Теми статей
Обрати теми

Новий Звіт з ЄСВ: «Будьмо знайомі»!

Білова Наталя, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Специфіка роботи бухгалтера — йому ніколи нудьгувати. То законодавство постійно змінюється, то форми звітності під такі зміни підганяються. Яка вже тут нудьга?! Тільки встигай освоювати нововведення!
Ось і зараз вам належить ознайомитися з черговим твором, що вийшов нещодавно з-під пера Мінфіну, — новою формою Звіту з ЄСВ. Давайте вивчимо його уважно та добре підготуємося до подання контролерам! Благо, на це ще є час.
ЄСВ-звітність, Д4, Д7

Згадайте! З 01.01.2016 р. для страхувальників-роботодавців законодавець встановив єдину ставку ЄСВ у розмірі 22 % (пільгові ставки він залишив без змін). При цьому утримання ЄСВ з доходів працівників і зовсім скасували.

Однак, незважаючи на такі революційні зміни, Мінфін очікувано не затвердив нову форму Звіту з ЄСВ відразу на початку року. У результаті аж до червня 2016 року роботодавці вимушені були звітувати з ЄСВ за формою, затвердженою наказом № 435, використовуючи для цього вказівки фіскалів про порядок її заповнення.

І ось після довгих місяців наполегливої праці ☺ мінфінівці таки видали результат — наказ № 441*, який виклав у новій редакції ЄСВшний Порядок № 435**, що діяв досі. Спасибі і на цьому!

* Наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. № 441. Про нього ви знаєте зі статті «Дочекалися, або Нова ЄСВ-звітність» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 23).

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Нарешті страхувальники отримали «осучаснену» форму Звіту з ЄСВ та оновлений Порядок його заповнення, які враховують вже нові правила справляння внеску.

Наказ № 441 набув чинності 01.06.2016 р. Уперше відзвітувати за новою формою страхувальникам слід за червень 2016 року не пізніше 20 липня 2016 року.

img 1Про це фіскали повідомляли серед іншого в листі ДФСУ від 30.05.2016 р. № 18633/7/99-99-13-02-01-17.

Увага! Якщо ви повинні були подати звітність з ЄСВ за звітний період до січня 2016 року, але своєчасно цього не зробили і тепер хочете виправитися, то таку звітність подайте за формою, затвердженою попередньою редакцією Порядку № 435. Причому за один звітний період тільки один раз!

Чому так? Причина в «утриманнях» ЄСВ: ще раз підкреслимо, що з 2016 року їх немає. І це, природно, позначилося на «наповненості» оновленої ЄСВшної звітності. Але про все по черзі.

Звітність з ЄСВ: що подаємо?

Склад ЄСВ-звітності не змінився. Як і раніше, оновлений Порядок № 435 зобов’язує звичайних роботодавців подавати два види звітів:

форму № Д4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів» ( додаток 4 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д4).

форму № Д7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» ( додаток 7 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д7).

У яких випадках їх подавати? Звіт за формою № Д4 подають усі страхувальники, які використовують працю фізичних осіб:

1) на умовах трудового договору (контракту);

2) за цивільно-правовими договорами на виконання робіт (надання послуг). Виняток — цивільно-правові договори, укладені з фізособами-підприємцями, якщо виконувані ними роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, вказаним в Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань***.

*** Детальніше про проблему з підприємцями прочитаєте у статті «Нова редакція Інструкції зі сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Звіт за формою № Д7 подають роботодавці, тільки якщо на виробництві стався нещасний випадок або у працівника виявлено професійне захворювання.

Цікаво, чи збереглися категорії роботодавців, яким можна не морочитися з поданням Звіту за формою № Д4? Так, збереглися.

img 2Вони перелічені в абз. 1 п. 11 розд. II Порядку № 435.

Це, як і раніше, особи, які: не мають найманих працівників і не нараховували (не виплачували) у звітному періоді винагороду за цивільно-правовими договорами за виконані роботи (надані послуги).

Куди подаємо?

Звіти з ЄСВ роботодавець подає до податкового органу за місцем взяття його на облік як платника ЄСВ.

Великі платники звітують з ЄСВ за основним місцем обліку (див. консультацію з категорії 301.06 ЗІР). Тобто до контролюючого органу, що здійснює супровід великих платників податків, — Офіс великих платників податків ДФС).

Якщо підприємство протягом звітного періоду перебралося до іншого адміністративного району, подавати ЄСВ-звіт за цей період (з першого до останнього календарного числа цього періоду) йому потрібно вже за новим місцем взяття на облік (див. п. 7 розд. III Порядку № 435, консультацію з категорії 301.06 ЗІР).

img 3Роботодавці, які були зареєстровані в Криму на початок тимчасової окупації, звільнені від подання ЄСВ-звітності протягом строку такої окупації та після її завершення ( абз. 2 п. 11 розд. II Порядку № 435).

А як щодо роботодавців з Луганської та Донецької областей? Про них ні в новому, ні в старому Порядку № 435 ані слова. Але за роз’ясненнями контролерів, страхувальників з цих областей тимчасово обслуговують інші податкові інспекції зазначених областей (див. консультацію з категорії 301.04 ЗІР).

У які способи подаємо?

Подати Звіт з ЄСВ усі роботодавці можуть одним із способів, передбачених п. 1 розд. II Порядку № 435, а саме:

— у електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством. Порядок подання Звіту у такий спосіб регулює відповідна Інструкція, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233. При цьому роздрукований оригінал Звіту на паперових носіях подавати не треба;

— на паперових носіях, посвідчених підписом керівника страхувальника і скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації.

img 4При цьому електронна форма Звіту має бути ідентичною його паперовій формі.

А страхувальники, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує 5, можуть подати ЄСВ-звіт ще й у такі способи:

— або особисто (чи через уповноважену на це особу) на папері,

— або поштою з повідомленням про вручення і описом вкладення****.

**** При виборі «поштового» способу керуйтеся Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженим постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799.

img 5Якщо Звіт, поданий поштою, раптом не дійде до податківців або дійде із запізненням, відповідатиме пошта. Страхувальнику ж доведеться подати другий примірник Звіту разом з копією повідомлення про втрату або псування поштового відправлення.

У які строки подаємо?

Наново визубрювати, в які строки подавати ЄСВ-звітність, не слід — вони залишилися колишніми. Упевнені, ви їх добре пам’ятаєте. Однак повторення — основа навчання, тому пройдемося цими строками ще разок.

Строки подання ЄСВ-звітності

з/п

Вид Звіту

Базовий звітний період

Строк подання

1

Звіт

за формою № Д4

Календарний

місяць

Протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного періоду ( п. 1 розд. III Порядку № 435)*

* Якщо останній день строку надання Звіту припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем подання вважається перший після нього робочий день ( п. 14 розд. II Порядку № 435).

2

Звіт

за формою № Д7

Х

Протягом 5 робочих днів ( п. 6 розд. III Порядку № 435):

після дати складання акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом (за формою Н-1, наведеною в додатку 4 до Порядку № 1232)*

чи

з дати складання акта розслідування професійного захворювання (за формою П-4, наведеною в додатку 17 до Порядку № 1232)**

* Акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 складає комісія, яка розслідує нещасний випадок, протягом 3 робочих днів з моменту її створення.

** Акт розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою П-4 складає комісія з розслідування обставин і причин виникнення професійного захворювання протягом 3 днів після закінчення розслідування.

Також будьте готові до того, що Звіт ви повинні відправити:

— у електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в який спливає граничний строк подання;

— поштою (для страхувальників з кількістю застрахованих осіб не більше 5) — не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання.

І ще один важливий момент. Він стосується подання Звіту з ЄСВ в період мобілізації фізособи-підприємця, яка є роботодавцем. Такий Звіт за формою № Д4 подає ( п. 12 розд. ІІ Порядку № 435):

— або уповноважена особа фізособи-підприємця в стандартні строки, тобто протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця;

— або за відсутності уповноваженої особи — сама демобілізована фізособа-підприємець — протягом 10 календарних днів після демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Як заповнити паперову форму: прості поради

Заповнити Звіт з ЄСВ в електронній формі легко. Навіть якщо ви десь зробите помилку, то відразу це помітите — програма сама «скаже» вам про це. З паперовою формою звітності складніше, адже за правильністю її заповнення стежить вже не автоматика, а людина. А людині властиво помилятися.

Щоб усе пройшло гладко, виконуйте основні правила складання ЄСВ-звіту:

1) Звіт на паперовому носії заповнюйте українською мовою в друкованому вигляді або кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом друкованими літерами без помарок і виправлень;

2) у рядках Звіту, які не заповнені через відсутність операцій, проставляйте прокреслення;

img 6У електронній формі Звіту незаповнені поля залишайте порожніми.

3) при заповненні полів, які складаються з комірок, кожний з необхідних символів акуратно вписуйте у відповідну окрему комірку. Символи (крапку, апостроф, кому, тире тощо) проставляйте в окремих комірках;

4) при заповненні полів без клітинок запису в цих полях не накладайте на сусідні поля і не перекривайте службові написи бланка;

5) грошові суми в таблицях Звіту заповнюйте у гривнях з копійками;

6) наводьте у Звіті всі обов’язкові реквізити, передбачені п. 6 розд. II Порядку № 435. Інакше Звіт не вважатиметься Звітом і розглядатиметься як неподаний. Порядок заповнення обов’язкових реквізитів форми № Д4 ми наведемо далі.

Звіт за формою № Д4: що змінилося?

Звіт за формою № Д4, як і раніше, включає титульний аркуш і дев’ять таблиць, які власне і є звітними формами.

img 7Як і раніше, звичайні страхувальники-роботодавці заповнюють тільки титульний аркуш, а також таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4.

Причому більшість із них «тісно працюють» тільки з титульним аркушем і таблицями 1, 5 і 6. Чи змінилися вони? Про це ми зараз з вами і поговоримо.

Титульний аркуш. Це перший аркуш Звіту за формою № Д4. У ньому наведений перелік таблиць цього Звіту. Тут навпроти назви кожної таблиці, яку ви заповнюєте та подаєте, у графі «Відмітка про подання» проставляйте одну-єдину відмітку.

Вказувати кількість аркушів документів однієї таблиці, кількість заповнених рядків на аркушах документів однієї таблиці, загальну кількість аркушів документів і загальний підсумок заповнених рядків на цих листах тепер уже не потрібно.

Далі — про таблицю 1.

Шапка таблиці 1. У шапці таблиці 1 нового Звіту за формою № Д4 більше немає рядків для проставляння класу професійного ризику і для інформації про понижуючий коефіцієнт. Це є логічним, адже форма Звіту приведена у відповідність до Закону про ЄСВ та Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ.

Розділи таблиці 1. Відтепер таблиця 1 Звіту за формою № Д4 містить 6 розділів, а не 8, як це було у старому Звіті. Крім того, зник додаток 1 до таблиці 1. Тож на заповнення цієї таблиці у вас витрачатиметься менше часу, ніж раніше. Чудово ☺!

Неймовірно, але факт! Цього разу контролери не знайшли, чим ще можна доповнити таблицю 5, тому її графи зміни не зачепили.

Декілька слів про таблицю 6 Звіту за формою № Д4. Вона не змінилася.

Уточнимо лише ось що.

Порядок № 435 не містить норм щодо черговості обліку виплат працівникові для порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ. Причина — в єдиній ставці для різних виплат. Отже, як їх не тасуй, все одно більше ЄСВ не сплатиш.

img 8Водночас радимо, як і раніше, в першу чергу враховувати зарплату, щоб у разі хвороби (декрету) працівника не зменшити йому розмір лікарняних (декретних). Адже в розрахунку середньоденної зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами) бере участь нарахована в розрахунковому періоді зарплата, з якої справлявся ЄСВ.

Звіт за формою № Д7: усе як раніше (поки)

Що стосується Звіту за формою № Д7, то тут принципових змін немає. Впадає у вічі те, що в шапці Звіту:

— зникла згадка про клас професійного ризику;

— замість граф «Кількість аркушів» і «Кількість рядків» з’явилася графа «Відмітка про подання». Тому новий варіант цього Звіту заповнюйте так само, як і старий.

Ось ми й здійснили екскурс в основні новини в ЄСВ-звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі