Теми статей
Обрати теми

Декларація з паливного акцизу: морочимося зі старою формою

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Травень позаду. Але окремого «лівопаливного» додатка до акцизної декларації Мінфін так і не спромігся розробити. Отже, звітуємо за «старим обрядом»? Поговоримо про це прямо зараз.
паливний акциз, податкова звітність

«Пояснилися» податківці в листі № 14178*. Тільки стосувалися їх рекомендації тоді виключно «декларування податкових зобов’язань з акцизного податку за березень 2016 року» (про що свідчить назва листа).

* Лист ДФСУ від 20.04.2016 р. № 14178/7/99-99-19-03-03-17.

Потім податківці «кивали» на цей лист — мовляв, усе те саме є актуальним і для звітності за квітень.

Може, щось змінилося сьогодні? Та нічого: ані змін до форми декларації, ані додаткових пояснень. Тому «все те саме» є актуальним і для звітності за травень.

img 1У листі № 14178 податківці говорили і про існування проекту Мінфіну «Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення і подання декларації акцизного податку», тільки «віз і нині там» і жодних змін до акцизної декларації так і не було внесено.

Нагадаємо: чинна форма декларації з акцизного податку затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14**. Саме її податківці рекомендували подавати платникам паливного акцизу «до набуття чинності новою формою декларації». Причому робити це необхідно незалежно від того, провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (читай — травні) чи ні.

** Про те, що ця форма не враховує багатьох нюансів, пов’язаних з поданням звітності з паливного акцизу, ви могли прочитати у статті «Паливно-акцизні» проблеми: чи є світло наприкінці тунелю?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 16, с. 23).

Як же слід заповнювати декларацію платникам паливного акцизу? Усе залежить від того, чи виник у звітному місяці об’єкт обкладення акцизним податком (визначений п.п. 213.1.12 ПКУ, див. далі).

Якщо ні, то декларацію подають із заповненим титульним аркушем (без заповнення рядка 05 «Вид платника акцизного податку») і рядками 15 і 16 додатка 1 до декларації з нулями. Їх же слід перенести до розділу В самої декларації (графи В1 «Операції з реалізації вироблених(ої) в Україні підакцизних товарів (продукції)»).

Якщо ж об’єкт обкладення паливним акцизом виник, то знову ж таки сідаємо за заповнення додатка 1 до декларації і переносимо суми податкового зобов’язання до розділу В самої декларації (графа В1). Виникнути ці об’єкт/зобов’язання можуть, нагадаємо, лише у тому разі, якщо упродовж травня мали місце операції з реалізації будь-яких обсягів палива понад ті, що визначені п.п. 213.1.12 ПКУ.

Тобто понад обсяги: (1) отримані від інших платників акцизного податку***; (2) що ввозяться (імпортуються) на митну територію України, посвідчені належним чином оформленою митною декларацією; (3) вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 213.1.1 ПКУ***.

*** Які підтверджені акцизними накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

img 2Покарання за неподання декларації прописане в п. 120.1 ПКУ і «важить» 170 грн. при першому неподанні і 1020 грн. — при повторному неподанні платником, на якого протягом року вже був накладений штраф за аналогічний проступок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі