Теми статей
Обрати теми

Підприємці, зустрічайте нову форму декларації про доходи!

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
31 грудня 2016 року набирає чинності нова форма декларації про доходи. Тому, якщо ви в 2016 році (увесь рік або його частину) працювали на загальній системі, отже, вам саме час знайомитися з новою формою (адже звітувати доведеться саме в ній). У принципі, нічого складного. Стисло про основні зміни читайте у цій статті.
підприємець, загальна система, декларація про доходи

У 2016 році змінилися правила сплати ПДФО з підприємницьких доходів, тож цілком очікуваною була і зміна форми декларації. Чи багато змін? Так. Чи кардинальні вони? Ні.

Теоретично нову форму потрібно використовувати, починаючи аж зі звіту за 2017 рік ( п. 46.6 ПКУ), але на практиці, ймовірно, її подаватимуть уже за 2016-й. Та й для підприємців вона зручніша, оскільки деякі спірні моменти старої деки з нової «вичистили» img 1. Хоча не обійшлося і без промахів img 2. Але про все — по черзі.

Декларація

Розділ І (шапка деки) залишився колишнім.

Розділ ІІ — раніше в ньому відображалися усі доходи «скопом». Цілком виправдано, що тепер його розбили на три розділи:

— новий розділ II призначений виключно для доходів, що обкладаються ПДФО (у тому числі підприємницьких — рядок 10.7). До речі, у новому рядку 10.7 (графа 3) тепер можна сміливо зазначати саме чистий дохід. У старій деці через неправильне формулювання цього рядка багато хто помилявся і зазначав виручку, а не чистий дохід;

новий розділ III призначений для тих доходів, з яких ПДФО не справляється в принципі (наприклад, доходи від роботи на єдиному податку — рядок 11.1). Інформація цього розділу, по суті, довідкова і на податок не впливає;

img 3Єдиноподатники не подають деку про доходи. Але якщо протягом року вони хоча б один квартал були на загальній системі, деку доведеться подати (і зазначити в ній, крім «загальносистемного», ще й «єдиноподатковий» дохід).

новий розділ IV складається всього з одного рядка: в ньому буде зазначатися загальна сума доходів з розділів II і III.

Розділ III тепер матиме номер V. Цей розділ призначений для тих громадян, які мають намір скористатися правом на податкову знижку.

Розділ IV віднині стане розділом VI — у ньому розраховують зобов’язання з ПДФО та військзбору. І тут одне нововведення: прибрали рядок 21 (переплата за ПДФО). Напевно, тому що тепер сплата ПДФО-авансів відбувається інакше, у зв’язку з чим переплати за ПДФО якщо й будуть, то дуже рідко. Отже, в цьому розділі стало одним рядком менше, а переплата за ПДФО у зв’язку з підприємницькою діяльністю відображається тільки в додатку Ф2 (рядок 1.4, без знака «-»).

Розділ V, відповідно, став VII. У ньому, як і раніше, відображається виправлення помилок. Тут — жодних правок. Щоправда, за винятком того, що до цього розділу «приклеїли» старі розділи VI, VII і VIII, в яких, як і раніше, зазначаються дані про банківський рахунок підприємця (для зарахування зайво сплаченого ПДФО) та інформація про рухоме і нерухоме майно.

Додатки до декларації

Додатки скоротили удвічі. Тепер їх усього два: для операцій з інвестиційними активами (Ф1) та для підприємців (Ф2). Прибрали додаток для розрахунку ПДФО при отриманні зарплати від двох і більше податкових агентів та при отриманні доходів із-за кордону. І це логічно, адже тепер ставка ПДФО єдина — 18 %, і розраховується такий податок прямо в деці — жодні додатки не потрібні.

Ну а для нас цікавим є додаток Ф2, оскільки саме його підприємці подають разом з декларацією про доходи.

Розділ І цього додатка не змінився. Тому залишилася проблема з розподілом доходу між різними видами діяльності (у тих підприємців, які займаються кількома видами діяльності одночасно) img 4. Що ж, як і раніше, доведеться розподіляти доходи за КВЕДами «на око» або за допомогою спеціальної програми (якщо ви користуєтеся програмами автоматизації обліку).

img 5Це ж саме стосується і витрат.

Далі, більше немає потреби зазначати кількість місяців, протягом яких підприємець отримував дохід. Згадану графу виключено з додатка. І це добре, оскільки багато хто помилявся, зазначаючи в ній тільки дохідні місяці, тим часом як потрібно було — усі місяці роботи на загальній системі. Тепер про це можна забути img 6.

Розділ II змінено так, щоб розраховувати ПДФО за єдиною ставкою — 18 %. Але не обійшлося і без проблем img 7. Річ у тім, що нова Інструкція № 821* наказує до графи 6 рядка 10.7 деки переносити значення з рядка 1.1 розділу ІІ додатка Ф2. Але! Правильніше було переносити значення не з рядка 1.1, а з рядка 1.3 (як було й раніше), інакше ПДФО-зобов’язання в деці не буде зменшено на суму сплачених авансів img 8! Дуже сподіваємося, що в найближчим часом податківці прояснять цей момент.

* Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у редакції наказу Мінфіну від 15.09.2016 р. № 821.

Утім, є ще й добрі новини в запасі. Так, у новій деці вирішено проблему з відображенням авансових платежів img 9. Тепер до рядка 1.2 додатка Ф2 потраплять тільки ПДФО-аванси, сплачені у звітному (2016) році, тобто фактичні платежі за І — ІІІ квартали 2016 року.

img 10ПДФО-аванси розраховуються як 18 % від чистого доходу, отриманого в I, II або III кварталі, згідно з даними Книги обліку доходів і витрат ( п.п. 177.5.1 ПКУ). За IV квартал аванси не розраховуються і не сплачуються (розрахунок за ПДФО відбувається на підставі декларації про доходи).

І ще: з деки прибрали рядок для розрахунку ПДФО-авансів наступного року. Нарешті img 11, адже вже рік, як їх розраховують не в деці, а за даними Книги обліку доходів і витрат, а рядок весь час висів...

Решта рядків (щодо військзбору та розрахунків з бюджетом) залишилася без змін. До речі, сума військзбору (рядок 2.1) переноситься в декларацію до графи 7 рядка 10.7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі