Теми статей
Обрати теми

Штраф за помилки в обов’язкових реквізитах ПН: нове повідомлення «ПН»

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Нещодавно ми обговорювали форму податкового повідомлення-рішення під штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (форма «Н»)*. Тепер Мінфін затвердив відповідну форму повідомлення і під штраф за п. 120-1.4 ПКУ — за помилки в обов’язкових реквізитах податкової накладної. Що це за форма повідомлення та коли її можуть надсилати платнику — про це і йтиметься далі.
штрафи, податкові накладні

* Стаття «Штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН: старт дано» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 10.

Мінфін наказом від 23.05.2016 р. № 498 уніс зміни до Порядку направлення податкових повідомлень-рішень**. Зокрема — затвердив форму податкового повідомлення-рішення «ПН» під штраф за помилки в обов’язкових реквізитах податкових накладних. Нагадаємо: цей штраф можуть застосувати тільки за помилки в тих податкових накладних, на які поскаржився покупець через додаток Д8.

** Порядок направлення контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податку, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

Що насторожує у формі «ПН»? З тексту повідомлення випливає, що підставою для його виписки може стати акт перевірки та/або! дані Єдиного реєстру податкових накладних. Складається враження, що для застосування штрафу податківцям достатньо скарги від покупця та даних Єдиного реєстру. Але це зовсім не так. Адже в п. 1201.4 ПКУ чітко зазначено, що штраф накладається за результатами «документальної позапланової виїзної перевірки, проведеної за заявою покупця». Отже, поки виїзна перевірка не проведена — штрафів не буде.

img 1Виключно за даними Єдиного реєстру податкових накладних, без проведення виїзної документальної перевірки, застосовувати штраф за п. 1201.4 ПКУ податківці не мають права.

А з можливістю проведення такої перевірки, нагадаємо, не все так просто. По-перше, сьогодні продовжує діяти мораторій на перевірки (для суб’єктів господарювання з обсягом доходу до 20 млн грн. за попередній календарний рік — крім декількох винятків).

По-друге, є конфлікт між нормами п. 201.10 (у якому зазначено, що перевірка за скаргою покупця проводиться в обов’язковому порядку протягом 15 к. дн. з дати отримання контролерами скарги Д8) і п.п. 78.1.9 ПКУ. В останньому також ідеться про позапланові перевірки за скаргою покупця, але вже говориться, що така перевірка проводиться, тільки якщо платник не відповість на запит податківців.

Якій з норм віддавати перевагу, ніхто не прояснив. Тому є підстави вважати: якщо податківці не надіслали запит за скаргою, то вони не мають права провести перевірку і, відповідно, застосувати штраф за п. 1201.4 ПКУ.

Але якщо податківці мали підстави для перевірки та провели її, то майте на увазі таке:

— в ідеалі, штраф можуть застосувати тільки щодо податкових накладних, складених з 01.01.2016 р.;

img 2У 2015 році наявність помилки в обов’язкових реквізитах накладної не була штрафонебезпечною, тому враховуючи, що закон не має зворотної дії в часі, не може бути застосований такий штраф і сьогодні.

— розмір штрафу за первісним повідомленням «ПН» становить 170 грн. і не залежить від суми ПДВ у податковій накладній.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі