Теми статей
Обрати теми

Здавання в оренду, нерухомість, спрощенка: варіанти «схрещування»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Підприємець-загальносистемник хоче взяти приміщення в оренду. Власник приміщення — платник єдиного податку групи 2, а отже, для нього буде порушенням здати в оренду приміщення загальносистемнику. Чи можна в такому разі взяти у нього приміщення в оренду як у звичайного громадянина? Чи має значення той факт, що в Реєстрі платників єдиного податку у нього є вид діяльності «оренда»?
ФОП-ЄП, група 2, оренда нерухомості, договір оренди від імені громадянина

Думка податківців

Думка податківців із цього приводу така (категорії 107.03 і 107.12 ЗІР): єдиноподатник групи 2 має право як громадянин здати в оренду нерухомість кому завгодно (у тому числі і підприємцю-загальносистемнику), але при цьому: 1) він узагалі не повинен здавати в оренду нерухомість у межах підприємницької діяльності; 2) у Реєстрі платників єдиного податку щодо нього не повинно бути виду діяльності «оренда».

Простіше кажучи, особа має право здавати в оренду нерухомість або як підприємець, або як громадянин. Всидіти одразу на двох стільцях (за цим договором я орендодавець-громадянин, а ось за цим — орендодавець-підприємець) не вдасться.

img 1У консультаціях податківців ця позиція чітко не обґрунтована, але радимо виходити саме з неї.

Від імені громадянина

Якщо єдиноподатник групи 2 вирішив обрати «цивільний шлях» здавання нерухомості в оренду, то йому потрібно діяти так:

1) виключити з Реєстру платників єдиного податку вид діяльності, пов’язаний з орендою. Для цього подайте заяву до податкової про вибір спрощенки, поставивши відмітку в розділі 5.3 навпроти поля «внесення змін до видів діяльності». У розділі 10 зазначте всі ваші види діяльності, за винятком оренди;

2) тільки-но податківці приберуть «оренду» з Реєстру (імовірно, це повинно статися в день подання заяви, але краще в цьому переконатися, запросивши в податківців витяг з Реєстру*), можна укладати з підприємцем-загальносистемником договір оренди нерухомості (площа дозволена будь-яка). У такому договорі орендодавець має виступати як звичайний громадянин, без згадки про свій підприємницький статус (тобто зазначаємо тільки паспортні дані та номер. Про держреєстрацію підприємцем — жодного слова).

* Для цього подайте податківцям заяву в довільній формі на отримання безоплатного витягу з Реєстру.

img 2Радимо укладати договір оренди на строк до 3 років. У цьому випадку вам не доведеться завіряти його в нотаріуса та реєструвати право користування нерухомістю (ст. 793 і 794 ЦКУ).

Що стосується оподаткування, то оскільки орендодавцем за договором буде «звичайний громадянин», то орендар (підприємець-загальносистемник) буде податковим агентом. Отже, він зобов’язаний утримати з орендної плати 18 % ПДФО і 1,5 % військового збору і перерахувати їх до бюджету. Також виплати потрібно відобразити у Звіті за формою № 1ДФ з ознакою «106».

ЄСВ за операціями оренди не нараховується.

Наприклад, якщо сторони встановили в договорі оренди, що орендна плата становить 10000 грн. на місяць, то орендодавець отримає на руки суму 8050 грн. (а 1950 грн. підуть до бюджету у вигляді ПДФО та військового збору).

При цьому підприємець-загальносистемник має право поставити у витрати всю суму орендної плати за нерухомість (10000 грн.), якщо ця нерухомість використовується ним у госпдіяльності і в нього є платіжний документ, що підтверджує факт сплати грошей орендодавцю (п. 177.2 ПКУ).

Від імені підприємця: спосіб № 1

Якщо ж єдиноподатника групи 2 не влаштовує здавання в оренду як звичайний «фізик», то можна зробити «рокіровку» на іншому кінці. Він діє як підприємець, а орендарем при цьому є звичайний громадянин. Підприємець-загальносистемник (орендар) цілком може ним виступати, якщо в договорі він не заявлятиме свій підприємницький статус.

Формально жодних законодавчих обмежень щодо такого варіанта дій немає. Адже єдиноподатник групи 2 має право здавати в оренду нерухомість громадянам, а підприємець-загальносистемник за договором діятиме як звичайний громадянин (про його підприємницький статус єдиноподатник знати не буде).

Справа залишиться за малим — дотримати обмеження за площею, що здається в оренду.

img 3ЧПЄП має право здавати в оренду (п.п. 291.5.3 ПКУ):
житлові приміщення (їх частини) загальною площею не більше 100 кв. м;
нежитлові приміщення (їх частини) загальною площею не більше 300 кв. м.
Якщо нерухомість більша, то можна здавати в оренду її частину, що не перевищує встановлені норми. Але те, що понад 100/300 кв. м, повинне простоювати: податківці не дозволяють здавати «надлишок» ані в оренду, ані в позичку!

До загальносистемника податківці точно не матимуть претензій. А ось «намірів» убік єдиноподатника (мовляв, нерухомість задається для господарського використання, і тому є порушення) виключати не можна.

У цьому випадку з єдиноподатника жодні податки не утримуватимуться, так само як і з громадянина-орендаря. При цьому «жирний» мінус: загальносистемник не зможе поставити у витрати оренду плату. Але користуватися орендованою нерухомістю для провадження бізнесу зможе.

img 4Хочемо вас застерегти від такого способу: єдиноподатник групи 2 укладає з підприємцем на загальній системі замість договору оренди договір позички (безоплатного користування нерухомістю). Так робити не варто — податківці проти. І хоча позичка за своєю суттю не є послугою (утім, як і оренда), сперечатися з податківцями з цього питання можна буде хіба що в суді, і то імовірність перемоги невисока.

Від імені підприємця: спосіб № 2

Ще один варіант продовжити бізнес, пов’язаний з орендою, такий: єдиноподатник переходить з групи 2 до групи 3. Після цього він зможе сміливо здавати в оренду нерухомість не тільки підприємцю на загальній системі, а й юрособам:

«+» ані ПДФО, ані військовий збір нікому сплачувати не доведеться;

«+» орендар зможе обліковувати оренду у витратах;

«-» єдиноподатнику доведеться сплачувати єдиний податок за більшою ставкою (3 % або 5 % від виручки) і звітувати за ним щокварталу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі