Теми статей
Обрати теми

Військовий збір у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Чи потрібно показувати в рядку «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ у загальній сумі нарахованого та виплаченого доходу виплати, з яких військовий збір (ВЗ) не утримується?
ф. № 1ДФ, доходи, що не обкладаються ВЗ

Нагадаємо, що об’єктом обкладення ВЗ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. При цьому звільнені від обкладення ВЗ виплати, які згідно з розд. IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не обкладаються ПДФО або оподатковуються за нульовою ставкою). Виняток — доходи, зазначені в пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25 і 165.1.52 ПКУ. Вони включаються до бази обкладення ВЗ, і з них утримується збір за ставкою 1,5 %.

З ВЗ податкові агенти звітують, заповнюючи рядок «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ.

Згідно з п. 3.11 Порядку № 4* в цьому рядку відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками): загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого ВЗ, загальна сума перерахованого до бюджету ВЗ. Відомості про фізичну особу — платника податків, якій нараховано оподатковувані ВЗ доходи, не зазначаються.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Таким чином, у рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ необхідно відображати всі доходи, що були нараховані фізичній особі (як оподатковувані ВЗ, так і не оподатковувані**).

** Незважаючи на те, що мінфінівський Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ не змінювався з моменту свого затвердження, а точніше з 13.01.2015 р., податківці раптом вирішили змінити правила заповнення рядка «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ. Нагадаємо: раніше вони стверджували, що в цьому рядку потрібно відображати тільки ті доходи фізосіб, з яких утримується ВЗ. Відповідне роз’яснення було представлено в категорії 103.25 ЗІР.

Проте тепер в рядку «Військовий збір» вони пропонують зазначати всі (а не тільки оподатковувані ВЗ) доходи, нараховані у звітному кварталі. Зазначене вище роз’яснення переведене до розряду недіючих.

Чому так сталося? Не гадатимемо. Сьогоднішні роз’яснення побудовано на аналізі першого рядка абз. 4 п. 3.11 Порядку заповнення та подання ф. № 1ДФ, де зазначено, що в рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Проте другий рядок цього абзацу свідчить на користь первинної версії. У ній ідеться про доходи, з яких утримується ВЗ.

Але зрозуміло, що бухгалтеру, який прочитав це роз’яснення, зараз не до буквоїдства. «Чи буде штраф за ст. 119 ПКУ за заниження нарахованого/виплаченого доходу за рядком з ВЗ?» — ось що його хвилює перш за все. Ми вважаємо, що штрафу бути не повинно. Адже недостовірні відомості про нарахований дохід не призвели до зменшення або збільшення податкових зобов’язань платника податку і зміни платника податків. — Прим. ред.

img 1У рядку «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ необхідно відображати всі доходи, що були нараховані фізособі: як оподатковувані ВЗ, так і не оподатковувані.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі