Теми статей
Обрати теми

Електронні товарно-транспортні накладні на алкоголь: хто, коли і як?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
З 04.11.2016 р. набрала чинності постанова № 864*, згідно з якою при переміщенні алкогольних напоїв товарно-транспортна накладна (ТТН) має бути: 1) в електронному вигляді; 2) зареєстрована в Єдиному реєстрі ТТН. На кого ж поширюються ці вимоги? Яка форма ТТН? Як її зареєструвати? Це ми сьогодні і обговоримо.
алкогольні напої, торгівля, виробництво, ТТН за формою № 1-ТН, Єдиний реєстр ТТН

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв» від 28.10.2015 р. № 864.

Найголовніше — не панікувати. Насправді, галас довкола постанови № 864 роздутий, оскільки вона стосується не всіх торговців алкоголем, далеко не всіх img 1.

Хто зобов’язаний реєструвати «алкогольні» ТТН?

Відповідь на це запитання повертає в минуле, років так на 3 назад. Адже Єдиний реєстр ТТН придумали ще у 2013 році. Щоправда, до сьогодні його так і не створили. Та зате ще тоді визначили, хто зобов’язаний реєструвати в цьому Реєстрі «алкогольні» ТТН. То хто ж?

Згідно з п. 10 Порядку № 806** ТТН заповнюють суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на виготовлення і торгівлю спиртом етиловим та алкогольними напоями, під час відвантаження спирту та алкоголю з акцизного складу. Зверніть увагу: йдеться не про відвантаження алкоголю з будь-якого складу, а саме про відвантаження з акцизного складу.

** Порядок ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв і Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового, затверджені постановою КМУ від 09.10.2013 р. № 806.

Цю позицію, до речі, свого часу підтримувало і Мінагрополітики (лист від 05.03.2014 р. № 37-32-3-15/2543), а зо два останні роки — і податківці (категорія 116.11 ЗІР).

img 2Зараз консультація податківців із цієї категорії переведена до розділу недіючих у зв’язку з набранням чинності новою постановою № 864. Але вона не торкнулася п. 10 Порядку № 806, а отже, коло осіб, зобов’язаних реєструвати «алкогольні» ТТН, залишилося незмінним.

То хто ж має акцизні склади? Відповідь на це запитання дають пп. 14.1.6 і 14.1.224 ПКУ, а також податківці в діючій консультації з категорії 116.11 ЗІР: «…акцизні склади створюються на підприємствах, які є виробниками спирту етилового, горілки, лікерогорілчаних виробів…»

А це означає, що обов’язки щодо реєстрації «алкогольних» ТТН в Єдиному реєстрі стосуються тільки виробників спирту та алкогольних напоїв! Тобто оптові та роздрібні торговці можуть зітхнути спокійно — їм не потрібно складати «алкогольну» ТТН в електронному вигляді та реєструвати її img 3. І не варто хвилюватися про те, що п. 1.5 Інструкції № 154*** вимагає реєструвати в Єдиному реєстрі нібито всі «алкогольні» ТТН. Насправді, вимога про реєстрацію є обов’язковою тільки для тих ТТН, які складаються при відвантаженні алкоголю з акцизного складу. Таке, до речі сказати, цілком логічне роз’яснення давали самі податківці. Сподіваємося, що найближчим часом їх думка не зміниться.

*** Інструкція про застосування форм товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок та алкогольних напоїв, затверджена наказом Мінтранспорту від 28.04.2005 р. № 154.

img 4Нагадуємо, що ТТН на переміщення алкогольних напоїв складається за формою № 1-ТН /алкогольні напої/ (затверджена Інструкцією № 154).

Що робити виробникам?

З 04.11.2016 р. транспортування спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів з акцизного складу підприємства, на якому вони виготовляються, без зареєстрованих в Єдиному реєстрі ТТН забороняється. Як їх зареєструвати? Спеціальної програми для реєстрації алко-ТТН не розробляли. Єдиний реєстр ТТН адаптували до електронного сервісу «Єдине вікно подання електронної звітності», унісши до нього електронні форми ТТН J/F 1204101 та J/F 1204201.

Відповідні форми вже є в OPZ (у оновленні від 03.11.2016 р.).

Для реєстрації ТТН потрібно буде скласти її в електронній формі та підписати за допомогою електронного цифрового підпису. Він накладається в такому порядку. Першим іде підпис бухгалтера або особи, відповідальної за облік відвантажених матеріальних цінностей, другим — керівника, третім — аналог відбитка печатки (за наявності).

Для надання права підпису зазначеним особам потрібно буде подати податківцям посилені сертифікати відкритих ключів.

Підтвердженням факту реєстрації ТТН є квитанція в електронній формі (п. 12 Порядку № 806).

Відповідальність

За нереєстрацію ТТН в Єдиному реєстрі штрафу як такого немає. Але на акцизному складі постійно перебуває представник податківців, який у кожній вихідній та вхідній «алкогольній» ТТН робить відмітку «Виїзд дозволено» або «В’їзд дозволено» ( пп. 230.15 і 230.16 ПКУ). Зрозуміло, він може відмовитися ставити таку відмітку у ТТН, яка не зареєстрована в Єдиному реєстрі. От тоді й виникає загроза штрафу ( ст. 17 Закону № 481****). Так, за вивезення алкоголю з акцизного складу або транспортування такої продукції без відмітки податківця на ТТН про погодження відпуску передбачено штраф у подвійному розмірі вартості вивезеної продукції, але не менше 15000 грн.! Це підтверджують і податківці (категорія 115.02 ЗІР). Тож будьте обережні!

**** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі