Теми статей
Обрати теми

Повернення авансу за товар при безготівковій оплаті: як правильно?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Якщо виникла необхідність повернути аванс, отриманий у безготівковій формі за товар, то, великою мірою, суб’єкти можуть перейматися двома запитаннями: чи можна провести повернення готівковими коштами? Чи обов’язково при цьому використовувати РРО? Відповідям на них і присвячений цей матеріал.
розрахункові операції, РРО img 1Перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів визначене п. 1.4 Інструкції № 22* як безготівкові розрахунки. Їх банк зобов’язаний проводити на підставі розрахункових документів на паперових носіях або в електронному вигляді.

* Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

Відразу зауважимо, що податківці тут фіскалять. Причому вже досить давно.

Так, у категорії 109.02 ЗІР вони зазначають, що «якщо розрахунки за товар (послугу) проводилися у безготівковій формі, то повернення коштів за неотриманий товар (ненадану послугу) здійснюється:

— у безготівковій формі через установу банку або

— у разі готівкової форми розрахунків чи застосування банківської платіжної картки — із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа».

Інакше кажучи, якщо повертати гроші готівкою, то така операція має обов’язково супроводжуватися застосуванням РРО — вважають податківці.

Власне аналогічну позицію можна знайти і в «бородатому» листі № 14083/7/23-7017/572**. Причому з нюансами.

** Оглядовий лист ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572.

Перший нюанс. Податківці наполягають, що навіть якщо товар не поставлявся, це нічого не змінює (пп. 2.2.55 і 2.2.147 листа № 14083/7/23-7017/572). Хоча, звичайно, цей висновок заслуговує на обговорення.

Другий нюанс. Податківці непрямо визнають: якщо підприємство не є підприємством торгівлі, громадського харчування, то і при поверненні передоплати можна скористатися пільговим п. 1 ст. 9 Закону про РРО (при дотриманні усіх інших умов цієї норми). Тобто провести розрахунок через касу (див. також пп. 2.2.55 і 2.2.147 листа № 14083/7/23-7017/572, хоча в п.п. 2.2.45 податківці про це не згадують).

img 2Підкреслимо, що сьогодні п. 1 ст. 9 Закону про РРО стосується лише продукції власного виробництва.

У цілому пояснює свою позицію ДФСУ тим, що повернення передоплати готівкою вписується у визначення розрахункової операції в розумінні ст. 2 Закону про РРО. А розрахункові операції як у готівковій, так і в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг Закон про РРО приписує проводити через РРО.

Таким чином, передоплату, отриману безготівково, краще безготівково і повернути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі