Теми статей
Обрати теми

Довідка замість лікарняного листа: оформляємо правильно

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
На жаль, але сьогоднішня ситуація з бланками листків непрацездатності є невтішною. Ви не знаєте, про що йдеться? Тоді ви щасливчик! Річ у тім, що у багатьох установах охорони здоров’я закінчилися бланки лікарняних листів. Замість них видають довідки, які можна буде згодом обміняти на бажані листки непрацездатності. Сконцентруємо вашу увагу на правильності оформлення довідок, що видаються. Чому це є важливим? Розповімо у статті.
бланки лікарняних листів, довідка, табелювання робочого часу

Головна причина невдоволення населення — неможливість отримати без лікарняного листа виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (див. ч. 1 ст. 31 Закону № 1105-ХIV1). Адже підставою для нарахування лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — його копія, посвідчена печаткою та підписом роботодавця за основним місцем роботи працівника.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХIV.

img 1Довідки, що видаються в медустановах, виконують лише одну функцію лікарняного листа — підтверджують факт лікування, тобто наявність поважної причини відсутності на роботі.

Отримати оплату за дні хвороби працівник не зможе ані за рахунок коштів підприємства, ані за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд). Чому? Усе просто. Перш ніж потрапити на опрацювання, документ, що підтверджує тимчасову непрацездатність, проходить «контроль якості» комісією із соціального страхування вашого підприємства. Саме вона розглядає правильність видачі та заповнення такого документа та приймає рішення про відмову або призначення матеріального забезпечення (п. 2.2 Положення № 252). І, як ми вже з’ясували, законною підставою для такого призначення є виключно правильно оформлений лікарняний лист.

2 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25.

Крім того, Фонд перераховує фінансування на підставі заяви-розрахунку, поданої страхувальником-роботодавцем (п. 2 Порядку № 263). Зауважимо, що передбачені заявою реквізити, зокрема номер лікарняного листа, не дають можливості заявнику заповнити її без даних листка непрацездатності.

3 Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26.

Цікаво, що видача документів інших, ніж лікарняний лист, які підтверджують непрацездатність, заборонена.

Виняток — випадки, перелічені в п. 1.2 Інструкції № 4554. Однак жоден з них не передбачає видачу довідки на період відсутності бланків лікарняних.

4 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

Таке право з’явилося у медустанов після оприлюднення листа Фонду від 28.07.2006 р. № 01-16-1634.

Яку інформацію має містити довідка?

Враховуючи, що в майбутньому довідку замінять на лікарняний лист, у ній повинна фігурувати та інформація, яка знадобиться для його заповнення. І хоч довідку оформляють у довільній формі, вона має відповідати вимогам Інструкції № 5325. На цьому свого часу наполягав МОЗ у листі від 20.07.2006 р. № 3.07.

5 Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Що ж має бути вказано в довідці? Перелічимо:

— випадок тимчасової непрацездатності — «первинний» чи «вторинний»;

— найменування та місцезнаходження установи охорони здоров’я;

— дата видачі довідки;

— прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного (повністю);

— число повних років (цифрами);

— місце роботи: найменування та місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю);

— діагноз хворого;

— причина непрацездатності;

— у разі стаціонарного лікування — дати госпіталізації та виписки зі стаціонарного відділення;

— при направленні на медико-соціальну експертну комісію (далі — Комісія) — дата направлення за підписом голови лікарсько-консультативної комісії;

— дати огляду та висновку Комісії за підписом голови Комісії, засвідченим печаткою Комісії;

— період тимчасової непрацездатності — дата початку настання непрацездатності (число, місяць, рік арабськими цифрами) і дата її закінчення, засвідчені підписом і печаткою лікаря, а у випадках, визначених Інструкцією № 455, — завідувача відділення;

— дата (літерами) виходу на роботу із зазначенням посади та прізвища лікаря, які засвідчуються його підписом і печаткою установи охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

img 2Довідку засвідчують підписом головного лікаря установи охорони здоров’я та круглою печаткою цієї установи.

Що з обліком робочого часу?

Як правило, на початку хвороби працівник інформує свого роботодавця про це, а той, у свою чергу, проставляє в табелі обліку робочого часу за ці дні «ТН» (цифровий код — «26») — оплачувана тимчасова непрацездатність.

Для працівників, які надали довідку замість лікарняного, зазначений період обліковують як неоплачуваний і на підставі наказу (розпорядження) уносять зміни до табеля, замінюючи код «ТН» («26») на код «НН» («27») — неоплачувана тимчасова непрацездатність. За тією самою схемою, але у зворотному порядку, дійте після надання замість довідки листка непрацездатності.

Як обміняти довідку?

У медустанові з’явилися бланки лікарняних листів? Тоді беремо довідку з оригіналом паспорта та йдемо до медустанови за місцем проходження лікування і видачі довідки.

img 3Якщо отримана довідка видавалася поза постійним місцем проживання або роботи, обмін здійснюють з дозволу головного лікаря. При цьому в лікарняному листі буде його підпис, а також печатка установи.

Порядок обміну врегульований спільним листом МОЗ та Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 23.10.2006 р. № 01-06-2125 і полягає в такому.

Відповідальна за облік, виписку та видачу листків непрацездатності особа випише лікарняний лист, вказавши в ньому серед іншого таке.

У правому верхньому куті лікарняного листа проставить «Замість довідки № ___ від ____».

У графі бланка «Видано» — дату обміну, а у графі «Звільнення від роботи» — одним рядком строк тимчасової непрацездатності (з якого числа по яке) з довідки.

Підписує лікарняний лист посадова особа, визначена керівником установи охорони здоров’я.

img 4А ось якщо тимчасова непрацездатність тривала більше 30 днів, на ньому поставить свій «автограф» голова лікарсько-консультативної комісії.

Якщо огляд хворого проводила Комісія, обов’язково вказують дату направлення на Комісію та дату встановлення групи інвалідності у відповідних графах.

Важливо! Усі графи листка непрацездатності, крім запису про обмін «Замість довідки № ___ від ____», заповнюють за даними довідки, керуючись нормами Інструкції № 532.

img 5Довідка зберігається в установі охорони здоров’я разом з корінцем листка непрацездатності.

Порядок обміну контролює керівник установи охорони здоров’я.

Після обміну

Працівник надав належним чином оформлений лікарняний? Передавайте його до комісії із соцстрахування. Якщо комісія прийме рішення про призначення допомоги, сміливо нараховуйте її. Однак членам комісії слід врахувати строк звернення застрахованої особи за матеріальним забезпеченням. Він обмежений 12 місяцями, наступними за місяцем закінчення непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами). І хоча вини працівника в ситуації, що склалася, немає, закон не передбачає на цей випадок жодних винятків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі