Теми статей
Обрати теми

Різні дати першої події у продавця та покупця: момент відображення ПК

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У сьогоднішній статті пропонуємо розглянути ситуації, коли у покупця та продавця не збігається дата першої події. Наприклад, продавець відвантажив товар в одному періоді, а покупець фактично отримав його в іншому. Або навпаки, коли перерахована покупцем оплата зарахована на рахунок продавця наступного дня.
ПДВ-облік, податковий кредит

Передоплата від покупця «затрималася» в дорозі

Ситуація. Покупець перерахував гроші постачальнику. Але продавцю вони надійшли тільки наступного дня.

Природно, продавець, керуючись правилом першої події, склав податкову накладну (ПН) датою зарахування коштів на рахунок ( пп. 187.1 і 201.1 ПКУ). А коли ж відображати податковий кредит (ПК) покупцю? З одного боку, норми п. 198.2 ПКУ говорять, що право на ПК у покупця виникає в періоді списання грошових коштів з рахунка, але з іншого — показати ПК можна за умови отримання зареєстрованої ПН.

Податківці в цій ситуації роблять такий висновок ( лист ДФСУ від 16.03.2016 р. № 5736/6/99-99-19-03-02-15): при відображенні ПК покупцю слід орієнтуватися не на дату списання грошей з рахунка, а на дату складання та реєстрації ПН продавцем. Так, якщо ПН зареєстрована своєчасно — покупець отримує право показати ПК у періоді складання ПН продавцем або в іншому звітному періоді протягом 365 к. дн. з дати складання ПН. Це відповідає ПКУ.

img 1За несвоєчасно зареєстрованою ПН право на ПК виникає не раніше періоду реєстрації такої ПН.

Товари надійшли до покупця пізніше, ніж вони відвантажені продавцем

Ситуація. Товар відвантажений постачальником (на цю дату постачальник виписав ПН), але покупцю він доставлений тільки через декілька днів. Коли в цьому випадку відображати ПК?

Згідно з п. 198.2 ПКУ, якщо першою подією є відвантаження, то датою виникнення права на ПК є дата отримання товару покупцем. Але що вважати такою датою?

У листі ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8809/6/99-99-19-03-02-15 податківці ототожнюють таку дату з моментом переходу до покупця права власності на товар і посилають до ст. 334 ЦКУ, згідно з якою в загальному випадку право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передачі такого майна. При цьому згідно зі ст. 664 ЦКУ зобов’язання продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент:

1) вручення товару покупцю, якщо договором встановлений обов’язок продавця доставити товар;

2) передачі товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцю за місцезнаходженням товару.

img 2Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов’язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов’язок продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент вручення товару перевізнику або організації зв’язку для доставки покупцю.

Інакше кажучи, якщо згідно з договором зобов’язання з доставки товару покладено на самого покупця, то товар вважається врученим покупцю (тобто отриманим ним) з моменту надання товару покупцю в розпорядження або вручення товару перевізнику. Таким чином, уже в періоді відвантаження товару продавцем покупець може розраховувати на ПК.

img 3Якщо продавець зобов’язаний сам доставити товар — дивимося на момент доставки його покупцю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі