Теми статей
Обрати теми

«Дешевий» експорт і ПДВ: податківці починають відступати

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Вам, напевно, відомо про фіскальну позицію податківців щодо експорту, коли договірна вартість товару, що експортується, не дотягує до мінімальної бази ПДВ. Сьогодні пропонуємо звернути увагу на два свіжі листи, в яких риторика контролерів має дещо інший характер.
ПДВ-облік, мінімальна база ПДВ, експорт

Спочатку нагадаємо основну фіскальну позицію податківців щодо «збиткового» експорту. Якщо контрактна вартість експортного товару не дотягує до мінімальної бази ПДВ, то фіскали вважають, що різниця між договірною ціною та мінбазою має оподатковуватися за ставкою 20 %. Такі вимоги жодним чином не випливають з норм ПКУ. На це, зокрема, вказував податківцям і ВАСУ в постанові від 16.02.2016 р. у справі № К/800/47756/15. ВАСУ визнав, що до усієї бази обкладення ПДВ при експорті має застосовуватися ставка 0 %*.

* Детальніше — у статті «Дешевий» експорт: ВАСУ проти «грабіжницької» ставки ПДВ 20 %» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 14.

Тепер про свіжі листи податківців: № 11361** і № 11215***. Відразу зауважимо: вони присвячені дещо іншій ситуації — експорту за ціною нижче собівартості пільгованих товарів (зокрема, ідеться про зернові/технічні культури, експорт яких до 1 січня 2016 року звільнявся від обкладення ПДВ на підставі п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

** Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11361/6/99-99-15-03-02-15.

*** Лист ДФСУ від 23.05.2016 р. № 11215/6/99-99-15-03-02-15.

Так-от, у цих листах податківці однозначно говорять, що у разі перевищення мінбази експортного товару над його контрактною ціною до суми перевищення має застосовуватися той самий пільговий режим оподаткування і додатково податкові зобов’язання не нараховуються.

img 1З урахуванням того, що операції з експорту зернових і технічних культур у 2015 році звільнялися від обкладення ПДВ, на суму перевищення їх собівартості над фактичною ціною, за якою здійснювалося вивезення таких культур за межі митної території України, додатково податкові зобов’язання не нараховуються.

У листах немає ані слова про те, що різниця між мінбазою та договірною ціною не формує вартості експортного товару і повинна обкладатися якось інакше. Тому такий самий підхід за логікою повинен застосовуватися і до «звичайного» експорту, оподатковуваного за ставкою 0 % (ставка 0 % має застосовуватися і до суми перевищення мінбази над договірною вартістю).

Однак говорити, що стосовно «збиткового» експорту податківці змінили свою позицію, поки зарано. Принаймні у вищеназваних листах, говорячи про те, що у 2016 році пільга за п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ не діє і до експорту зернових культур застосовується ставка 0 %, податківці прямо не уточнили, що до суми перевищення мінбази над договірною вартістю повинна застосовуватися ставка 0 %. Утім, не сказали також, що має проводитися донарахування за ставкою 20 %...

img 2У ЗІР поки, як і раніше, розміщена «погана» консультація, в якій зазначено, що суму перевищення мінбази над договірною вартістю при експорті потрібно обкладати за ставкою 20 %.

Але все ж зазначені вище листи — це вже перша «ластівка» того, що фіскали усе ж таки починають пом’якшувати свою позицію. Сподіватимемося, що вже незабаром побачимо однозначно хороші листи і щодо обкладення «збиткового» непільгованого експорту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі