Теми статей
Обрати теми

Залік неврахованих «дивідендних» авансів — Мінфін «за», але цього мало

Смердов Віталій, шеф-редактор
На фоні скандалу з позицією ДФСУ стосовно єдиноподатників групи 3, які отримали у 2015 році дохід понад 5 млн грн., та її оперативного перегляду проблема із заліком «дивідендних» авансів з податку на прибуток могла відійти на другий план. Незаслужено... оскільки податківці «відзначилися» і там.
податківці фіскалять

Не секрет, що підприємства, які виплачують дивіденди, у деяких випадках повинні сплачувати «дивідендні» авансові внески з податку на прибуток. При цьому платники податку на прибуток мають можливість зарахувати їх у рахунок зменшення податку, відображеного в деці за звітний/податковий рік ( п.п. 57.11.2 ПКУ). Але що робити, якщо сума авансів перевищила суму податку до сплати?

img 1

Нагадаємо, що з 2015 року правила сплати «дивідендних» авансів значно спростили. Головним чином за рахунок встановлення бази для їх сплати. В ролі останньої виступає сума перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за відповідний податковий/звітний рік.

Відповідаючи на це запитання, податківці, мабуть, думали недовго. Вони повідомили, що перенесення неврахованих залишків таких авансів на наступні роки ПКУ не передбачає*. Думки з цього приводу поділилися: хтось із ДФСУ погодився, пославшись на те, що прямої вказівки на таке перенесення у  п.п. 57.11.2 ПКУ немає, а норми, які його передбачали, з Кодексу давно виключені. Інших же підхід контролерів не влаштував — як мінімум тому, що згідно з  п.п. 57.11.2 ПКУ аванси зменшують податок на прибуток у декларації за звітний/податковий період без уточнення, що це лише поточний період.

* Див. лист ДФСУ від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17.

Тепер до спору «підключилася» ще одна сторона — Мінфін. І він виступив на боці платників**. Це класно ☺, однак без дьогтю не обійшлося. По-перше, Мінфін не розповів, як його думка стикується з формою деки, яка такого перенесення дійсно не передбачає. По-друге, до відкликання згаданого листа ДФСУ це поки що також не призвело. Що ж робити?

** З цією позицією ви можете ознайомитися на офіційному сайті відомства за посиланням «Новини та медіа».

При заліку авансів за 2015 рік усе більш-менш зрозуміло. Вони зменшать податок на прибуток, а в частині «перевищення» у деці за 2015 рік «залишаться сидіти» в ряд. 16.3 додатка ЗП.

img 2

Надалі, ураховуючи пріоритет Мінфіну над ДФСУ, остання, вважаємо, буде зобов’язана змінити свій підхід. Або ж Мінфін видасть Узагальнюючу податкову консультацію, яка також вирішить цю проблему. Виконанню цих завдань сприяє і редакція журналу.

Складніше із заліком авансів за більш ранні періоди. У такому разі не залишається нічого іншого, як заповнити додаток ЗП з порушенням алгоритму (уключити до нього і суми авансів за попередні періоди) і поданням пояснення згідно з  п. 46.4 ПКУ. Однак визнаємо: цей підхід є ризикованим. Варіант безпечніший — дотримуватися позиції податківців і надалі, у разі її зміни (див. врізку) подати за необхідності уточнену декларацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі