Теми статей
Обрати теми

Прощання із земельним податком у разі переходу із загальної системи оподаткування

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Цей матеріал буде цікавий з практичної точки зору тим платникам податків, які починаючи з першого числа цього місяця перейшли на спрощену систему оподаткування із загальної. Разом з останньою попрощатися вдасться і зі сплатою земельного податку. Як це правильно зробити, зараз і обговоримо.
загальна → спрощена система оподаткування, земельний податок

Плата за землю — один з небагатьох податків, звітувати щодо яких можна раз на рік, причому наперед*. Переважна більшість платників податків успішно користується цією опцією.

* Як це зробити, ви могли прочитати в статті «Плата за землю — 2016: відзвітувати за рік поточний» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 5).

Але для платників єдиного податку передбачено звільнення від «нарахування, сплати та подання податкової звітності» з податку на майно в частині земельного податку (згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Виняток — земельні ділянки, які єдиноподатники першої — третьої груп не використовують для провадження господарської діяльності, а платники четвертої групи — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. За такі землі податок необхідно нараховувати та сплачувати в загальному порядку.

img 1Єдиноподатне звільнення стосується лише земельного податку, а ось умов укладених договорів оренди земель державної і комунальної власності воно змінити не в змозі. Тобто на орендну плату звільнення не поширюється.

Тільки ось перехід на спрощенку ще не означає автоматичного «відключення» необхідності нарахування та сплати земельного податку. Для цього доведеться подати уточнюючу декларацію**. Якщо таку дію проігнорувати, податківці продовжать щомісяця нараховувати податкові зобов’язання із земельного податку на підставі поданої на початку року звітної (звітної нової / уточнюючої) декларації.

** Чинну форму декларації затверджено наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560.

Порядок виправлення даних у раніше поданій декларації, по суті, нічим не відрізняється від виправлення звичайної помилки***.

*** Про «незвичайні» помилки, коли виправити потрібно неточності минулих років, користуючись новою формою декларації, ви могли прочитати у статті «Уточнюємося щодо земельного податку: як відобразити дані-2015 у новій формі декларації?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 10).

При цьому рекомендуємо провести виправлення не пізніше понеділка, 22 серпня (граничного строку подання місячної декларації за липень у разі обрання щомісячного способу декларування). Адже тоді вам доведеться виправляти дані тільки за майбутні періоди.

Приємною «стороною» виправлення є те, що виникнення штрафів і пені вдасться уникнути, адже в цьому випадку йдеться про зменшення раніше задекларованих сум податкових зобов’язань.

Як же заповнити уточнюючу декларацію?

Жодних особливостей при заповненні вступної її частини не передбачено. Тільки майте на увазі: вказуючи «Тип декларації» в розділі 1, необхідно проставити відмітку «Х» навпроти значення «Уточнююча», а при заповненні комірки «з урахуванням уточнень» — вказати дату, починаючи з якої проводите уточнення даних (у нашому випадку — «01.07»).

А ось із розділами І і ІІІ все дещо складніше.

img 2Розділ ІІ виправленню в цьому випадку не підлягає, адже він призначений для розрахунку суми орендної плати, а від обов’язку її нарахування та сплати єдиний податок не рятує.

У розділі І виправити потрібно показники граф 12 і 16, а також 14 і 15 (у разі якщо платник користується пільгами). При цьому вказувати необхідно вже правильні показники.

У розділі ІІІ підлягають заповненню такі рядки (див. таблицю).

Порядок заповнення розділу ІІІ уточнюючої декларації із земельного податку

рядка*

Які дані вказувати

3

У розрізі місяців необхідно наводити правильні дані про нараховані податкові зобов’язання за січень — червень (як і у звітній / звітній новій декларації), а колонки 10 — 15 залишити без заповнення (якщо говоримо про електронну форму декларації). У результуючій колонці 3 необхідно вказати суму значень податкових зобов’язань за півроку

4

Дані про нарахований земельний податок з рядка 3 попередньої декларації

6

Різниця між значеннями рядків 4 і 3. Заповненню в цьому випадку підлягатимуть колонки 10 — 15 і 3.

У разі, якщо значення рядка 3 перевищує значення рядка 4 (при виправленні інших помилок, про які в межах статті не говоримо), заповненню підлягає рядок 5 уточнюючої декларації

8

Цей рядок заповнюєте, якщо декларацію подаєте пізніше, ніж настане граничний строк сплати податкових зобов’язань за липень. У такому разі відображаєте в ній дані про перевищення, що виникло, тільки за ті місяці, строки сплати земельного податку за які вже минули. У колонці 3 при цьому наводите результат підсумовування заповнених колонок.

Ми рекомендуємо до такого не доводити, подаючи уточнену декларацію завчасно. Підтвердженням наших слів може служити п. 286.4 ПКУ, згідно з яким у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник зобов’язаний подати податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни.

Якби йшлося про існування недоплати (не наш випадок), тоді замість рядка 8 заповнювати довелося б рядок 7, вказуючи в ньому загальну (а також у розрізі місяців) суму зобов’язань, строки сплати яких минули

11

Заповнюється у разі подання доповнення до декларації згідно з п. 46.4 ПКУ. Зміст доповнення при цьому наводиться у спеціальному полі внизу декларації. Вважаємо доречним подання такого доповнення в цьому випадку, адже в ньому платник може вказати причину внесення змін до декларації, якою є перехід на сплату єдиного податку, що звільняє від обов’язку нараховувати та сплачувати земельний податок згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ

* Назву рядка не наводимо, оскільки її ви можете побачити безпосередньо у формі декларації.

Як бачите, про заповнення рядків 9 і 10 розділу ІІІ уточнюючої декларації, призначених для відображення сум штрафу і пені відповідно, не йдеться. Причиною цього є те, що недоплату в нашому випадку допущено не було.

Отже, прощайтеся зі сплатою земельного податку, переходячи на єдиний, без проблем!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі