньооблікова чисельність працівників, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до ст. 14 Закону про зайнятість і працювали на умовах повної зайнятості у звітному році (2015-му);

img 1

Цікаво, але Мінсоцполітики зовсім не переймається тим фактом, що з назви рядка 02 Інформації випливає, що тут потрібно показувати чисельність «квотних» працівників з рядка 01. А за роз’ясненнями цього відомства виходить, що в рядку 01 буде інформація щодо 2014 року, а в рядку 02 — щодо 2015-го.

— у рядку 03 — розрахункова чисельність працівників, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у розмірі 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (2014-й);

— у рядку 04 — чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році в рахунок квоти (2016-му).

В усних консультаціях фахівці Центру зайнятості рекомендують при заповненні Інформації користуватися роз’ясненнями, наведеними в листі Мінсоцполітики.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі