Теми статей
Обрати теми

Оновлений Звіт з ЄСВ: такого ще не було

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Такого «кипіння мізків» при поданні оновленого Звіту по ЄСВ за червень не чекав ніхто. Адже його таблиця 6, на підставі якої заповнюється узагальнююча таблиця 1, не змінилася. А отже, проблем з поданням не повинно було бути! Та й у податківців і пенсійників був час підготуватися. Як не крути, а цілий місяць пройшов з дати затвердження цього Звіту в новій формі. Але... щось пішло не так.
квитанція № 2, оновлена ф. № Д4

Першою ластівкою була квитанція № 2, що ніяк не хотіла надходити. За нею «підтягнулися» інші «сюрпризи» у вигляді неподаних звітів з ЄСВ через незаповнені графи 22 — 25 таблиці 6, основних реквізитів таблиці 1, що загубилися в дорозі, тощо, про які більшість бухгалтерів дізналися з квитанцій № 2, що прийшли-таки після!!! закінчення граничного строку подання Звіту. А отже, без штрафів перездати Звіт з ЄСВ уже не можна було ☹.

Дуже шкода, що відповідальні за цей безлад посадові особи ДФСУ і ПФ замість того, щоб роз’яснити роботодавцям-страхувальникам ситуацію, що склалася, грали у гру «хто глибше засуне голову в пісок». Але відставимо убік емоції. Працюємо з фактами.

Граничні строки подання звітності з ЄСВ за червень 2016 року не переноситимуть. Це факт.

За неподання, несвоєчасне подання Звіту з ЄСВ за червень 2016 року штрафувати будуть, але тільки якщо таке неподання, несвоєчасне подання сталися не з вини страхувальника. Так в усних консультаціях роз’яснюють у ДФСУ. Добре це? Як сказати. Адже таке роз’яснення дає право «містечковим» контролерам самостійно вирішувати, накладати штраф чи ні.

До речі, про штрафи. За неподання, несвоєчасне подання Звіту з ЄСВ підприємству загрожує штраф у розмірі 170 грн., а його посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 до 680 грн. (те саме стосується фізосіб-підприємців).

img 1При повторному порушенні протягом року штрафи зростають.

У яких випадках чекати штрафу? Якщо ви, наприклад, не заповнили обов’язкові реквізити, заповнили Звіт з ЄСВ з арифметичними помилками, не заповнили графи, які мають бути заповнені (навіть якщо це, на жаль, пов’язано з особливістю тієї програми, яку ви використовували для формування та подання звітності), унаслідок чого дані зі Звіту з ЄСВ «не потрапили» до реєстру застрахованих осіб.

img 2Той факт, що у вас не було можливості виправитися до закінчення граничного строку подання, оскільки про помилки ви дізналися з квитанції № 2, що надійшла із запізненням після закінчення цього строку, на жаль, від штрафів не позбавить.

Коли наполягати, що штрафу бути не повинно? Якщо ви заповнили Звіт з ЄСВ правильно (що підтверджують, наприклад, дані, збережені у програмі, яка використовувалася вами для формування та подання цього Звіту), але частина даних дійшла до пенсійників перекрученою або взагалі була загублена. Якщо в такій ситуації ви змушені були перездавати Звіт після граничного строку подання, то перелічені вище штрафи, на наше глибоке переконання, до вас застосовуватися не повинні. Адже в цьому випадку відсутня вина страхувальника (його посадових осіб) у недотриманні строків подання звітності з ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі