Теми статей
Обрати теми

Торгівля вживаними товарами: нові ПДВ-правила

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
З 01.06.2016 р. запрацював Закон № 1084*, яким підкориговані правила ПДВ-обліку продажу вживаних товарів. Зміни стосуються тих платників, які:
— продають вживані товари, (1) прийняті на комісію від неплатників ПДВ або (2) придбані у таких осіб;
— продають вживані транспортні засоби, придбані у неплатників ПДВ або прийняті на комісію від таких осіб.
Детальніше про те, що змінилося, — у нашій статті.
ПДВ-облік, роздрібна торгівля

* Закон України «Про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів» від 12.04.2016 р. № 1084-VIII.

Продаж вживаних товарів

Як було раніше? Пункт 189.3 ПКУ встановлював окремі правила визначення бази ПДВ при:

1) продажу вживаних товарів, прийнятих на комісію від неплатників ПДВ. У цьому випадку базою ПДВ була сума комісійної винагороди. Незважаючи на те, що безпосередньо в п. 189.3 ПКУ говорилося про придбані у неплатників ПДВ вживані товари, малося на увазі, що йдеться тільки про товари, прийняті на комісію. Тому якщо вживані товари придбавалися у неплатника за договором купівлі-продажу, скористатися цією нормою було не можна;

2) продажу однорідних вживаних товарів. У цьому випадку база ПДВ визначалася як різниця між ціною продажу та ціною придбання товарів. Але скористатися цією нормою можна було, якщо вживані товари (1) вписувалися до критерію однорідності; (2) були придбані у неплатника ПДВ — фізособи.

img 1У решті випадків при продажу вживаних товарів слід було керуватися загальною нормою п. 188.1 ПКУ, тобто базу ПДВ визначати виходячи з договірної ціни товарів, що продаються, але не нижче ціни придбання.

Як стало? З 01.06.2016 р. скористатися нормою п. 189.3 ПКУ можна в набагато більшому числі випадків. Так, законодавці пішли від терміна «однорідні вживані товари». Тепер норми п. 189.3 ПКУ поширюються на всі вживані товари (а не тільки однорідні), отримані від неплатників ПДВ (причому як від фіз-, так і від юросіб).

Крім того, законодавець чітко розмежував правила обкладення ПДВ при продажу вживаних товарів, прийнятих на комісію, і раніше придбаних вживаних товарів.

Важливо! Підкориговано і визначення вживаних товарів. Як і раніше, такими є товари, що були в користуванні більше року, але тепер такі товари мають бути «придатні для подальшого використання в незмінному стані або після ремонту».

Правила обкладення ПДВ продажу вживаних товарів з 01.06.2016 р.

Як отримано вживані товари

Від кого отримано

База ПДВ при продажу товарів

Продаж вживаних товарів, прийнятих за договором комісії

Товар прийнято на комісію:

— від неплатників ПДВ (як фіз-, так і юросіб)

Комісійна винагорода ( п. 189.3 ПКУ)

— від платників ПДВ

Визначається за загальними правилами — виходячи з договірної ціни, але не нижче ціни придбання

Продаж придбаних вживаних товарів

Товари придбано у:

— неплатників ПДВ (як фіз-, так і юросіб)

Додатна різниця між ціною продажу та ціною придбання ( п. 189.3 ПКУ)

— платника ПДВ

Визначається за загальними правилами — виходячи з договірної ціни, але не нижче ціни придбання

Торгівля вживаними транспортними засобами

Нагадаємо, що вживаним визнається той транспортний засіб, який не підпадає під визначення нового транспортного засобу ( п. 189.3 ПКУ). При цьому тут є новини. Раніше новим транспортним засобом вважався той, який уперше реєструється в Україні та має встановлений п. 189.3 ПКУ пробіг (для автомобіля), наліт (для літального апарату) тощо. Це означало, що завезений іноземний вживаний автомобіль міг потрапити під критерій нового транспортного засобу, тобто базу ПДВ при його продажу потрібно було визначати згідно із загальною нормою п. 188.1 ПКУ.

З 01.06.2016 р. до п. 189.3 ПКУ внесли застереження про те, що новим вважається той автомобіль (судно, літальний апарат), який уперше реєструється в Україні та раніше не був зареєстрований в іншій державі (розмір пробігу, нальоту тощо при цьому залишилися незмінними). Таким чином, скористатися «вживаною» нормою п. 189.3 ПКУ можна у більшому числі випадків.

При продажу вживаного авто, прийнятого на комісію від неплатника ПДВ, базою ПДВ є сума комісійної винагороди.

При продажу придбаного вживаного автомобіля база ПДВ визначається як різниця між ціною продажу та ціною придбання.

img 2При цьому ціна продажу вживаного транспортного засобу визначається за спеціальними правилами:
— для неплатників ПДВ (раніше було тільки для фізосіб) — виходячи з договірної ціни, але не нижче оціночної вартості;
— для платників ПДВ — виходячи з договірної ціни, але не нижче звичайної.

Додаткові нюанси

Продаж вживаних товарів, прийнятих за договором комісії від неплатників ПДВ. Як ми зауважили вище, комісіонер при продажу вживаних товарів нараховує ПДВ тільки із суми комісійної винагороди. Як правило, комісійні товари реалізуються покупцям за готівку. Так-от, у чеку РРО вартість комісійного товару має відображатися без ПДВ (оскільки сам товар не обкладається ПДВ).

img 3Якщо ж покупцем раптом виявиться платник ПДВ, то з цієї самої причини (зважаючи на неоподатковуваність ПДВ самого товару) ПН для нього не складається.

На комісійну винагороду (враховуючи, що комітент, який здав речі на комісію, є неплатником ПДВ) комісіонер складає ПН з типом причини «02».

Продаж вживаних товарів, придбаних у неплатників. ПЗ з ПДВ нараховують за правилом першої події. У ПН вказується номенклатура товару, що поставляється. А ось у гр. 10 розділу Б ПН буде вказана додатна різниця між ціною продажу товару та ціною його придбання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі