Теми статей
Обрати теми

ПДФО-аванси у ФОП: «оновлена» сплата

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Якщо ви фізособа-підприємець (ФОП) на загальній системі (ЗС), то цей матеріал — саме для вас! Ви вже знаєте, що з 01.01.2016 р. змінилися правила сплати квартальних авансів з податку на доходи фізосіб (ПДФО). Авансовий платіж за I квартал потрібно буде перерахувати до 20 квітня. І розраховується він не так, як раніше. Як саме — про це й поговоримо.
ФОП на ЗС, ПДФО, ВЗ, аванс, збитки

ФОП на ЗС зі свого підприємницького доходу сплачують ПДФО, військовий збір (ВЗ) і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). З ЄСВ внутрішньорічних авансових платежів уже немає. З ВЗ їх теж немає. Сплачуємо тільки погоджену в декларації суму ВЗ — за підсумками року ( п.п. 1.6 п. 161 підрозд. 10 розд. XX і п.п. «е» п. 176.1 ПКУ). Залишаються тільки внутрішньорічні аванси з ПДФО. Раніше ці ПДФО-аванси визначалися не те щоб «зі стелі», але дуже умовно (за результатами роботи в попередньому році). Зараз усе стало набагато логічнішим. Тепер протягом року у нас є три ПДФО-аванси ( п.п. 177.5.1 ПКУ):

Граничний строк сплати ПДФО-авансу

Як розрахувати ПДФО-аванс

19 квітня

18 % х Підсумок гр. 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» Книги обліку доходів і витрат (ОДВ) за I квартал*

19 липня

18 % х Підсумок гр. 9 Книги ОДВ за II квартал*

19 жовтня

18 % х Підсумок гр. 9 Книги ОДВ за III квартал*

* Якщо підсумок гр. 9 Книги ОДВ за будь-який квартал ≤ 0, то ПДФО-аванс за цей квартал = 0,00 (не сплачується) — п.п. 177.5.1 ПКУ.

Потім, уже після закінчення року, ФОП розраховує остаточну суму «підприємницького» ПДФО до оплати (за підсумками року). Вона дорівнюватиме: 18 % х (Підсумок гр. 9 Книги ОДВ за рік - Сплачені протягом року ПДФО-аванси) ( п.п. 177.5.3 ПКУ).

А як бути, якщо, наприклад, у I кварталі ФОП отримає збиток, а у II — прибуток: чи можна буде йому при розрахунку ПДФО-авансу за II квартал врахувати збиток I кварталу?

На наш погляд — ні. До речі, такі самі роз’яснення (в усній формі) дають і податківці на місцях. Річ у тім, що в п.п. 177.5.1 ПКУ йдеться про розрахунок ПДФО-авансів за даними кожного кварталу. При цьому про збиткові квартали зазначено тільки те, що за них ПДФО-аванси не сплачуються. Але про перенесення збитків на наступний квартал і наростаючий підсумок з метою розрахунку ПДФО-авансу не зазначено нічого.

Водночас, якщо ми говоримо не про аванси, а про остаточний розрахунок з ПДФО за підсумками року, прибутки та збитки різних кварталів усередині одного року, без сумніву, «згортаються». Адже звітний період у ФОП — рік, а отже, й чистий дохід повинен визначатися як різниця між доходом за рік і витратами за рік ( п.п. 177.5.3 ПКУ). ФОП тільки не може враховувати збитки минулих років.

img 1Нюанс: за несплату ПДФО-авансу (або неповну сплату) податківці не можуть оштрафувати ФОП. Адже ПДФО-аванс не є погодженим податковим зобов’язанням, оскільки його не зазначають у декларації про доходи ( пп. 54.1 і 126.1 ПКУ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі