Теми статей
Обрати теми

«Гаразд, проїхали…», або «Прощення» нестачі

Ситуація. Під час інвентаризації майна підприємства інвентаризаційна комісія виявила нестачу товарно-матеріальних цінностей понад норми природного убутку на суму 1325 грн. Винну особу встановлено. Проте суму завданого збитку підприємство вирішило з неї не стягувати. Чи вважається ця сума доходом працівника? Якщо так, то як бути з її оподаткуванням?
інвентаризація, нестача, ПДФО, ЄСВ, військзбір

Якщо винну особу встановлено, але не притягнуто до матвідповідальності, податківці можуть стверджувати, що сума заподіяного нею збитку — це її дохід. Причому оподатковуваний . Не хочете давати їм привід для штрафів? Тоді врахуйте таке.

ПДФО. Тут пропонуємо вам скористатися п.п. «д» п.п. 164.2.17 і п.п. 165.1.55 ПКУ. Вони дозволяють вивести з-під оподаткування суму боргу фізичної особи, пробаченого (анульованого) підприємством за його самостійним рішенням до закінчення строку позовної давності, якщо ця сума не перевищує у 2016 році 689 грн.

Сума списаної заборгованості фізичної особи перевищує неоподатковувану межу? Тоді «вершок» — дохід працівника у вигляді додаткового блага. Причому, якщо підприємство певним чином повідомить працівника про прощення боргу та відобразить такий дохід у ф. № 1ДФ, то ПДФО з цього доходу повинен буде сплатити сам працівник за річною декою.

У який спосіб необхідно повідомити боржника про списання боргу? Одним із трьох способів на вибір: 1) надіслати рекомендованого листа з повідомленням про вручення; 2) укласти відповідний договір; 3) надати повідомлення боржнику про прощення (анулювання) боргу особисто під підпис.

Важливо! Підприємство суму прощеного боргу (без «натурального» коефіцієнта) зобов’язане відобразити у розділі I ф. № 1ДФ за підсумками звітного кварталу, в якому борг списано. Зробіть це так:

— неоподатковувану суму (у межах 689 грн. у розрахунку на рік) зазначте з ознакою доходу «127» (з прочерками у графах 4а та 4 розділу I);

— оподатковувану (у цьому випадку — 636 грн. (1325 грн. - 689 грн.)) — впишіть з ознакою доходу «126» (також із прочерками у графах 4а та 4 розділу I, оскільки ПДФО ви не утримуєте і не сплачуєте).

А якщо підприємство не повідомить працівника про прощення боргу або не відобразить такий дохід у формі № 1ДФ? Тоді воно має самостійно нарахувати, утримати та сплатити ПДФО з прощеної суми.

img 1Ставка податку — 18 %.

Військзбір. Діють ті самі правила, що встановлені для ПДФО. Тому якщо підприємство повідомить працівника про списання боргу та відобразить прощену суму у рядку з військовим збором у розділі II ф. № 1ДФ, то воно може забути про військзбір.

img 2Фізичній особі доведеться самостійно його сплатити за підсумками декларування з оподатковуваної частини доходу — за ставкою 1,5 %.

А от якщо ви не повідомили працівника про прощення боргу та/або не відобразили суму такого доходу у ф. № 1ДФ, то будьте готові сплатити військзбір до бюджету самі.

ЄСВ. Сума нестачі, прощеної працівнику, фактично є його зарплатою ( п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.2004 р. № 5). Адже цю виплату здійснено у рамках трудових відносин. Тобто справляння ЄСВ з неї ніяк не уникнути .

Наталя Білова, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі