Теми статей
Обрати теми

Застосували ПСП без заяви. Виправляємося

Філіпповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
До зарплати працівника, який не подавав заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (ПСП), помилково застосовувалася пільга. Як виправити таку помилку? Чи потрібно подавати уточнюючі податкові розрахунки за формою № 1ДФ за ті звітні квартали, в яких роботодавець порушив порядок застосування ПСП?
ПСП, помилка, 1ДФ

Щоб виправити цю помилку, проведіть щодо працівника, до зарплати якого помилково застосовувалася ПСП, добровільний перерахунок з метою визначення правильності оподаткування. Таке право вам надає п.п. 169.4.3 ПКУ (ср. ). Перерахунок проводиться за період, протягом якого до доходу працівника неправомірно застосовувалася ПСП. Під час перерахунку підприємство: 1) уточнює (перевіряє ще раз) місячні суми заробітної плати, нараховані (виплачені, надані) працівнику в періоді, що перевіряється; 2) проводить кінцеве оподаткування уточнених місячних сум заробітної плати та визначає окремо щодо кожного місяця періоду, що перевіряється, суму ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету; 3) порівнює розраховану внаслідок перерахунку суму ПДФО із сумою податку, яку була фактично утримано з доходів працівника в періоді, що перевірявся; 4) визначає результат перерахунку.

Згідно з п.п. 169.4.4 ПКУ у разі, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виявлено недоплату утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць.

Результат перерахунку підприємство відобразить у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за той звітний квартал, до якого входить місяць його проведення. Подавати в цьому разі уточнюючі податкові розрахунки за місяці, в яких роботодавець порушив порядок застосування ПСП, не потрібно!

img 1Також роботодавцю в цій ситуації не потрібно нараховувати «самоштраф» за п. 50.1 ПКУ.

Аналогічно слід діяти в ситуації, коли з вини роботодавця пільга не надавалася працівнику, який мав на неї право і подав йому відповідну заяву про застосування ПСП (підтверджуючі документи у разі необхідності), або коли пільга застосовувалася в меншому розмірі. Тобто роботодавцю необхідно провести добровільний перерахунок ПДФО, визначити результат перерахунку і відобразити його у формі № 1ДФ за той звітний період, до якого входить місяць проведення такого перерахунку.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата податку, то на її суму роботодавець зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання працівника за місяць, у якому було проведено перерахунок, та відображає це у звітності за формою № 1ДФ. Відповідно, на суму переплати зменшуються зобов’язання працедавця — податкового агента щодо сплати ПДФО до бюджету в місяці проведення перерахунку.

Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі