Теми статей
Обрати теми

Сумісники в реквізитах зарплатної звітності

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
«Підозріло часто» нас почали запитувати: при заповненні яких «кількісних» реквізитів зарплатної звітності потрібно враховувати працівників-сумісників? Відповідь на це запитання надаємо негайно.
ф. № 1ДФ, ф. № Д4

Кілька слів теорії. Разом з основним трудовим договором працівник може укладати інші трудові договори з одним або декількома роботодавцями, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором чи угодою сторін. Робота за такими іншими трудовими договорами у вільний від основної роботи час вважається сумісництвом.

Сумісництво буває зовнішнім і внутрішнім. Зовнішній сумісник — працівник, який працює на підприємстві (у підприємця), яке не є його основним місцем роботи.

img 1Приймаючи на роботу сумісника, роботодавець зобов’язаний у загальному порядку поінформувати про це податківців (подати повідомлення про прийняття на роботу). Це є справедливим і для ситуації з внутрішнім сумісництвом.

Внутрішній сумісник — працівник, що виконує роботу на тому самому підприємстві, яке є його основним місцем роботи.

Навіщо ми сконцентрували вашу увагу на видах сумісництва? Зараз ви самі все зрозумієте. Переходимо до звітності.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Кількість осіб, які працюють на користь роботодавця за трудовими договорами, необхідно відображати в «дотабличній» частині форми № 1ДФ навпроти реквізиту «Працювало за трудовими договорами».

Як ми з’ясували вище, робота сумісників здійснюється на підставі трудових договорів. Отже, сумісники разом з основними працівниками мають бути враховані при заповненні вказаного вище реквізиту. Причому, якщо ваш працівник працює на умовах внутрішнього сумісництва, то його, на нашу думку, слід враховувати тільки один раз.

Звіт з ЄСВ. Розпочнемо з того, що звіт з ЄСВ за червень 2016 року ми з вами подаватимемо за формою, викладеною в новій редакції. Однак «людино-кількісні» реквізити таблиці 1 звіту за формою № Д4 не змінилися. Як і раніше, працівників-сумісників (зовнішніх) в таблиці 1 при заповненні реквізитів:

— «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період» і «Штатна чисельність працівників» не враховуємо. Підстава — п. 2.6 Інструкції № 286*;

* Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286.

— «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати» враховуємо, якщо їм у звітному місяці нараховували доходи, з яких справляється ЄСВ. Якщо ні, то ні.

Якщо працівник є внутрішнім сумісником, то його у вказаних вище реквізитах враховуємо як одну особу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі